Hopp til innhold

Aftenposten-journalist: – Jeg tolket mailen som en åpenbar trussel

OSLO TINGRETT (NRK) I mailen fra Ubaydullah Hussain stod det at journalisten burde være bekymret for sin egen sikkerhet. Det førte til at han ble alvorlig redd, tok inn på hotell og endret på flere daglige rutiner. Hussain tror likevel han blir frifunnet, sier han til NRK.

Ubaydullah Hussain

– FRIFINNES: Den trusseltiltalte islamisten Ubaydullah Hussain tror på full frifinnelse, med Allahs hjelp, i rettssaken mot ham. Han er tiltalt for trusler mot to journalister og ett sakkyndig vitne i en rettssak mot Mulla Krekar i 2012, og for hatefulle ytringer mot jøder og en homofil forfatter.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

To journalister i henholdsvis Aftenposten og Dagsavisen forklarte seg i retten i saken mot islamisten Ubaydullah Hussain tirsdag. De har begge mottatt mailer i 2012, med det de oppfattet som konkrete trusler.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Fikk mail etter artikkelfeil

Syria

SKREV OM SYRIA: Aftenposten-journalisten fikk trusselmail fra Hussain etter at han skrev en artikkel om norske islamister som reiser til Syria for å kjempe mot det sittende regimet. I artikkelen var det en faktafeil om Arfan Bhatti. Dette bildet er et illustrasjonsfoto og har ikke noe med Aftenposten-artikkelen å gjøre.

Foto: STRINGER / Reuters

Mailen skapte alvorlig frykt hos Aftenposten-journalisten. Han fryktet så mye for sin sikkerhet at han ved minst to tilfeller flyttet ut av leiligheten sin og bodde på hotell..

– Etter et møte med min arbeidsgiver ble det besluttet at det tryggeste ville være å ta inn på hotell. Jeg gikk hjem igjen og vekket min fetter, som var på besøk, midt på natten og tok inn på hotell den helgen, forklarte han i retten tirsdag.

Journalisten har ikke ønsket å la seg avbilde eller intervjue i sakens anledning.

I mailen til Aftenposten-journalisten stod det blant annet:

«(...) Ditt overtråkk er så grovt ved denne artikkelen at du bør være bekymret for din sikkerhet (...). DERSOM NOE SKJER MED DEG, VIL JEG SMILE HELE VEIEN TIL BEGRAVELSEN».

Bakgrunnen for mailen fra Hussain var at journalisten hadde skrevet feilaktige opplysninger om Arfan Bhatti, som også er kjent innenfor det islamistiske miljøet. Artikkelen omhandlet norske islamister som reiste til Syria for å kjempe mot Basar al-Assads regime.

Les også: Forsker: – Truslene fra Hussain var ubehagelige

Les også: Aktor: – Det er vesentlig å belyse hva Hussain står for

Les også: Hussain: – Erkjenner ikke straffskyld for noen av tiltalepunktene

Ny hverdag

Har fortalte også at han måtte endre flere av sine daglige rutiner.

– Jeg ønsket ikke å bo i mitt eget hjem. Jeg tolket mailen som en åpenbar trussel og ble redd. I de første dagene etter mailen hadde jeg ikke lyst å gå ute. Jeg holdt meg innendørs, tok oftere taxi fra jobb, spesielt når det var mørkt. I tillegg gikk jeg andre veier til jobb enn det jeg vanligvis pleide. Jeg kikket også ut vinduet før jeg gikk ut, forklarte han i retten og fortsatte:

– Jeg fikk en del nye rutiner. Jeg tenkte over at jeg ikke måtte stå alene på perrongen når jeg tok T-banen, og at jeg satte meg inn i en vogner hvor det er litt folk, jeg fjernet navnet fra ringeklokken og åpnet ikke døren når fremmede ringte på.

Selv om truslene påvirket ham privat lot han det ikke gå ut over jobben som journalist.

– Som journalist var det viktig ikke å la seg kneble av påstander og trusler. Jeg var fast bestemt på å fortsette å skrive om det islamistiske miljøet og tematikken. For oss var det ikke aktuelt å ta meg av denne type saker, sa han.

– Skremmende

Den kvinnelige journalisten fra Dagsavisen forklarte også hvilken frykt trusselmailen fra Hussain skapte. I mailen hun mottok stod det blant annet:

«At du har snoket i folks privatliv har satt sinnene i kok og du må ikke bli overrasket dersom noe eller noen dukker opp i privatlivet ditt også!».

Her kan du lese flere artikler om Ubaydullah Hussain.

Hun mottok mailen i forbindelse med en artikkel hun skrev om islamister som tok jegerprøven. På kurset skal de, ifølge Dagsavisen-journalisten, ha snakket om å «ta» jøder i etterkant.

– Det var skremmende at det stod i mailen at jeg kunne bli oppsøkt av kjente og ukjente brødre. Det er skremmende å tenke på at jeg kunne bli oppsøkt i hjemmet mitt. Jeg har aldri skrevet om hjemmesituasjonen eller barna deres, forklarte hun i retten og gjentok i et intervju med NRK etterpå.

Borte fra jobb

Truslene gjorde om på hele livet hennes.

– Jeg ble nervøs og følte situasjonen ubehagelig. Jeg visste ikke hvem jeg skulle være redd for, dette miljøet var ukjent for meg. Jeg følte jeg måtte se meg over skulderen hele tiden og i etterkant hadde jeg smerter i brystet i 4–5 dager, sier hun.

Dagsavisen-journalisten var også vekke fra jobb i dagene etter at hun mottok trusselmailen fra Hussain. Det er også kjent at hun tidligere har mottatt trusler. I 2006 ble huset hennes beskutt og Bhatti var siktet for forholdet, men den ble senere frafalt.

Det ble satt i verk omfattende sikkerhetstiltak for den kvinnelige journalisten etter at hun mottok trusselmailen, både hjemme og på jobb.

– Hjemme fikk jeg bevegelsessensorer, skiftet låsen på døren til kodelås i tillegg til andre sikkerhetstiltak. På jobben fikk jeg egen parkeringsplass og tilgang til en hemmelig gang slik at jeg slapp å gå ut når jeg skulle til bilen. Det var mange endringer og jeg bodde heller ikke hjemme på flere måneder, sier hun.

I begge trusseltilfellene fikk journalistene opprettet en kontaktperson i politiet som de hadde kontinuerlig kontakt med gjennom hele døgnet.

– Tror på frifinnelse

Ubaydullah Hussain uttaler følgende til NRK om truslene:

– Jeg synes det er merkverdig at aktor påstår at jeg ønsker å skremme journalister til taushet. Jeg har hatt god kontakt med mange journalister, og har ingen problemer med at saken vinkles fra to parter med oppriktige fakta.

Selv om han synes påstandene fra aktor er merkverdige, forteller han at han opplever å ha fått en rettferdig rettssak så langt.

– Foreløpig har jeg ingenting å utsette på rettergangen i saken, selv om enkelte spørsmål fra aktor og kommentarer fra vitner føles som irrelevante i henhold til min konkrete sak.

– Har du gjort deg noen tanker om å sone i fengsel?

– Min forsvarer John Christian Elden får jobbe med det juridiske, men jeg håper og tror, med Allahs hjelp, at jeg vil bli frifunnet, avslutter han.

AKTUELT NÅ