Hopp til innhold

Sju gode råd mot gnagsår

Får du et skikkelig saftig gnagsår kan det i verste fall ødelegge turen. Nils Marius Holm skulle gjerne hatt disse rådene i minnet da han var på tur denne uka.

Nils Marius Holm fra Smøla

TURGLAD: Nils Marius Holm fra Smøla liker å gå på toppturer. Men den siste turen hans gikk ikke helt som planlagt.

Foto: Privat

Turen gikk på randonee til toppen Ruten ikke så langt unna Kyrksæterøra. Nils Marius Holm fra Smøla prøver å komme seg på tur så ofte han kan, og var litt vel ivrig da vinterferien endelig begynte.

Nils Marius Holm fra Smøla

Nils Marius Holm hadde teipa foten før han gikk på tur, men gnagsåret kom nedenfor teipen. Og når han tok av teipen, kom også huda.

Foto: Privat

Etter tre topper på tre dager gikk det galt. Han hadde teipa føttene før han la ut på tur, men ikke nok. Da han tok av seg skoa etter turen hadde han fått gnagsår like under teipen – og når teipen skulle av kom huden med.

– Nå har jeg ikke sjans til å gå på tur. Det gjør vondt i hele foten, sier han og innrømmer at gnagsåret la en demper på ferien.

Vanligvis bruker han tynne nylonsokker innerst, men det glemte han denne gangen. En annen feil han gjorde var at skoene ikke var stramme nok.

Gode råd

Christer Lundberg Nes

Christer Lundberg Nes i Friluftsrådet for Ålesund og Omland er mye på tur, og lært seg mange gode triks mot å slippe gnagsår.

Foto: NRK

I både jobb og fritid går Christer Lundberg Nes i Friluftsrådet for Ålesund og Omland mye i fjellet. Selv syns han at gnagsår er noe av det verste som kan skje på tur.

Han understreker at alle sokker, sko og føtter er forskjellige, og at det derfor ikke finnes et råd som hjelper for alle.

– Nå er det lenge siden jeg har hatt gnagsår, heldigvis. Siden jeg også har friluftsliv som yrke kan ikke jeg bare slutte å gå tur hvis jeg har gnagsår.

1. Ikke vent!

Gjør noe med det med en gang du kjenner antydning til gnaging. Åpne skoa og beveg på sokkene. Dermed kan du også forebygge mer gnaging ved å teipe foten.

2. Teip og plaster

Er du usikker på om du kommer til å få gnagsår? Teip uansett, mener Lundberg Nes. Han har god erfaring med kirurgisk papirteip eller skum som man klipper til og tilpasser foten. Noen bruker også teip utenpå gnagsårplaster for å forsikre seg om at det sitter.

3. Gå inn skoa

– Man bør alltid sørge for at skoa er gått inn før man drar på lengre turer. Lundberg Nes sier at det er viktig å finne sko som sitter godt, og nevner spesielt sko som tilpasses ved bruk av varme.

4. Nyklipte tånegler

Rene føtter og nyklipte tånegler kan forhindre at du ødelegger turen din ved å få gnagsår.

5. Hold deg tørr

Har du våte føtter er sjansen større enn hvis du er tørr. Lundberg Nes forteller at huden er mer utsatt for friksjon når du er klam.

6. To par sokker

Å ta på seg to par sokker kan fungere godt. Noen sverger til nylonsokker innerst, eller andre tynne sokker, og ull utenpå. Dermed vil friksjonen skje mellom sokkene, ikke mellom stoffet og huden. Lundberg Nes sier det finnes flere typer gnagsårsokker i butikk.

7. Fotkrem

Et annet råd er å bruke fotkrem. Holder du huden myk kan du forebygge gnaging.

Nils Marius Holm fra Smøla på fjelltur

Christer Lundberg Nes i Friluftsrådet for Ålesund og Omland mener at et gnagsår kan ødelegge turen. Her er bilde fra en av turene til Nils Marius Holm.

Foto: Privat