Hopp til innhold

Her får superallergiske Johanne (9) peanøtter

Johanne spiser peanøtter i håp om å bli kvitt allergien sin. Niåringen deltar i et nytt forskningsprosjekt på Ullevål sykehus.

Johanne Kollandsrud tåler ikke peanøtter. Men hun spiser det hver dag for å bli kvitt allergien sin. Niåringen deltar i et forskningsprosjekt om peanøttallergi.

SE VIDEO: Johanne Kollandsrud spiser peanøttene med yoghurt til frokost. Her er hun på Ullevål sykehus for å øke den daglige dosen. (Foto: Hallvard Mørk Tvete/NRK)

Johanne Kollandsrud tåler ikke peanøtter. Likevel spiser hun det til frokosten hver dag, i håp om å bli kvitt peanøttallergien sin. Det har hun gjort siden mars.

Kun beskjedne 10 milligram i første omgang, noe som likevel er nok til å gi problemer for mange allergikere.

Nå spiser Johanne 60 milligram hver dag, uten at det har gitt henne store problemer.

Jenta fra Nordstrand i Oslo er en av 60 deltakere i en ny studie som forsøker å finne et botemiddel mot peanøttallergi, den vanligste årsaken til alvorlige allergiske reaksjoner på mat.

Hver annen uke økes den daglige dosen hennes, under kyndig veiledning og overvåking på Oslo universitetssykehus Ullevål.

Hvis alt går som planlagt, skal dagsdosen hennes økes til hele 5000 milligram peanøttprotein om ett år. Det tilsvarer omtrent 20 peanøtter.

Kløe i munnen

Johanne Kollandsrud

Så mye peanøtt skal jeg spise i dag, forteller Johanne Kollandsrud.

Foto: Hallvard Mørk Tvete / NRK

NRK.no møter Johanne når hun er på sykehuset for å øke dosen sin.

– Det er gøy å være med, sier hun, før hun modig svelger yoghurten blandet med knuste peanøtter.

Det kan klø i munnen når ny og sterkere dose er inntatt. Men for øvrig har Johanne ikke opplevd problemer etter at forsøket startet for 10 uker siden.

Peanøttallergi er ofte plagsomt, og kan være farlig. Kroppen tåler ikke nøttenes proteiner, og reaksjonen kan bli svært kraftig.

Bare lukt og berøring kan faktisk være nok til at allergikere får problemer.

Noen rammes så hardt at de må legges inn på sykehus. Det skjer heldigvis ikke veldig ofte. Men peanøttallergi er potensielt en dødelig sykdom.

Barn og ungdom rammes hardere enn voksne, og mange må belage seg på å leve livet ut med denne typen allergi.

Foreløpig finnes det ingen behandling. Allergikerne må holde seg unna alt som har med peanøtter å gjøre. Det kan være lettere sagt enn gjort.

Eksperimentell behandling

Geir Håland

Sikkerhet er helt avgjørende i denne typen forskning, sier overlege Geir Håland.

Foto: Tor Risberg / NRK

Dette er bakgrunnen for at Barnesenteret på Oslo universitetssykehus Ullevål har startet det fem år lange forsøket på å utvikle toleranse for peanøtter hos unge allergikere. Og «medisinen» er altså rett og slett peanøtter.

– Dette er eksperimentell behandling. Vi vet ennå ikke om den virker, sier Geir Håland til NRK.no. Han er overlege på Barnesenteret på Ullevål, og prosjektleder for studien.

På den innledende undersøkelsen sjekker legene om barna virkelig har peanøttallergi, og hvilken dose de tåler.

– Mange blir litt syke av denne aller første provokasjonen. Så det kan være styrete for deltakerne i begynnelsen, forteller barnelege og doktorgradsstipendiat Tonje Reier-Nilsen som også jobber med prosjektet på Ullevål.

– Men deretter har det heldigvis ikke vært mye dramatikk. Det er et godt tegn. Sikkerhet er helt avgjørende i denne typen forskning, supplerer overlege Geir Håland.

Adrenalin som "motgift"

Pulveriserte peanøtter

Dagsrasjonene med pulveriserte peanøtter for de neste to ukene. Nå spiser Johanne 60 mg hver dag. Målet er 85 ganger så mye.

Foto: Hallvard Mørk Tvete / NRK

Injeksjon med adrenalin er førstehjelp ved kraftige allergiske reaksjoner.

Samme dag som Johanne er på Ullevål, må en av de andre deltakerne få adrenalin på sykehuset. Han er i gang med innledende undersøkelser for å finne ut hvor allergisk han er for peanøtt, og har ennå ikke startet selve behandlingen.

Men etter oppstart av behandlingen har ingen av deltakerne fått alvorlige reaksjoner som gjør det påkrevet med adrenalin.

Alle barna som deltar får likevel med seg adrenalinsprøyter hjem. Sprøyten, en såkalt EpiPen, skal pasient eller pårørende selv sette intramuskulært som førstehjelp ved en eventuell alvorlig allergisk reaksjon. Men håpet er at den langsomme økningen i inntaket av peanøtter gjør at sprøytene kan få ligge ubrukt.

– På hennes klassetrinn er tre–fire av de 100 elevene så allergiske mot nøtter at de må ha EpiPen i beredskap i tilfelle de skulle få i seg mat med nøtter. Det er faktisk ganske mange, sier mammaen til Johanne, Kathrine Kollandsrud.

Trenger flere deltakere

Peanøtter

Peanøtten er egentlig ikke en nøtt, men en belgfrukt. Den inneholder mange gode næringsstoffer, men kan være et stort problem for allergikere.

Foto: colourbox.com

Forskningsprosjektet på Ullevål omfatter allergikere i aldersgruppa mellom fem og 15 år. Men selv om forsøkene har startet, trengs det flere deltakere.

– Til nå har vi rekruttert omtrent halvparten av de 60. Det er som forventet, ettersom det er temmelig krevende å delta, forteller overlege Håland.

Barna må møte opp på sykehuset hver annen uke det første året, og deretter hver tredje måned i tre år. Bare det er jo ganske anstrengende, mener han.

Noen har fått nei til å delta fordi de reagerte på helt mikroskopiske mengder peanøtt.

– De er så overfølsomme at vi mener det er tryggest å holde dem utenfor. Dette oppdager vi på den innledende utredningen som pågår i tre dager, og som omfatter lungetest, blodprøver, kostprovokasjon på peanøtter, prikktester og annen utredning, sier Håland.

Pårørende til barn med peanøttallergi som kan tenke seg å delta, kan kontakte sykehuset ved å sende e-post til prosjektlederen.

Internasjonal forskning
Johanne Kollandsrud

Yoghurt kamuflerer smaken av peanøtter, noe som gjør inntaket enklere for Johanne.

Foto: Tor Risberg / NRK

I tillegg til prosjektet på Ullevål, gjennomføres det nå tilsvarende eksperimenter med peanøttallergi i USA, Storbritannia og Tyskland. Men det norske forsøket, som er det første i sitt slag her i landet, er ett av de mest omfattende.

– Vi behandler med høyere og mer langvarige doser enn i flere av de utenlandske prosjektene, forteller Geir Håland.

– Men den største forskjellen er at vi ønsker å finne ut om en eventuell toleranse holder seg når barna om fire år slutter å spise peanøtter hver dag. Det spennende blir om allergien har forsvunnet, eller om de må fortsette å spise en såkalt vedlikeholdsdose for å holde den i sjakk.

– Dette vet vi ikke ennå, og derfor varer prosjektet vårt i hele fem år, sier Håland.

– Er dere med andre ord på sporet av en medisin mot denne typen allergi?

– Vi kan være det. Svaret får vi forhåpentligvis om fem år, forteller han.

20 av de 60 barna som deltar i studien utgjør en kontrollgruppe som skal holde seg helt unna peanøtter de fem neste årene. Bare på den måten kan forskerne få bekreftet at den ønskede effekten hos de andre faktisk kommer av behandlingen.

Hvis den kommer, da.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)