Hopp til innhold

Ulsteinvikingen Trym (46) er kaptein på verdens største cruiseskip

HAITI (NRK.no): Når «Oasis of The Seas» seiler Karibien rundt med totalt 8.400 passasjerer og mannskap om bord, er det fiskersønnen Trym Selvåg fra Ulsteinvik som styrer skuta.

Kaptein Trym Selvåg

– Jeg kan slappe av, men aldri koble av i de ti ukene jeg er på vakt, sier kaptein Trym Selvåg (46).

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Første uka tenkte jeg bare - wow, dette er stort. Størrelsen kan fort virke skremmende, men når man allerede kan å manøvrere slike båter så blir en fort vant med det, sier Trym, i det NRK treffer han på brua.

Sammen med søsterskipet «Allure of the seas», er «Oasis» verdens største cruiseskip. Båten er eid av det norsk-amerikanske rederiet Royal Caribbean International, og huser 6.200 turister og et mannskap på 2.200 menn og kvinner.

Året rundt frakter det flytende ferieparadiset turister fra alle verdenshjørner rundt om i Karibien, og besøker turmål som Haiti, Jamaica, Mexico og Bahamas.

Den 46 år gamle fiskersønn fra Ulsteinvik har vært kaptein på «Oasis» i to og et halv år - og trådde inn i stillingen bare måneder etter at skipet ble ferdigbygd ved STX-verftet i Turku, Finland i 2009.


– Kan aldri koble av

Ti uker i strekk har Trym den øverste kommandoen på skipet. Det er merkbart mindre enn flesteparten av mannskapet, som gjerne er om bord i hele seks måneder før de kan ta ferie. Trym er likevel klar på at det ville vært uforsvarlig å ha kapteinsansvar lenger enn to måneder.

– Det er ikke mulig å sitte med den øverste kommandoen av dette skipet i et halvt år. Jeg kan slappe av når jeg er om bord, men aldri koble av, sier han.

– Hva er de største utfordringene som kaptein?

– Å ivareta sikkerheten til skipet og alle om bord. Dette jobber vi med å forbedre hver eneste dag, noe vi må siden det er mer folk på båten enn i hele Ulsteinvik, humrer Trym, og sier evne til kommunikasjon er nøkkelegenskapen for å takle rollen som kaptein.


Sjøvant

Oasis of the seas

Cruiseskipet Oasis of the Seas ble bygget i 2009, ved STX-verftet i Turku, Finland.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Trym sier han har drømt om å bli kaptein siden han var fem år gammel.

– Jeg har alltid følt en nærhet til sjøen. Både far, onkel og begge bestefedrene mine var sjømenn, så det er kanskje ikke så rart at også jeg valgte å jobbe på havet, sier Selvåg.

Det maritime miljøet i Ulsteinvik er kjent for å flaske opp sjømenn, og de fleste velger å starte i fiskeri- og offshorenæringen. Selvåg var intet unntak.

– Femten år gammel begynte jeg som messegutt på en fiskebåt ved navn «Koralen», eid av GC Rieber Shipping - et seismikkrederi med base i Bergen. Her ble jeg senere lettmatros, men etter fem år bestemte jeg meg for det eneste rette: nemleg søke maritim utdanning.

I 1985 fikk den tjue år gamle ulsteinvikingen innpass på styrmannsskolen i Ålesund. Etter tre år i utdanning (1987-89) fikk Trym jobb i Royal Caribbean International - selskapet som om noen år skulle gi han muligheten til å kle kapteinsrollen på «Oasis of the seas».


Fascinert av kulturen

– Interessen for båt og sjøfart har alltid vært der, men siden barneårene har jeg også vært fascinert av USA og den amerikanske kulturen. I 1990 var Miami hovedhavnen for de fleste cruiseskip, og Florida virket veldig lokkende for meg, sier Trym.

Dermed dro han over altlanteren og slo seg ned i det vesle ferieparadiset Fort Lauderdale i Florida, drøyt førti minutt fra Miami med bil. 24 år gammel ble han styrmann på sitt første cruiseskip, før han for første gang inntok kapteinsrollen i en alder av 35.

– Jeg nådde målet mitt tidlig i karrieren, og ønsker å fortsette med livet på sjøen i all fremtid. For fem år siden jobbet jeg en kort periode som direktør for den maritime delen av Royal Caribbean-rederiet, men jeg merket fort at jeg ikke var vandt med å jobbe på land. Det å kjøre bil til arbeid og leve på kontoret har aldri vært min stil, sier Trym.

Kaptein Trym Selvåg

Kaptein Trym Selvåg har god utsikt fra den høyeste stolen på broen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Ei næring i vekst

De gode besøkstallene på Royal Caribbean sine 22 båter vitner uansett om at Trym og de 40.000 andre ansatte i selskapet gjør noe riktig. Rederiet har stått stødig i finanskrisen og senket prisene, samtidig som de har satset på markedsføring for å lokke til seg kunder.

Siden «Oasis» ble sjøsatt i 2009 har de 2.700 lugarene vært fulle hver eneste uke, og det er ikke bare pensjonister og rikfolk som nytter seg av tilbudet heller - slik cruise-myten tilsier.

– Nei, cruise er ikke like dyrt som før. Man betaler en pakkepris, og får deretter all mat og underholdning gratis. Turen er godt tilrettelagt for barn, og det skader heller ikke at vi besøker mange fantastiske plasser underveis. En ferie med oss gir «the biggest bang for the buck» (mest for pengene) som de sier her i USA.


Sjelden hjemme i Norge

Men får kapteinen selv mulighet til å nytte seg av sydenstemningen når arbeidsplassen er et flytende ferieparadis?

– Hehe, nei du finner nok ikke meg liggende oppe på dekk nei. Jeg får nok sol når jeg nyter ferien hjemme i Fort Lauderdale.

– Er du ofte hjemme i Norge da?

– Nei, det pleier nok bare å bli en tur hvert tredje år. Mor og far bor fremdeles i Ulsteinvik, men de kommer ofte hit for å seile gratis med meg. Noen frynsegoder må man ha som kaptein, sier Trym lurt.


Trofast hødder

Selv om hjemmeadressen er Florida, hindrer ikke det Trym i å være ihuga supporter av Hødd. Ulsteinvikingen får nemlig med seg alt som skjer med favorittlaget i hjembygda.

– Jeg får med meg alle resultat gjennom Vikebladet og Sunnmørsposten sine nettsider. Det var virkelig fortærende at de bare klarte 1-1 mot Alta nå sist, men slikt skjer, sier Trym, som ikke legger skjul på at han også holder med AaFK.

– Det blir slik når man bor så langt borte, sier han med et smil.

Oasis of the seas

En smak av det indre livet på verdens største cruiseskip.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK