Hopp til innhold

Kystverket anbefalte fiskeriministeren å skaffe oversikt over kjemiske våpen i 2010

I 2010 gikk det et klart og tydelig faglig råd fra fagetaten Kystverket til fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap): Start en bedre kartlegging av vrakene med kjemiske våpen. I 2013 er pengene ennå ikke bevilget.

Sonar-registrering av vrak med kjemiske våpen i Skagerrak

KARTLEGGING: Kystverket anbefalte i 2010 bedre kartlegging slik at alle vrakene med kjemiske våpen kan finnes som dette.

Foto: FFI

Bakgrunnen for det tydelige signalet fra etaten var undersøkelser som var gjort i 2009.

Med den avanserte undervanssonaren Hugin kartla Forsvarets forskningsinstitutt sammen med Kystverket nye områder i havet utenfor Arendal.

Skipsvrak på bunnen av Skagerrak utenfor Arendal

SONAROPPDAGET: Her sees et vrak som man mener inneholder kjemiske våpen fanget av en avansert sonar under FFIs undersøkelser i 2009.

Foto: FFI

Undersøkelsene viste at flere vrak lå i randsonen av og utenfor området som er avmerket på sjøkart med fiskerestriksjoner.

Det førte til et ekstra ønske om å gjøre videre undersøkelser.

– Vi ønsker å gjennomføre en enda grundigere kartlegging for å være helt sikre på at vi har gode posisjoner på de vrakene som ligger der, og at de også blir definert innenfor avgrensningssonen i sjøkartet, sier beredskapsdirektør i Kystverket til NRK.

Les også: Ikke oversikt over kjemiske stridsmidler

Etter NRKs saker om de kjemiske våpnene og stridsmidlene i Skagerrak har Kystverket lagt ut en oppdatert melding på sine nettsider.

Der slår etaten fast at de ba politisk ledelse om penger til å gjøre dette allerede i 2010:

Sammen med FFI leverte Kystverket i 2010 en anbefalning til Fiskeri- og kystdepartementet, med forslag om bedre kartlegging og et eget overvåkningsprogram for området.

Kystverkets nettsider – Skagerrak-vrakene

– Ja, vi har anbefalt at dette, nettopp med sikte på, om mulig, å finne de 36 vrakene. Dette for å være sikre på at det området som er avmerket i sjøkartet, omfatter alle disse vrakene, sier beredskapsdirektør Johan Marius Ly til NRK.

Johan Marius Ly.

ANBEFALTE: Johan Marius Ly i Kystverket bekrefter at fagetaten kom med en anbefaling til statsråd Lisbeth Berg-Hansen og hennes Fiskeri- og kystdepartement i 2010 om bedre kartlegging.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Har dere fått penger til dette?

– Nei, vi har ikke fått penger til å gjennomføre denne kartleggingen, men vi har i løpet av de tre årene jobbet med andre vrak. Vi har også jobbet med FFI for å definere et kartleggingsprogram for Skagerak-vrakene, sier han.

NRK er kjent med at anbefalingen Kystverket kom med inneholdt:

  • gjennomføring av ny, bedre og mer detaljert kartlegging av hvor vrak og kjemiske stridsmidler ligger på havbunnen
  • gjennomføring av nye prøvetakinger på sjøbunnen for å undersøke miljøpåvirkning og hvordan vrak brytes ned
  • anbefalingen var også fulgt av et kostnadsoverslag med mulig budsjett

Fiskere bekymret

Fiskere langs kysten utenfor Arendal er bekymret over situasjonen.

Det er spesielt det å ikke vite hvor vrakene er nøyaktig, og dermed hvor det er utrygt å fiske, som plager dem.

Leder i Arendal fiskerlag, Atle Nilsen mener alle vrakene med kjemiske våpen må lokaliseres.

– Den usikkerheten er der, og med dagens teknologi må man klare å lokalisere mer enn det man har klart, sier Nilsen.

Fiskere i Aust-Agder reagerer på at de ikke får god nok informasjon om hvor vrakene fra krigen ligger med kjemiske våpen og stridsmidler.

I GARNET: Her er et bilde av fiskeredskaper som sitter fast utenpå vrakene på bunnen. Bildet er tatt av FFIs miniubåt da de gjorde undersøkelser i 2002. Utenfor Arendal meldes det om flere fiskere som har opplevd å få udetonerte stridsmidler i trålen. Fisker Atle Nilsen i Arendal fiskerlag er bekymret.

Selv om skipene ligger på et dyp mellom 600 og 700 meter ser både FFI og Kystverket visse risikoer med plasseringen.

Selv fisker Nilsen stort sett i kystnære områder, men han kjenner til flere kolleger som har opplevd å få langt mer ubehagelige ting enn reker og fisk i trålen.
– Det har skjedd at de får udetonerte stridsmidler i trålen. Det er ikke noe som skjer daglig, men det har skjedd, sier han.

Sennepsgass kan være svært farlig, og man frykter i verste fall at fiskere kan bli skadet om de får kjemiske våpen eller utlekkede kjemikalier i garn eller trål.

Kystverket har derfor laget informasjonsmateriell om faren, og hvordan fiskere og andre kan håndtere den.

Les: Slik advares fiskere i Skagerrak mot kjemiske våpen

Prioriterte andre områder

Lisbeth Berg-Hansen

Tidligere fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap).

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) satt som fiskeri- og kystminister da anbefalingen fra Kystverket kom. Det var hun og hennes departement som fikk dokumentene og ønsket om penger på sitt bord.

– Jeg valgte å prioritere de områdene der det var fare for akutt forurensing først, sier Berg-Hansen.

Men hun har stor forståelse for at fiskerne utenfor Arendal er bekymret.

– Kystverket har innenfor de ressursene de har til rådighet, kartlagt deler av det området. Jeg skjønner godt at de vil ha kartlagt et større område, sier hun.

Berg-Hansen vil ikke komme med konkrete råd til hva den nye regjeringen bør gjøre, annet enn å råde dem til å lytte til Kystverket.

– Kystverket er veldig flinke faglig, og de er flinke til å prioritere hva som er viktigst og ta det først. Jeg regner med at dagens regjering også lytter til deres råd, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger