Hopp til innhold

– Tar nesten alle andre land i verden feil om bevæpning av politiet?

Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund reagerer kraftig på at forsker Johannes Knutsson kaller hans problemstillinger om bevæpning «hypotetiske».

Bolstad og genrell bevæpning

Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, synes det er rart at Norge skal ha en annen holdning til bevæpning av politiet enn de aller fleste land i verden.

Foto: NRK/Helge Carlsen / SCANPIX/NRK

Forsker Johannes Knutsson mener det er en svært dårlig idé at politiet i Norge skal få bevæpne seg. Til NRK.no sier Knutsson at det er «rimelig å forvente» at flere kommer til å bli drept og skadet, dersom politiet bevæpner seg.

Knutsson reagerer også et av argumentene Sigve Bolstad, leder av Politiets Fellesforbund (PF) tidligere har brukt i debatten. Ifølge Bolstad vil politiet få kritikk, dersom bevæpning hadde gjort at man kunne beskytte sivile i en akutt situasjon.

Knutsson kaller problemstillingen «hypotetisk», og sier det er «lett å komme på situasjoner som høres forferdelige ut». Dette får Bolstad til å reagere.

– Hvis han sier det er en hypotetisk problemstilling, at det å bære våpen kan beskytte sivile, vil jeg stille spørsmålet: Hvorfor har da de aller fleste demokratiske land i verden kommet til at det er et behov for generell bevæpning?, spør Bolstad retorisk.

Har du tips om bevæpning av politiet? Ta kontakt med NRKs journalist.

Bør politiet få bevæpne seg? Diskuter nederst i saken.

– Hva gjør Norge annerledes?

Johannes Knutsson

Forsker Johannes Knutsson ved Politihøyskolen er redd for at bevæpning av politiet fører til at flere blir skutt og drept.

Foto: Politihøyskolen / Presse

Norge er det eneste landet i Norden, og et av få land på verdensbasis, der politiet ikke bærer våpen. Blant få unntak er Irland og New Zealand, i tillegg til Storbritannia, der bare deler av politistyrken er bevæpnet som utgangspunkt.

– Hva er det som gjør Norge annerledes? Det han sier da, er at nesten alle land i verden, tar feil. Da kan man si at Norge er så spesielt, at man i alle fall trenger generell bevæpning, sier Bolstad.

PF-lederen mener det har vært en« lang og god debatt» i forbundet om generell bevæpning.

– I den debatten hentet vi blant annet inn eksterne stemmer, som Liv Finstad, påpeker Bolstad.

– Gode argumenter for og imot

Finstad, som er professor i kriminologi, gjennomførte blant annet en spørreundersøkelse blant PFs medlemmer i 2011. Den viste at rundt 20 prosent av de spurte var for generell bevæpning.

I 2012 stemte likevel et flertall av delegatene på PFs landsmøte for generell bevæpning, med 71 mot 53 stemmer. Bolstad viser også til at debatten ble utsatt med ett år, fordi avgjørelsen skulle «forankres bedre lokalt» før landsmøtet.

– Jeg har heller ikke lagt skjul på at dette ikke er et felles syn i hele Politiets Fellesforbund. Det finnes gode argumenter for og imot. Da vi skulle lande spørsmålet, endte det med et flertall for bevæpning, sier Bolstad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiet øver på skyting

Debatten om generell bevæpning har blusset opp, etter at de borgerlige foreslo at dette skal være opp til hvert enkelt politidistrikt. Her har politiet skytetrening på Kongsvinger i 2010.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Skyter seks ganger så ofte

Bakgrunnen for debatten er at de borgerlige i sin regjeringsplattform åpner for at hvert enkelt politidistrikt skal få avgjøre spørsmålet om generell bevæpning.

En ringerunde NRK har gjennomført viser at 22 av 27 politimestre ikke ønsker en generell bevæpning i sitt distrikt. Et argument som går igjen er den nye ordningen med «fremskutt lagring» av våpen i tjenestebiler gir god nok tilgang til våpen (se faktaboks).

Flertallet av politimesterne mener også at det er en dårlig idé at hvert enkelt politidistrikt skal få bestemme selv.

Politihøyskole-forskeren Knutsson viser blant annet til Sverige i sin argumentasjon. Der har politiet har vært bevæpnet siden 1965, og avfyrer skudd seks ganger så ofte som sine norske kolleger. Dette fører til at personer som har vært involvert i konfrontasjon med politiet blir drept av skudd om lag tre ganger så ofte som i Norge.

Knutsson sier til NRK at av 430 skyteepisoder han har gjennomgått i Sverige, var det bare én der hensikten var å beskytte en tredjepart.

– Skal ikke tvinge noen

Høyres Bent Høie sa til NRK i forrige uke at hensikten med forslaget aldri har vært å pålegge noen generell bevæpning. Han mener imidlertid at det er uproblematisk at politidistriktene tar avgjørelsen selv, noe Politiets Fellesforbund også har reagert på.

– Dette er et spørsmål jeg mener det er veldig naturlig at man skal kunne avgjøre lokalt, fordi det er veldig stor forskjell på behovet for generell bevæpning i ulike deler av landet, og i ulike situasjoner, sier Høie.

Støttepartiene Venstre og KrF er imidlertid helt klare på at de er motstandere av generell bevæpning.

Bent Høie

Høyres Bent Høie synes det er uproblematisk å la hvert enkelt politidistrikt avgjøre om de vil bevæpne seg.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

AKTUELT NÅ