Hopp til innhold

Forsker: – Truslene fra Hussain var ubehagelige

OSLO TINGRETT (NRK) Forskeren som skal ha mottatt trusler fra Ubaydullah Hussain ble skremt av en Youtube-video hvor en profilert islamist holdt et maskingevær. Han ønsket ikke å anmelde trusselforholdet av familiehensyn.

Ubaydullah Hussain og John Christian Elden

ULIK FORKLARING: Mandag forklarte Ubaydullah Hussain at han hadde kalt en forsker fra FFI for «svin». I dag forklarte forskere at Hussain også hadde sagt at han skulle «brenne i helvete og at muslimene vil ta ansvar». På bildet er forsvarer John Christian Elden (t.v.) sammen med sin tiltalte klient Hussain.

Ubaydullah Hussain (t.v.) og Mohyeldeen Mohammad

FIKK STØTTE: Ubaydullah Hussain (t.v.) fikk støtte av den profilerte islamisten Mohyeldeen Mohammad. Sistnevnte skal ha skremt en forsker fra FFI med krass uttalelser om norske myndigheter i en Youtube-video hvor han også holder et maskingevær.

En forsker fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) startet andre rettsdag med sin forklaring om trusler han skal ha mottatt fra Ubaydullah Hussain i rettssaken mot Mulla Krekar høsten 2012.

Han var da kalt inn som sakkyndig vitne om islamistmiljøet i Norge.

Hussain skal blant annet ha sagt:

«Ved Gud den allmektiges vilje skal du brenne i helvete og i denne verden. In shah Allah, muslimene vil ta ansvar».

Under rettens første dag forklarte Hussain i retten at han kalte forskeren for «svin», men at han ikke sa noe utover det. Forskeren på sin side hevder det ikke kan ha vært andre enn Hussain som ba ham «brenne i helvete».

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Lederskikkelse

– Truslene ble ekstra ubehagelig fordi tiltalte (Hussain) er en lederskikkelse i et miljø som har kommet med refsende uttalelser mot norske myndigheter hvor FFI nevnes, forklarer forskeren fra vitneboksen.

– Det påvirker meg mer når jeg har familie, la han til.

Forskeren forteller i sin forklaring at Mulla Krekar skal ha uttalt seg negativt om ham i et intervju lagt ut på Krekars egen nettside.

Forskeren synes også det har vært ekstra ubehagelig fordi den profilerte islamisten Mohyeldeen Mohammad la ut en video på Youtube, hvor han holder et maskingevær.

– Samme person skriver om sine Al Qaida-kontakter i Syria. Det skaper et bredere bakteppe for det som skjedde, forklarer forskeren.

LES OGSÅ:

Familiehensyn

Forskeren anmeldte ikke forholdene selv.

– Av familiehensyn føler jeg at jeg ikke har lyst å skape mer blest om dette enn nødvendig, forteller forskeren.

Han har ikke stilt opp som sakkyndig i tilsvarende saker etter episoden mot Hussain. Det har ikke nødvendigvis med den konkrete episoden å gjøre.

– Det som er synd er at man gjør seg tanker om at man ikke har lyst å stille opp som sakkyndig i slike rettssaker. Det er ikke behagelig å tenke på at man må risikere å motta slike trusler ved å stille opp, sier forskeren.

Hussain er blant annet tiltalt for å ha kommet med trusler mot en aktør i rettsvesenet.

Forskere ønsket ikke å la seg intervju eller avbilde i forbindelse med sitt vitnenål i rettssaken mot Hussain tirsdag.

LES OGSÅ:

AKTUELT NÅ