Hopp til innhold

Aftenposten kastet ut av Tyrkia

Aftenpostens Midtøsten-korrespondent får ikke være journalist i Tyrkia. – Uakseptabelt, sier avisas redaktør Espen Egil Hansen.

Silje Kampesæter

Aftenpostens Midtøsten-korrespondent Silje Kampesæter ble i januar 2015 erklært uønsket av tyrkiske myndigheter. Det betyr at hun ikke får lov til å arbeide som journalist i landet fordi hun ikke får innvilget oppholdstillatelse eller pressekort.

Foto: privat

Silje Rønning Kampesæter åpnet Aftenpostens kontor i Istanbul i Tyrkia i september i fjor. Siden hun kom til landet har hun forsøkt å få pressevisum som er nødvendig for å få oppholdstillatelse i landet. Det har hun ikke fått.

Det var Aftenposten selv som meldte om saken mandag kveld.

Espen Egil Hansen

Sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen sier avisa vil jobbe videre for at Silje Rønning Kampesæter kan fortsette som korrespondent i Istanbul.

Foto: VG

– Dette reagerer jeg sterkt på. Tyrkia er en NATO-alliert og et viktig land for tiden. Vi ser ikke en saklig grunn for at Kampesæter ikke kan være vår korrespondent med base i Istanbul, sier sjefredaktør Espen Egil Hansen til NRK.no

Ingen begrunnelse

Ifølge Hansen har ikke Aftenposten fått noen offisiell begrunnelse fra tyrkiske myndigheter om hvorfor Kampesæter har fått avslag på søknaden om oppholdstillatelse og at hun ikke har fått innvilget pressekort.

– Vi har jobbet med denne saken lenge, og hatt løpende kontakt med den tyrkiske ambassaden i Oslo. Det har ikke ført fram, sier Hansen.

Til avisa sier en talsmann for den tyrkiske ambassaden i Oslo at de ikke vil uttale seg om slike saker, men at hver sak blir vurdert på sine egne kriterier.

Forloveden har kurdisk bakgrunn

Selv om Aftenposten ikke har fått noen formell begrunnelse for hvorfor Kampesæter er erklært uønsket i Tyrkia, mistenker de at det har med hennes forlovede å gjøre. Han er tysk statsborger, men har foreldre med kurdisk bakgrunn.

– Det vi har fått vite under hånden er at dette kan ha med forloveden å gjøre, men det er ingen saklig grunn, sier Hansen.

Utenriksdepartementet har engasjert seg i saken, og utenriksminister Børge Brende (H) har personlig tatt opp saken med den tyrkiske regjeringen. Uten resultat.

Må flytte Midtøsten-kontor

Aftenposten vil på bakgrunn av saken nå flytte sitt korrespondentkontor for Midtøsten til Amman i Jordan. Sjefredaktøren understreker at de fortsatt vil dekke Tyrkia og den turbulente situasjonen i grenseområdene mot Syria, men at det i tiden fremover vil bli krevende.

– Nå må vi dekke Tyrkia via andre journalister og fra utsiden, så dette får konsekvenser for våre lesere, avslutter Hansen.

AKTUELT NÅ