Tidligere hadde hun kraftige migreneanfall hver uke. Ett år etter at hun begynte å spise annerledes, kan det gå seks uker mellom anfallene.
Nå har Rikke fått en helt ny tilværelse. Tidligere når hun fikk migrene på skolen, ble hun redd.
Måtte sove
- Det var så vondt at jeg bare måtte hjem og legge meg, og sove det bort. Mange ganger har jeg tenkt at jeg like gjerne kunne dø, forteller Rikke. Moren måtte komme hjem fra jobben.
- Etter at jeg la om kostholdet klarer jeg å være på skolen og ha migrene uten å dra hjem eller ringe mamma. Og hvis jeg får migrene hjemme, kan jeg bare gå å legge meg uten at det er noen big deal. Det er veldig stor forskjell, forteller Rikke.
Nye veier
Nevrolog Monica Drottning-Rønne jobber med migrenepasienter, og prøver nå ut om et fullverdig kosthold, og eventuelt kosttilskudd, kan forebygge og redusere migrene.
Med dette går hun nye veier i migrenebehandling.
- Styrker hjernen
Her er nevrologens teori for å redusere migreneanfall:
- Styrke hjernen med fullverdig kost eller kosttilskudd
- Spise regelmessige måltider, holde jevnt blodsukker
- Fjerne matvarer som utløser migreneanfall
Flere mindre studier viser at B-vitaminer kan ha en gunstig effekt når det gjelder å redusere migrene. Men sammenhengen mellom mangler i kostholdet og migrene er ikke dokumentert.
Avventende
Derfor er de fleste migreneleger er avventende til å anbefale sine pasienter kosttilskudd dersom de har mangler av vitaminer og mineraler.
Drottning påpeker at man ikke kan behandle migrene gjennom kosten, da må det medisiner til. Men det kan gjøre en bedre i stand til å takle anfallene når de kommer.
Koster milliarder
500.000 nordmenn har denne formen for hodepine, som skyldes en sykdom i hjernen. Migrene koster samfunnet 2,2 milliarder kroner i året.
90 prosent av kostnadene er knyttet opp til sykefravær, ifølge Nasjonalt kompetansesenter for hodepine ved St. Olavs hospital i Trondheim. Tallene er bygget på en EU undersøkelse fra 2004.
Trigger-mat
Gjennomsnittlig har 14 prosent av befolkningen migrene, men det er flest kvinner som har denne formen for hodepine. Hele 20 prosent av voksne, norske kvinner har migrene.
Mange migrenepasienter forteller også om at spesielle matvarer trigger migrene. På denne lista inngår sjokolade, ost, sitrusfruker og alkohol.