Støre: – Hestekjøttsaken tyder på organisert kriminalitet

Helseminister Jonas Gahr Støre mener hestekjøttsaken tyder på organisert kriminalitet, og sier at Europol må komme på banen for å finne ut hva som har skjedd.

Helse- og landsbruksdepartementet kalte inn til hastemøte etter at det ble funnet hestekjøtt i flere typer frossen lasagne.

En rekke aktører fra matbransjen var fredag samlet til hastemøte om hestekjøttskandalen.

Fredag ble det klart at hestekjøtt er funnet i frossen lasagne fra First Price, Rema 1000 og Coop. Dermed kalte helseministeren og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) inn til hastemøte med Mattilsynet, Forbrukerrådet og matbransjen fredag ettermiddag.

– Vi skal være sikre på kvaliteten i maten vi kjøper. Det er produsentlandene som har ansvaret, men når dette blir kjent må det også gå en alarm her hjemme, sier helseminister Jonas Gahr Støre.

På møtet opplyste også ICA at de får kjøtt fra den samme leverandøren som Norgesgruppen, og sier dermed at det er høy sannsynlighet for at det også er hestekjøtt i et av deres lasagneprodukter.

Norgesgruppen sier til NRK.no fredag at det ikke er avklart om lasagnen inneholder medisinen fenylbutazon, som kan være skadelig for mennesker.

– Det er ikke noe galt med hestekjøtt i seg selv, problemet er hva det kan inneholde. Dette er noe som særlig kan gi utslag for mennesker med allergier, men det er ikke noen grunn til å slå helsealarm, sier Støre.

Artikkelen fortsetter.

Harald Gjein

Harald Gjein i Mattilsynet sier det vil ta rundt to uker å få svar på DNA-testene.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Mattilsynet skal DNA-teste

Mattilsynet sier nå at de vil gjennomføre tester av produkter merket med storfe, for å se om det er hestekjøtt i dem.

– Vi vil i samarbeid med europeiske myndigheter gjennomføre et testprogram. Dette skal i første rekke teste sammensatte produkter, for å se om det er hestekjøtt i dem, sier direktør i Mattilsynet, Harald Gjein, til NRK.no.

– I tillegg vil det bli gjennomført egne tester på hestekjøttet, for å finne ut om det inneholder medisiner, sier Gjein.

Mattilsynet har denne uken vært i Brüssel for å diskutere hestekjøttskandalen med europeiske kolleger. Mattilsynet mottok tirsdag kveld melding om at det hadde blitt sendt hestekjøtt til Norge, og tok deretter kontakt med matvarekjedene.

Gjein sier i likhet med Norgesgruppen at det kan ta rundt to uker å få svar på testene.

Artikkelen fortsetter.

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum og helseminister Jonas Gahr Støre

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum og helseminister Jonas Gahr Støre under hastemøtet om hestekjøttsaken.

Foto: Martin Zondag / NRK

– Juks med «beef» på pakka

Støre (Ap) sier at det er åpenbart at det har vært hull i sikkerheten når det nå er funnet hestekjøtt i lasagne solgt i norske butikker.

– Når der står «beef» på pakka, og det ikke er storfekjøtt, er det juks, sier Støre.

Han sier det nå blir en politisak å finne ut av hvordan kjøtt fra det franske selskapet Comigel har blitt solgt som noe annet enn det er merket som. Selskapet leverer kjøtt til 16 norske leverandører.

– Mye tyder på at dette er snakk om organisert kriminalitet, og dette er blir nå en sak for Europol. Jeg skal også snakke med mine danske og svenske kolleger, for å samarbeide med dem. Jeg har inntrykk av at de er i noenlunde samme situasjonen som oss, sier Støre.

– Uroen har blitt større

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum brukte det åpne møtet, der også pressen var tilstede, til å forsikre om at regjeringen tar saken alvorlig.

– Uroen har blitt større og større. Dette kan påvirke tilliten til produktet. Uro rundt mat fører til uro rundt det meste, sier landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.

Landbruksministeren kom med flere kritiske spørsmål til representantene fra Findus, Norgesgruppen og de andre norske matvarekjedene som var tilstede på møtet.

– Alle tar dette på det høyeste alvor, og mange må gå en runde nå. Vi må få produkter med hestekjøtt ut av markedet, sier Vedum til NRK.

(Artikkelen fortsetter)

Test av kjøtt

Mange land i Europa er rammet av den såkalte hestekjøttskandalen. I Krefeld i Tyskland tester de ulike kjøttprodukter for hestekjøtt.

Foto: INA FASSBENDER / Reuters

60 prosent hestekjøtt i lasagne fra First Price

Regjeringen og matbransjen brukte møtet til en kort diskusjon om hvilke systemer som er etablert for å fortløpende kontrollrere at maten i Norge er trygg, og at den inneholder det merkingen sier.

«Er det forhold ved matproduksjonskjeden vi bør se nærmere på?», skriver Helse - og omsorgsdepartementet på sine hjemmesider.

Fredag bekreftet Norgesgruppen at det er funnet 60 prosent hestekjøtt i lasagne fra First Price. Nærmere klokken 16 kom meldingen om at det også er funnet hestekjøtt i lasagne fra Coop.

Sannsynlig med hestekjøtt i flere produkter

Norgesgruppen mener funnet øker sannsynligheten for at det vil bli funnet hestekjøtt også i andre produkter.

Den siste uken er det gjort funn av hestekjøtt i varer merket med storfekjøtt i 16 europeiske land, og hendelsen omtales som hestekjøttskandalen.

– Det er et grunnleggende prinsipp at man skal være trygg på den maten man spiser i Norge, sier Vedum.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger