– Vi skal ikke pålegge noen generell bevæpning

Høyres nestleder Bent Høie er uenig med flertallet av politimesterne, og mener det er «naturlig» at spørsmålet om bevæpning avgjøres lokalt. Støttepartiene Venstre og KrF er imidlertid skeptiske til forslaget.

Bent Høie

Bent Høie i Høyre sier det aldri var meningen å tvinge politidistriktene til å bevæpne seg mer.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

22 av 27 politimestere sier til NRK at de ikke ønsker en generell bevæpning av politiet i sitt distrikt. Fem sier de vil avvente spørsmålet, ingen av politidistriktene ønsker et politi som bærer våpen til enhver tid.

I de borgerliges regjeringsplattform er dette formulert slik at man vil åpne for at spørsmålet kan avgjøres lokalt «der politiet selv mener dette er den beste løsningen».

– Det at en del av politimesterne nå opplever at det ikke er nødvendig, er ikke et argument mot å åpne opp for muligheten. Dette kan endre seg, nestleder i Høyre, Bent Høie til NRK.

Han forklarer at bakgrunnen for forslaget er et ønske fra Politiets Fellesforbund om mer bevæpning.

– Naturlig å avgjøre lokalt

Et flertall av politimesterne er imidlertid uenige med Høie, og mener politiet i Norge må ha de samme reglene for våpenbruk over hele landet. Blant disse er politimester i Gudbrandsdal, Arne Hammersmark.

Han mener evalueringen av hva politiet gjorde galt ved terrorangrepet 22. juli, viser et skrikende behov for standardiserte regler.

– Er dette et for stort spørsmål til at det skal være opp til hver enkelt politimester?

– Dette er et spørsmål jeg mener det er veldig naturlig at man skal kunne avgjøre lokalt, fordi det er veldig stor forskjell på behovet for generell bevæpning i ulike deler av landet, og i ulike situasjoner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bevæpnet politimann med pistol

I den borgerlige regjeringsplattformen heter det at man vil åpne for at hvert enkelt politidistrikt skal kunne bestemme om de vil ha generell bevæpning.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Sjøvold uenig

Hammersmark, som er blant de 22 politimesterne som er mot generell bevæpning, leder et politidistrikt med 130 ansatte. Han får støtte av Hans Sverre Sjøvold, som med sine rundt 2300 ansatte er ansvarlig for landet største by, Oslo.

Sjøvold er helt klar på at de samme våpenreglene må gjelde i hele Norge.

– Enten er politiet bevæpnet, eller ikke. Et bevæpnet politi må ha en plikt til å bære våpen. Slik er det i andre land. Vi kan ikke ha et system hvor en så grunnleggende endring overlates til den enkelte politimester, sier Sjøvold til NRK.

– Dette er et forslag som vil avbyråkratisere denne typen beslutninger, og knytte det opp til den taktiske situasjonen i de ulike distriktene, sier Høie.

Venstre og KrF mot

Abid Raja

Venstres Abid Raja er imot generell bevæpning for politiet.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

De borgerliges støttepartier Venstre og KrF sier til NRK at de er skeptiske til et politi som er mer bevæpnet enn i dag.

– Vi mener politiet skal framstå mest mulig nøytralt. Jeg tror våpen kan være med på å skremme publikum, og det kan bidra til å eskalere situasjoner, sier Venstres stortingsrepresentant Abid Raja.

Han mener sammensetningen på dagens storting ikke tilsier flertall for mer bevæpning. Raja advarer også en kommende justisminister om å gjøre endringer i våpeninstruksen mot Stortingets ønske.

– Når vi vet at Stortingets flertall neppe har et ønske om å bevæpne politiet på generell basis, så bør mindretallsregjeringen som trår til forsøke å ha vilje med seg.

Skal ikke tvinge noen

Heller ikke Line H. Hjemdal i KrF liker tanken på et politi med våpen på hofta som standard.

– Vi har en stort ansvar når det gjelder hvilken samfunnsutvikling vi legger opp til, og derfor håper jeg den nye regjeringen lytter til politimesterne, sier Hjemdal.

Bent Høie forsikrer på sin side at meningen med forslaget ikke var å tvinge noen til å bære våpen.

– Nei. Dette er en åpning for det, og så skal det være de politifaglige vurderingene som skal ligge til grunn. Det er ikke snakk om å pålegge noen en generell bevæpning, sånn som det er formulert nå i regjeringsplattformen.

Line Hjemdal

Line Henriette Hjemdal til venstre, er uenig med partiene til Høyres Nikolai Astrup og Frps Per-Willy Amundsen om generell bevæpning. Hun og Venstres Trine Skei Grande står imidlertid likt i spørsmålet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste meldinger