Hopp til innhold

Døde av kullosforgiftning

Mann (36) døde av kullosforgiftning etter at han tente opp grill innendørs fordi strømmen ble stengt.

Det var Møre-Nytt som først omtalte saken.

Politiet tok seg inn i leiligheten til en mann i Ørsta og fant ham død. Mannen hadde vært dø i noen dager da han ble funnet av politiet, opplyser lensmann i Ørsta, Guttorm Hagen.

Tente opp kullgrill

Guttorm Hagen

Guttorm Hagen er lensmann i Ørsta.

Foto: Aina Rødal / NRK

Ved sengen der han ble funnet død stod en kullgrill. En uke tidligere hadde strømmen til husværet blitt stengt av.

Hagen forteller at siden det var en ung mann ble det foretatt obduksjon som beviste at han døde av karbonmonoksidforgiftning.

– Det er politiets vurdering at mannen har brukt kullgrill til enten oppvarming eller matlaging, sier Hagen.

– I god tro

Politiet tror den afrikanske mannnen ikke tenkte på at huset han bodde i er relativt tett, og dermed ville holde på den farlige gassen.

– Det er en ulykke, og vi tror mannen har handlet i god tro, sier Hagen.

Mannen har vært i Norge i flere år. Han kom til Norge for familiegjenforening men har i det siste bodd alene. Ifølge Hagen hadde mannen vedtak på at han skulle sendes ut av landet, men dette var ikke effektuert.

–Hvorfor ble han ikke utvist?

– Mannen skaffet seg advokat for å ivareta hans interesser, og han gikk på skole her, og utvisningsvedtaket var ikke noe vi prioriterte.

Andre tilfeller i Norge

Ifølge lensmannen var den avdøde en fredelig og høflig mann som snakket godt norsk og som hadde nettverk i Ørsta.

– Reaksjonene er at folk synes dette er veldig trist, seier han.

– Er det ikke rart at han har fyrt opp den grillen innendørs?

– Mannen har hatt strøm frem til nå, og dette skjedde jo i november når man har et visst behov for varme i et husvære. Vi har hatt andre tilfeller i Norge hvor griller har vært tatt med inn i for eksempel hytter og man har fått slike tragiske utfall, sier lensmannen.

– Vi kjenner til temaet at det har vært ulykker når strømmen har blitt stengt av. Man skal i Norge prøve å unngå ulykker knyttet til stenging av strøm, men de som leverer strøm ønsker selvsagt oppgjør for strømmen.

– I tillegg er det noen mennesker som ikke har nettverk eller er i stand til å ta vare på seg selv, så det er en vanskelig oppgave for dem som leverer strøm, legger han til.

– Må av og til stenge

Adm.dir i Tussa Kraft Elling Dybdal

Konsernsjef i Tussa, Elling Dybdal, sier det skal mye til før noen får stengt av strømmen.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Konsernsjef i Tussa Kraft, Elling Dybdal, sier det er leit at en person har omkommet som følge av uvettig bruk av varme etter at strømmen ble stengt. Han mener likevel at rutinene har blitt fulgt.

–Stenging skjer typisk tre måneder etter siste forbruksdag der betalinger ikke har kommet inn. Vi tar kontakt med NAV for å sikre at beskjeden kommer fram. Det blir også tatt hensyn til årstid, barnefamilier og de med husdyr på gården. Prosedyrene er de samme for alle, sier han.

––Er det forsvarlig å stenge av strømmen i november?

– Temperaturen var godt på plussida da dette skjedde, mellom fem og ti grader. Vi kaller ikke det vinter i denne sammenheng, sier Dybdal.

Konsernsjefen legger til at nettselskapet leverer en tjeneste og er avhengig for å få inn penger for å dekke kostnadene.

– Da må vi av og til gå til det skritt å stenge for kunder som ikke gjør opp for seg, sier han.

Fange opp risikogrupper

Dybdal sier styresmaktene setter krav om at man ikke skal sette folk i livssituasjoner som kan gjøre at de gjør dumme ting, og mener at Tussa er mer lempelige enn regelverket tilsier.

Dybdal sier Tussa skal være mer årvåkne i en del situasjoner der det er risikogrupper.

– Det vi i hovedsak må gjøre er å sikre at vi har dialog mot et støtteapparat som ligger i den norske velferdsstaten, knyttet til hvordan man kan fange opp de som har utfordringer i økonomien, avslutter han.