Hopp til innhold

Krass EU-kritikk av Tyrkia

EU beskylder Tyrkia for ikke å respektere lover og grunnleggende menneskerettigheter. Ytringsfrihet og pressefrihet blir heller ikke respektert, mener EU.

Protester utenfor TV-bygg, Istanbul

EU sier Tyrkias behandling av journalister har ført til midre pressefrihet.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Rapporten, som ble skrevet som en vurdering av Tyrkias søknad om EU-meldemskap, var ventet i oktober, men ble holdt tilbake til etter valget i Tyrkia. Da den ble lagt fram i Brussel i dag, inneholdt den krassere kritikk av Tyrkia enn det EU har kommet med tidligere.

Samtidig som EU roser Tyrkias innsats for å hjelpe de mange flyktningene som kommer fra Syria, påpeker kommisjonen et tilbakeskritt hva gjelder pressefrihet. Den ber også Tyrkia gå til forhandlinger med kurderne.

– Rapporten understreker en generelt negativ trend når det gjelder respekt for rettsstaten og grunnleggende rettigheter, heter det.

Reformtakten har bremset, lyder bekymringen.

President Recep Tayyip Erdogan blir ikke navngitt i rapporten, men mange i Europa tolker likevel at kritikken er rettet mot ham, melder BBC.

Opprørspoliti mot demonstranter i Ankara

EU-kommisjonen er bekymret over den økende volden i Tyrkia. For noen uker siden ble opprørspoliti satt inn mot folk som demonstrerte mot bombeangrepene i Ankara i oktober.

Foto: YASIN AKGUL / Afp

Ber Tyrkia forhandle med kurderne

Johannes Hahn

EU-kommissær Johannes Hahn løftet en irettesettende pekefinger mot Tyrkia tirsdag. Her fra et møte i Kosovo 6.november.

Foto: - / Afp

EU skriver at etter flere år med en positiv utvikling, er situasjonen nå verre. Sikkerheten i landet er blitt dårligere og det er viktig at myndighetene nå gjenopptar samtaler med det kurdiske opposisjonspartiet PKK. Et parti som av Tyrkia, NATO, USA og EU er klassifisert som en terrororganisasjon.

– Kommisjonen håper å få se slutten på den økende volden i Tyrkia og ber landet ta opp forhandlinger med kurderne og finne en varig løsning der, sa Johannes Hahn, EU-kommissær med ansvaret for utvidelsesforhandlinger, da rapporten ble lagt fram i Europaparlamentet tirsdag.

Hahn er spesielt bekymret for økt press og trusler mot journalister og fri presse. Han peker også på at endringer i internettlovene blokkerer medieinnhold.

– Reform på disse områdene er en absolutt prioritet i Tyrkias medlemskapsprosess mot EU. Det er i Tyrkias egen interesse, sa Hahn.

EU mener også at det er blitt sterkere bindinger mellom den styrende og den lovgivende makt.

SISTE NYTT

Siste nytt