Hopp til innhold

Høysesong for brennkopper nå

I august og september er det ekstra mange som får brennkopper. Slik kan du prøve å unngå de væskende blemmene.

Brennkopper

Brennkopper med en gulaktig skorpe. Det er oftest barn som får det smittsomme utslettet.

Foto: USER EVANHERK/WIKIMEDIA COMMONS

Brennkopputslett består av blemmer som brister, og dermed blir huden væskende – med en gulaktig skorpe. Brennkopper kommer i to varianter. Den mest vanlige formen gir små blemmer, mens såkalt bulløs form er mer sjelden – og gir større blemmer.

– Mens den vanlige formen forekommer hele året, ser vi gjerne at forekomsten av den sjeldne formen for brennkopper øker på denne tiden av året. Vi vet ikke helt hvorfor. Kanskje er det på grunn av økt risiko for sår og stikk om sommeren, og da oppstår brennkopper lettere også, sier Siri Helene Hauge, overlege ved Folkehelseinstituttet, til NRK.no.

Siri Helene Hauge.

Siri Helene Hauge, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

Brennkopper forårsakes vanligvis av gule stafylokokker, som er en hudbakterie mange har.

– For de aller fleste er brennkopper en ufarlig tilstand. Men for noen personer som har andre sykdommer som svekker immunsystemet, kan brennkopper forårsake mer alvorlig sykdom, fortsetter overlege Hauge.

Barn mest utsatt

Det er oftest barn som får det smittsomme utslettet.

Kari Løvendahl Mogstad

Kari Løvendahl Mogstad, fastlege ved Munkholmen Legesenter.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

– Barn har gjerne mer fysisk kontakt enn voksne, og smitter derfor hverandre lettere. Barn er i tillegg mer utsatt for små sår i huden på grunn av et aktivt liv. Det er også økt tendens til å få brennkopper for dem som har barneeksem, forteller fastlege Kari Løvendahl Mogstad.

Fastlegen møter ofte foreldre som er usikre på hva slags utslett barna har fått. Og hvordan vite at det er brennkopper, og ikke for eksempel hånd-, fot- og munnsyke?

– Hånd-, fot- og munnsyke har gjerne karakteristisk plassering på kroppen, og de ser ikke helt like ut. Brennkopper har disse gule sårskorpene. Men det er innimellom vanskelig å skille, så derfor er det greit å komme til fastlegen for å få hjelp. Vi tar gjerne en bakteriologisk prøve, sier fastlegen.

– Bruk ulike håndklær!

For å unngå å få brennkopper, er det noen enkle tiltak du kan prøve:

– Sår kan renses for å forebygge infeksjoner. God håndhygiene er alltid et godt tiltak, mot mange sykdommer. Ved utbrudd i barnehager er det viktig med god hygiene, separate håndklær og eventuelt desinfeksjon av leker for å hindre videresmitte. I familier hvor en eller flere har brennkopper, er det også anbefalt at man har hvert sitt håndkle og er flinke med å vaske hendene, råder overlege Hauge ved Folkehelseinstituttet.

Er du først rammet av blemmene, kan det behandles.

– Vask sårene i vann og såpe, eventuelt med klorheksidin eller lignende. Noen ganger må man få antibiotika, lokalt i form av salve eller tabletter, informerer Turid Thune, seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

Vent med barnehage?

Hvis barna er smittet av brennkopper, er det ikke sikkert du kan sende dem i barnehagen og på skole – selv om allmenntilstanden er god.

– Barna kan gå i barnehagen dersom det er snakk om små brennkopper som kan dekkes over med plaster. Ved større brennkopper som ikke kan dekkes til, anbefales å vente med retur til barnehagen inntil sårene har tørket inn, slik at puss ikke overføres til andre, avslutter Hauge ved Folkehelseinstituttet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)