Hopp til innhold

Her er Norges neste turistattraksjon

Austefjorden (NRK): Nå skal en av Skandinavias største paddebestander bli turistattraksjon – frontet av en 2,5 meter høy paddestatue i ren betong.

Padde

Månedsskiftet april/mai er høysesong for gytende padder på Vestlandet. Nå kan de bli en turistattraksjon for alvor.

Foto: Gunnar Wangen

Gunnar Wangen

Pådriver Gunnar Wangen er naturfotograf, og har fulgt paddene i årevis.

Foto: Ola Niemann

– Den er ganske monumental! sier Robert Steinnes (39), og kaster et blikk bort på den gigantiske paddestatuen han har arbeidet med siden i fjor høst.

Dersom alle planer slår til, kan skulpturen trone høyest blant tusenvis av sine levende artsfrender i Austefjorden på Søre Sunnmøre til høsten. I disse dager kryr det nemlig av gyteklare padder i bygda.

Nå setter lokale pådrivere alle kluter til for å lage attraksjon av det som mest sannsynlig er en av Skandinavias største paddebestander.

– Den er dokumentert å være desidert størst i Norge, og kanskje også i Skandinavia, sier naturfotograf og leder for den lokale interessegruppen, Gunnar Wangen.

Saken fortsetter under bildet

Paddestatuen

Kunstner Robert Steinnes forteller at han først måtte skjære skulpturen ut i isopor, før han startet støping.

Foto: Robert Steinnes

Klare planer

Sammen med et utvalg bestående av andre naturinteresserte, lokale politikere og utvalgte ved Høgskulen i Volda, vil de løfte frem det spesielle dyrelivet i denne fjorden på Sunnmøre. Både Statens vegvesen og fylkesmannen er også med på lasset.

Og planene er klare. Et utbygd turistområde med parkeringsplass, informasjonsmateriell/tavle, en egen mobilapp med informasjon om paddene – samt en gigantisk statue skal på plass til høsten.

Det arrangeres allerede flere «paddesafarier», i regi av den lokale naturgruppa.

I tillegg vil NRK til høsten sende en dokumentar om disse amfibiene i Austefjorden. Denne blir laget av Are Pilskog i Blåst film, som tidligere har mottatt flere priser for dokumentaren «Havets sølv».

Saken fortsetter under bildet

Austefjorden

Austefjorden i Møre og Romsdal huser titusenvis av amfibier.

Foto: Asbjørn Hustadnes

Populære padder

– Vi vil prøve å gjøre det dyreforkjemperne her inne har hatt lyst til i mange år – nemlig å lage en opplevelse for folk. Vi snakker om tusenvis av såkalte «Bufo bufo»-padder som lever her inne ved utgangen av Fyrdsbergtunnelen, sier Helge Hamre i interessegruppen.

En av tunnelene paddene skal bevege seg gjennom

Her er en av tunnelen som er spesiallaget for padder på gytetur ned til Lisjevatnet.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Mye har allerede blitt skrevet om det såkalte «paddelandet» i Austefjorden, ettersom 12.000 amfibier måtte bæres over veien da utbyggingen av Kvivsvegen pågikk i 2010.

I dag vandrer dyrene gjennom tunneler under hovedveien – spesialbygd for vandring til og fra gyteplassen ved «Lisjevatnet».

– Hvis dette blir en turistmagnet – hva vil det ha å si for lokalsamfunnet?

– Det vil bli stort. Helge (Hamre) er jo Venstre-politiker, og sier har ofte får spørsmål om paddene når han presenterer seg som Austefjording rundt om i landet.

Det er mange som allerede har hørt om de, og vi har møtt flere turister som har kommet hit ene og alene for å oppleve paddene på nært hold, sier Wangen.

Saken fortsetter under bildet

Padder

Her er en av våre svømmedyktige venner, på kanten av Lisjevatnet, klar for gytetid.

Foto: Gunnar Wangen

Hvorfor så mange?

Men hvorfor er bestanden såpass stor i denne delen av Volda kommune? Amfibieforsker Dag Dolmen ved NTNU i Trondheim har salamandere, frosker og padder som sitt spesialfelt, men har ikke noe klart svar på spørsmålet.

Dag Dolmen

Amfibieforsker Dag Dolmen ved NTNU har ikke noe klart svar på hvorfor Austefjorden har en av Skandinavias største paddebestander.

Foto: Geir Mogen

– Det er vanskelig å si hvorfor det er så mange akkurat i Austefjorden. Det kan være på grunn av ura i fjellet, eller at området rundt innsjøen er spesielt gunstig, sier Dolmen.

Han har derimot stor tro på Wangen & co. sine turistplaner, men understreker at man må passe på å lose trafikken riktig, slik at de vandrende paddene ikke blir skadelidende under turistenes bilhjul.

Dersom en er interessert i å betrakte amfibiene på nært hold, er de to siste ukene i april, samt midten av juli de beste tidspunktene for slikt.

Førstnevnte er gytetid, mens sensommeren er tid for gjenforening når de nyfødte vandrer opp til mor og far i skogområdet.

Se videoreportasje fra paddebæringen ved Kvivsvegen:

Video Padder blir bore over veien

12.000 padder skal fraktes over veien i Austefjorden.

  • SI din mening i kommentarfeltet! Frister det med en paddesafari?

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL