Hopp til innhold

Gamle ingeniører er populære

En ny undersøkelse fra NITO viser at ingeniører er populære på arbeidsmarkedet, selv om de er over 55 år.

Siri Røine er direktør for arbeidsliv og forhandlingar i NITO.

Eldre ingeniører er attraktive, men ingen jobber er trygge, seier Siri Røine i NITO.

Foto: Ellen Borge Kristoffersen / NRK

Undersøkelsen til NITO, Norges ingeniør og teknologiforbund, viser at 34 prosent av de spurte arbeidsgiverne heller ville ansatt en 55 år gammel ingeniør enn en nyutdannet.

I dag tidlig fortalte NRK om at eksperter advarer arbeidstakere over 50 år mot å si opp en fast jobb . Det kan bli svært vanskelig å få en ny. Det er spesielt innenfor informasjonsteknologi (IKT) og konsulentvirksomhet det er lite rom for eldre arbeidstakere. Men situasjonen er altså helt annerledes for ingeniører.

– Må utvikle seg

– Så lenge det er mangel på ingeniører, så er nok arbeidsmarkedet lettere for de over 55. Men det er et krav om man må utvikle seg hele veien, arbeidsmarkedet forandrer seg. For å være attraktiv, og det gjelde uansett yrke, er det viktig å følge med i kompetanseutviklingen. Kunnskap og kompetanse er sentralt, sier Siri Røine, direktør for arbeidsliv og forhandling i NITO.

Robert Salomon

Arbeidslivsforsker Robert Salomon tror ikke noen jobber kan kalles sikre lenger.

Foto: TH / Senteret for seniorpolitikk

Røine mener at en arbeidstaker på 55 år med oppdatert kompetansen nok er mer attraktiv enn en som har falt av lasset, selv om ingen arbeidsplasser er sikre.

Hun legger til at også eldre ingeniører opplever store utfordringer ved nedbemanninger. Det blir større kamp om stillingene, og det er fortsatt altfor mange arbeidstakere som står på overtallslistene når det er snakk om nedbemanning, sier hun.

– Ingen jobber er sikre

Seniorforsker Robert Salomon ved Arbeidsforskningsinstituttet tror ikke noen stillinger i dagens samfunn kan kalles sikre.

– Tenk for noen år siden, da var det regnet som en sikker jobb å arbeide i en bank, ikke minst Postbanken. Så skjer det endringer i bransjen, politiske endringer, som gjør at situasjonen en stilling ikke er sikker lenger, sier han.

LES OGSÅ: Vil ha eldre ut i jobb

LES OGSÅ: Her er de eldste friskere enn de yngste

LES OGSÅ: Hva med et lengre læringsliv?

AKTUELT NÅ