Hopp til innhold

Islamekspert: – Hussain får martyrstatus hvis han dømmes

Islamisten Ubaydullah Hussain risikerer flere måneder i fengsel for trusler. Forskere mener han får martyrstatus hvis han dømmes. – Det er ikke det vi trenger, sier forsvarer John Christian Elden.

Ubaydullah Hussain (til høyre) og forsvarer John Christian Elden

– KAN BLI MARTYR: Ubaydullah Hussain får ifølge eksperter på islam en martyrstatus i det islamistiske miljøet dersom han blir domfelt i trusselsaken. Selv om han skulle bli frikjent vil han få en opphøyd status for å ha ofret seg for islam, mener ekspertene. Her er Hussain (t.h.) sammen med forsvarer John Christian Elden.

Ubaydullah Hussain er en av Norges mest profilerte islamister. Denne uke møtte han i retten tiltalt for trusler mot to journalister og en rettsoppnevnt sakkyndig i rettssaken mot Mulla Krekar i 2012. Her kan du lese mailene Hussain selv sendte.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Forfulgt av vantro

Lars Gule

– BLIR MARTYR: Islamekspert Lars Gule mener Hussain vil få en martyrstatus dersom han blir dømt i retten. – Det vil være et uttrykk for at han blir forfulgt av de vantro, sier han.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I tillegg er han tiltalt for hatefulle ytringer mot jøder og homofile. Dommen i saken faller fredag 7. februar.

Forsker og islamekspert Lars Gule har fulgt rettssaken mot Hussain tett. Han var også vitne for den ene fornærmede part, en annen forsker, i saken. Han uttaler seg likevel til NRK.

– Jeg vil holde det for sannsynlig at innenfor det militante islamistiske miljøet vil en dom gi martyrstatus. Det vil være et uttrykk for at han blir forfulgt av de vantro, gjennom deres lover, som innskrenker de rettroende muslimers rett til å være gode muslimer.

Her kan du lese alt om rettssaken mot Hussain.

Aktor la ned påstand om 10 måneders fengsel, hvor tre av dem gjøres betinget. I tillegg kom det påstand om to års prøvetid.

Forsvarer John Christian Elden la ned påstand om frifinnelse og avviste tiltalepostene som går på hatefulle ytringer. Hussain erklærte ikke straffskyld på noen av tiltalepunktene.

Han uttalte også til NRK at han håpet på full frifinnelse med Allahs hjelp.

Les også: Aktor: – Hussain må fengsles i 10 måneder

Les også: Aftenposten-journalist: – Jeg tolket mailen som en åpenbar trussel

Les også: Forsker: – Truslene fra Hussain var ubehagelige

– Hussains lederstatus svekket

Gule forklarer også at en martyr er en som lider for «den rettferdige saken». I Hussains tilfelle er det muslimenes kamp.

Ubaydullah Hussain (t.v.) og Mohyeldeen Mohammad

FIKK STØTTE: Den profilerte islamisten Mohyeldeen Mohammad (t.h.) viste sin støtte til Hussain under rettssaken. – Det var viktig for Hussains status at Mohammad viste seg i retten, sier forfatter av boken «Norsk jihad», Lars Akerhaug til NRK.

– Enten det er å bli såret eller drept i kamp, eller på annen måte har ofret noe i kampen, kan man få martyrstatus. I dette tilfellet risikerer Hussain en domfellelse eller en bot som blir et offer for ham. Det gir ham en slags martyrstatus, sier Gule.

Journalist, forfatter og kjenner av det norske miljøet i Norge, Lars Akerhaug, mener Hussain har mistet mye av sin status i miljøet allerede.

– Hans lederstatus er svekket på grunn av ting som er kommet frem som at han har drevet med gambling, og bråk rundt et islamsk inngått ekteskap vinteren 2013.

I islam er gambling streng forbudt og Hussain er i dag ikke lenger gift med sin tidligere kone.

Selv om Hussain kan ha mistet noe av sin status blant ekstremistene mener Akerhaug at dette er noe som kan bygges opp igjen.

– Positivt med frifinnelse

Religionsforsker Kari Vogt

– HUSSAIN FÅR STJERNE I BOKEN: – I dette miljøet vil det være en oppfatning av at han ikke fortjener å bli trukket inn for retten, sier religionshistoriker Kari Vogt.

– Rettssaken gir ham oppmerksomhet, og hele prosessen kan gi ham fornyet status i miljøet. Når den profilerte islamisten Mohyeldeen Mohammad dukker opp i retten og støtter ham vil det gi Hussain anerkjennelse i disse miljøene.

Akerhaug understreker at han ikke har fulgt rettssaken mot Hussain, men viser til at norsk rett i de radikale islamistmiljøene generelt har lav anseelse.

– Generelt vil domfellelser i disse miljøene kunne gi økt status blant den harde kjernen. Men straffen vedkommende idømmes vil neppe ha mye å si. I disse miljøene ligger det uansett en forventning om domfellelse i slike saker. De anser Vesten for å være i krig med islam og tolker slike rettslige prosesser inn i en slik sammenheng. En eventuell frikjennelse vil derfor kanskje komme som en positiv overraskelse, avslutter Akerhaug.

Religionshistoriker Kari Vogt mener også at Husain vil få en forhøyet status i det ekstreme islamistiske miljøet i Norge.

Elden: – Ønsker ikke martyrer

Carl Fredrik Fari, statsadvokat

TAUS: Statsadvokat Carl Fredrik Fari ønsker ikke å si noe om Hussains eventuelle martyrstatus hvis det skulle falle dom mot ham.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Han vil få en ekstra stjerne i boken hvis han blir dømt, men det vil ikke gjelde for muslimer generelt, kun i det ekstreme miljøet, sier hun og fortsetter:

– Dommen i seg selv vil ikke nødvendigvis ha så mye å si for hvor høy status han får. I deres øyne har han allerede ofret noe for «saken» med mye ubehagelig oppmerksomhet.

Hussains forsvarer John Christian Elden sier til NRK at han er enig med ekspertene. Etter rettssaken kom han med denne klare beskjeden:

– Hvis man bruker ubetinget fengselsstraff mot ytringer vil det medføre at folk blir sett på som martyrer i enkelte miljøer. Det er neppe en ønsket utvikling, eller det vi trenger.

Aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari, ønsker ikke å kommentere martyrpåstandene.

AKTUELT NÅ