Hopp til innhold

UiO vil tilby kiropraktikkutdanning

Medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo vil tilby kiropraktikkutdanning. – Meningsløst, raser professor og forfatter av «Snåsakoden», Kristian Gundersen.

Kristian Gundersen og Lars Engebretsen fra Universitetet i Oslo møtte Jakob Lothe fra Norsk kiropraktorforbund til debatt.

VIDEO: Kristian Gundersen og Lars Engebretsen fra Universitetet i Oslo møtte Jakob Lothe i Norsk kiropraktorforbund til debatt i Aktuelt.

Over 90 år etter at de første kiropraktorene startet opp i Norge, vil Universitetet i Oslo nå tilby en utdanning som den første i landet. Det finnes ingen kiropraktorutdanning i Norge per i dag.

– De selger ut kunnskapen

Professor i biologi ved UiO og forfatter av den kritiske boken «Snåsakoden», Kristian Gundersen, reagerer sterkt på universitetets ønske om å tilby utdanningen.

– Jeg mener Universitetet i Oslo selger ut kunnskapen. Det har vært forsket på virkningene av kiropraktikk i over 100 år, og vitenskapelig er det ganske magert etter alle de årene, sier Gundersen.

Laster Twitter-innhold

Kritiserte egen arbeidsgiver på Twitter

Gundersen publiserte denne tweeten i forrige uke, hvor han kommenterer avgjørelsen om å opprette kirokraptorutdanning.

Han er fast bestemt på at kiropraktorutdanning ikke er noe for Universitetet i Oslo.

– Vitenskapssminke driver vi ikke med, sier Gundersen.

Hva mener du med det?

– Det er svært få områder hvor kiropraktikk har en dokumentert virkning. Jeg mener Universitetet i Oslo legitimerer en uvitenskapelig behandling, ved å akseptere kiropraktikk som et eget studium.

Hva mener du med at de selger ut kunnskapen?

– Jeg mistenker at det ligger noen økonomiske gulrøtter for det medisinske fakultet i denne saken.

– Gundersen tar feil

Lars Engebretsen

Lars Engebretsen, professor ved medisinsk fakultet (UiO)

Foto: Kjell Vesje / NRK

Professor ved medisink fakultet ved Universitetet i Oslo, Lars Engebretsen, tilbakeviser påstandene om at det er økonomiske motiver som gjør at de nå vil starte opp kiropraktorutdanning.

– Økonomi har ikke vært en del av begrunnelsen for at vi ønsker utdanningen. Vi fikk i oppdrag av regjeringen å lage en plan for hvordan kiropraktikk kunne bli en del av det medisinske fakultet og det har vi gjort, sier Engebretsen.

– Jeg tror medisinstudiet kan lære av kiropraktikken, særlig når det gjelder skjelett- og muskelsykdommer.

– Få dokumenterte virkninger

I boka Snåsakoden skriver Gundersen at kiropraktikk har få dokumenterte virkninger.

– For Lumbago og nakkesmerter har kiroprakitikk en dokumentert effekt, men ikke bedre enn medikamenter og fyskisk trening. En lege kan behandle rygg- og nakkesmerter like godt eller dårlig som en kiropraktor, sier professoren.

– For astma, hodepine, mage/tarmplager, ørebetennelse, menstruasjonssmerter har kiropraktikk ingen effekt. Allikevel er det flere kiropraktrer i Norge som tilbyr behandling av disse lidelsene, sier Gundersen.

Jakob Lothe, leder av Norsk kiropraktorforening

Jakob Lothe, leder av Norsk kiropraktorforening

– En stor seier

Leder av Norsk kiropraktorforening, Jakob Lothe, er veldig glad for at Universitetet nå vil tilby kiropraktorutdanning.

Etter nesten 10 års kamp har nå både Stortinget og regjeringen bestemt at kiropraktorutdanning skal tilbys i Norge. Det som mangler nå er at regjeringen setter av penger i statsbudsjettet som kommer i oktober. Hvis Universitetet får midler fra regjeringen, kan studiet tidligst ta i mot studenter våren 2017.

– Vi er veldig glade for at medisinsk fakultet nå har bestemt at de vil starte opp Norges kiropraktorutdanning. Skjelett- og muskelsykdommer koster oss 70 milliarder i året, så en forskningsbasert kiropraktorutdanning er svært etterlengtet, sier Lothe

– Et vrengebilde av kiropraktikken

Gundersen mener kiropraktikk er alternativ medisin. Hva sier du til det?

– Vi skilte lag fra alternativ medisin for 25 år siden. Siden den gang har kiropraktorer måtte forholde seg til de samme strenge kravene som resten av det autoriserte helsevesenet.

– Hele argumentasjonen til Gundersen går ut på at han betrakter kiropraktikk som en metode blant mange, men der tar han feil. Det er riktigere å tenke på kiropraktoren som en høykompetent helsearbeider på linje med leger og tannleger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)