Hopp til innhold

– Ikke si opp jobben hvis du er over 50 år

Folk over 50 år bør tenke seg godt om før de tar sluttpakker eller sier opp jobben. Til tross for et brukbart arbeidsmarked kan det bli svært vanskelig å få en ny jobb, viser en fersk undersøkelse fra Senter for seniorpolitikk.

Steinar Hopland er seniorrådgiver i SSP

Steinar Hopland, seniorrådgiver i Senter for seniorpolitikk mener godt kvalifiserte folk ikke får jobb på grunn av myter om eldre ansatte.

Foto: TH / Seniorpolitikk

– Jeg har søkt på rundt 180 jobber og vært innkalt til intervju på fem. Resten har jeg fått avslag på mail. Jeg er en positiv person, men det er vanskelig å se lyst på fremtiden, sier Esther Frøyd.

De siste fire årene har 54-åringen vært uten fast jobb. I 2010 la arbeidsgiveren ned kundesenteret hvor hun jobbet. Alle de ansatte med unntak av én, fikk sluttpakker og måtte fratre stillingene sine.

Siden har Esther Frøyd vært på desperat jakt etter en ny fast jobb. Hun har søkt på over 40 stillinger siden november 2013, men ikke fått napp på en eneste. Hun tror hennes alder er en av grunnene til at hun får avslag etter avslag.

Esther Frøyd

Ester Frøyd mener det er veldig urettferdig at feilaktige myter står i hennes vei mot en fast jobb.

Foto: Privat

– Jeg søker en del jobber innen kommunen. De offentlige instansene oppgir navnet på personene som får jobber innen kommunen. Jeg har flere ganger googlet navnene og ser at mange av jobbene går til yngre personer i 30-årene, sier Frøyd til NRK.

– Jeg har ikke høyskoleutdannelse, men jeg har lang yrkeserfaring og gode referanser. Jeg forstår at jeg må ha en relevant utdannelse, men jeg har aldri søkt på en jobb som jeg ikke har kompetanse til å utføre, sier Frøyd.

CV-en hennes viser at hun har jobbet som kunderådgiver og saksbehandler i flere banker og forsikringsselskaper siden 1977.

– Bedrifter ansetter ikke folk over 50

Steinar Hopland ved Senter for seniorpolitikk er ikke overrasket over erfaringene til Esther Frøyd. I en undersøkelse utført av senteret, ble 26 større private bedrifter spurt om de rekrutterer arbeidstakere over 50 år.

– Undersøkelsen viste at svært få av bedriftene ansetter nye ansatte over 50 år. Det er nesten helt uvanlig at man rekrutterer ansatte i aldersgruppen 55 og oppover, sier Hopland.

Han mener godt kvalifiserte folk ikke får jobb på grunn av myter om eldre ansatte.

– Mytene går på at eldre arbeidstakere er dyrere i drift, umotiverte og dårlige til å lære nye ting. Man er redd for at de ikke klarer å bidra like mye, selv om de har lengre arbeidserfaring. Det stemmer ikke, sier Hopland.

Han henviser til flere studier som viser at eldre arbeidstakere er mer lojale overfor arbeidsplassen, har lavere sykefravær og blir lenger i jobben.

Hopland anbefaler derfor at folk over 50 år tenker seg nøye om før de bestemmer seg for å ta en sluttpakke eller bytte jobb.

Robert Salomon

Seniorforsker Robert Salomon mener bedrifter kan ha god nytte av eldre i arbeidslivet.

Foto: TH / Senteret for seniorpolitikk

Seniorforsker Robert Salomon i Arbeidsforskningsinstituttet tror mange bedriftsledere overser fordelene ved å ha eldre arbeidstakere.

– Personer som nærmer seg 60 år og ønsker å være i arbeid, har ofte gjennomgående god helse og høy motivasjon til å fortsette i arbeidslivet. Det er et fortrinn som bedrifter bør vektlegge, mener Salomon.

– Trist å føle seg ubrukelig

Ester Frøyd mener det er veldig urettferdig at feilaktige myter stå i veien for at hun skal få en fast jobb.

– Jeg er sjelden syk. Jeg har ikke lenger små barn som jeg må hente på barnehage og diverse. Jeg er stabil som arbeidskraft og stiller ikke høye krav til lønn, sier Frøyd.

Selv om hun forsøker å holde humøret oppe, føler hun at fremtiden hennes i arbeidslivet ser mørkt ut.

– Jeg føler at jeg har i hvert fall 15 år igjen å jobbe. Det er jo det jeg vil. Men det er veldig trist å føle at ingen har bruk for min kompetanse og erfaring, sier hun.

Frøyd har jobb i et vikariat frem til 16. mai. Hun har søkt på en ny jobb i Sandefjord, men venter fortsatt på svar på søknaden.

Flere arbeidsledige kvinner

Frøyd er ikke den eneste som sliter med å få innpass i arbeidsmarkedet.

I løpet av fjoråret økte arbeidsledigheten mest for kvinner i 40- og 50- årene. I disse aldersgruppene har det blitt 15 og 18 prosent flere arbeidsledige. Det viser en analyse utført av NAV.

For kvinner i 50-årene har økningen vært størst innen helse-, pleie- og omsorg, mens de nye arbeidsledige kvinnene i 40-årene har bakgrunn fra butikk- og salg, kontorarbeid og barne- og ungdomsarbeid.

Svakere økonomisk vekst førte til flere arbeidsledige og færre nye jobber i 2013. I snitt var det 3 500 flere som var helt ledige eller på tiltak i 2013 enn året før. Ved utgangen av mars 2014 var 76 900 personer registrert som helt arbeidsløse hos NAV.

På nettsiden nyjobb50pluss.no tilbyr Senter for seniorpolitikk råd og tips til personer skal søke ny jobb etter å ha fylt 50 år.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger