Hopp til innhold

Ny rapport advarer gravide mot hormoncocktail

Cocktailen vi utsettes for av potensielt hormonforstyrrende kjemikalier kan skade barnet, konkluderer fersk rapport fra danske myndigheter.

Gtavid dame med ultralydbilde

Forbrukerrådet advarer gravide mot kosmetikk og pleieprodukter som inneholder potensielt hormonforstyrrende stoffer.

Foto: ScanStock Photo

Miljøministeriet i Danmark anbefaler i sin nye rapport at gravide forsøker å styre unna stoffer som mistenkes å ha hormonforstyrrende effekt. De påpeker at fostertilværelsen og barndommen er følsomme perioder blant annet fordi kroppens organer da er i viktige utviklingsfaser.

Nedsatt sædkvalitet

I rapporten omtales blant annet propylparaben og butylparaben, som ofte er å finne i kosmetikk og hudpleieprodukter. Dyreforsøk har vist at disse parabenene kan påvirke kjønnsorganene.

Det er dokumentert at stoffene blant annet kan gi nedsatt sædkvalitet, lavere vekt på bitestikler hos hanndyr og økt vekt på livmoren hos hunndyr, skriver Forbrukerportalen.no.

Miljøministeriet er bekymret for den samlede eksponeringen av hormonforstyrrendestoffer som vi får i oss både gjennom mat, forbrukerprodukter og inneklima.

Advarer gravide

Gunstein Instefjord, Fagdirektør mat og handel

Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet advarer mot hormonforstyrrende stoffer

Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no

Forbrukerrådet i Norge går nå ut og advarer gravide mot å bruke kroppspleieprodukter og kosmetikk med hormonforstyrrende stoffer.


– Vi vil også fraråde at man bruker slike stoffer på sine barn, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Instefjord påpeker at barns helse ikke kan gambles med.

– Her må «føre-var»- prinsippet legges til grunn og en strengere regulering bør komme på plass.


Se video: Kosmetikk kan være helseskadelig

– Går for langt

Ingrid Standal, direktør i Kosmetikkleverandørenes forening

Ingen forskning gir belegg for å hevde at kosmetiske produkter virker hormonforstyrrende, sier Ingrid Standal i Kosmetikkleverandørenses forening.

Foto: KLF

– Forbrukerrådet går for langt, sier Ingrid Standal i Kosmetikkleverandørenses forening til NRK.no.


– Bransjen forholder seg til fakta og vitenskapelige undersøkelser, og ingen slike gir belegg for å hevde at kosmetiske produkter virker hormonforstyrrende. Et meget strengt regelverk tar både hånd om ”Føre-var prinsippet” og den såkalte ”cocktail-effekten”.

Hundre ganger lavere

At regelverket er strengt blir bekreftet av professor Tore Sanner. Sanner er nestleder i EUs Vitenskapskomité for forbrukersikkerhet.

– Dosene av potensielle hormonforstyrrende stoffer fra kosmetikk er svært lave.
Når vitenskapskomiteen setter en øvre grense for bruken av et potensielt hormonforstyrrende stoffer i kosmetikk ser de på alle undersøkelser som er tilgjengelige. Vår anbefaling til kommisjonen er at selv om en forbruker utelukkende bruker kosmetikk som inneholder det aktuelle stoffet, skal dosen være minst hundre ganger lavere enn de dosene de har gitt i dyreforsøk, forteller Sanner.

Bekymret for cocktaileffekten

Forbrukerrådet har lenge vært bekymret for cocktaileffekten vi får i oss gjennom ulike hverdagsprodukter, og mener hormonforstyrrende stoffer i kosmetikk og kroppspleie må reguleres strengere enn i dag. Forbrukerrådet har utviklet en app hvor forbrukeren kan skanne produkter for å finne ut om de inneholder hormonforstyrrende stoffer. Til nå har forbrukerrådet registrert halvannen million produktskanninger med appen.


Hormonsjekkappen er omstridt. Kosmetikkleverandørenes forening har gått hardt ut mot appen og hevder den er ulovlig.

– Vi har klaget Forbrukerrådets hormonsjekk app inn for ESA for å påstå helsefare ved trygge og lovlige produkter, og venter på svar derfra, sier Standal.


Forbrukerrådet skriver at de er skuffet over at kosmetikkindustrien ikke tar hormonforstyrrende stoffer mer på alvor.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)