- Norskproduserte grønnsaker bør også vaskes godt, men størst risiko er det med importerte varer, forteller rådgiver Birgitte Lyrån i Mattilsynet til NRK.no.
Ifølge rådgiveren er smittestoffer i mat og vann den viktigste kilden til alvorlige infeksjoner og epidemier verden over.
- Grønnsaker, frukt og bær som importeres til Norge fra varmere land, utgjør en større risiko som følge av faktorer som klimatiske forhold, liten tilgang på rent vanningsvann, bruk av naturgjødsel og mange små uavhengige produsenter, forklarer Lyrån.
Importørenes ansvar
Det er importørenes eget ansvar at frukten og grønnsakene de innfører til landet er trygge å spise for norske forbrukere.
- Dette er en av de viktigste jobbene importøren har, fremholder Lyrån.
Dette innebærer blant annet å kontrollere produksjonsforhold lokalt med hensyn til vanning, høsting, lagring, pakking og så videre.
Forurenset vann
- Frukt og grønt fra mange land er vannet og skyllet i vann som inneholder avføring fra mennesker og dyr. Man kan bli syk hvis man ikke skyller importert frukt og grønt før de spises.
Det opplyser spesialkonsulent Annette Perge i det danske mattilsynet, Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelsen kjører nå en storstilt
på nett og tv som har som formål å få folk til å vaske frukt og grønt før de spises rå.Flere rapporter om episoder med oppkast og diaré hos forbrukere som har spist forurenset frukt kommer hvert år.
Dette gjelder spesielt for matvarer som er dyrket i land utenfor Europa.
LES OGSÅ:
Flere sykdomsutbrudd
- Spiseklar frukt og grønt bør ikke inneholde bakterier og virus. Men flere eksempler på sykdomsutbrudd dokumenterer at det er viktig at forbrukerne vet hvordan de skal håndtere disse matvarene, forteller Perge, som jobber på Fødevarestyrelsens kontor for mikrobiologisk matvaresikkerhet.
Selv om frukten ser ren og pen ut i butikken, eller hjemme på fruktfatet, kan man bli dårlig av å spise dem.
Smitten trenger ikke å skyldes forurenset vann, mange bakterier stammer også fra dårlig håndhygiene hos dem som høster frukten.
Perge i Fødevarestyrelsen har to enkle tips til grønnsaksglade forbrukere
- Skyll frukt, salat, spirer, grønnsaker og krydderurter grundig før de spises råe
- Gi babymais og sukkererter et kort oppkok før de spises
Flere typer importerte grønnsaker varmebehandles normalt ikke av forbrukere i Norge, selv om produktet vanligvis ville blitt varmebehandlet før konsum i det landet det opprinnelig ble produsert.
Grønnsaker det er verdt å være oppmerksom på, er for eksempel minimais fra Thailand og sukkererter fra Kenya.
Økt oppmerksomhet
- På verdensbasis er det de siste årene blitt en økt oppmerksomhet rundt frukt og grønt som smittekilde. Økt handel fører til større spredning av produkter, forteller Birgitte Lyrån i Mattilsynet.
- Vi importerer varer året rundt, og det er en kjensgjerning at det er et større miljøpress i andre deler av verden, spesielt i land med tropisk og subtropisk klima. Men dette vil også gjelde ved import av andre næringsmidler enn frukt og grønt, forklarer hun.
Bakterier, bakterielle toksiner, virus, sopp og parasitter kan overføres med mat og vann og føre til sykdom.
- Skylling av frukt og grønnsaker er spesielt viktig, samt å unngå krysskontaminering fra kjøtt som skal varmebehandles til salat som spises rå. Når det gjelder oppskåret frukt i stekende sommersol kan dette også være bakteriebomber og bør derfor oppbevares kjølig. Oppskåret salat skal også oppbevares kjølig, forteller rådiver Birgitte Lyrån i Mattilsynet.
Alvorlige utbrudd i Skandinavia som følge av forurenset frukt/grønt:
- I 2005 ble 135 syke i Sverige med EHEC (O157:H7). Kilden var salat produsert i Sverige (vanningsvannet var kilden til forurensingen)
- I 2007 ble over 100 mennesker i Sverige smittet med Salmonella java. Kilden var mest sannsynlig importert babyspinat fra Italia
- I 2007 ble flere enn 90 mennesker i Danmark smittet med Shigella sonnei. Kilden var minimais importert fra Thailand
Andre aktuelle utbrudd:
1994: Utbrudd med Shigella sonnei fra importert isbergsalat fra Spania
1999: E. coli O157:H7 - antagelig fra norskprodusert salat (lite utbrudd med bare 4 syke)
2004: Ruccola importert fra Italia forårsaket et utbrudd med Salmonella Thompson i Norge.
2007: Utbruddet med Salmonella Weltevreden var forårsaket av alfalfaspirer produsert i Norge. Det var alfalfa-frøene som ble benyttet til spiringen som var forurenset med salmonellasmitte. Disse frøene var importert og hadde opprinnelse fra Pakistan. De samme frøene forårsaket også tilsvarende utbrudd i Danmark og Finland på samme tidspunkt.
2009: Utbrudd med Shigellabakterien i importerte sukkererter fra Kenya
2010: Utbrudd med norovirus i lollosalat fra Frankrike, via Danmark
LES OGSÅ:
LES OGSÅ: