Hopp til innhold

Du kan bytte vin, men ikke sprit

Har du fått vin i julegave, kan du bytte den. Men konjakken må du beholde.

Sjampanje som julegave

Musserende vin kan byttes, men Vinmonopolet tar ikke sterkere saker i retur.

Foto: ScanStock

Er julegaven kjøpt i butikk, kan du ikke kreve å få byttet den. Rettighetene dine er mye bedre for gaver kjøpt på nettet, hvis du ikke glemmer angrefristen.

Når gaven kjøpes over disk, er bytting en ekstraservice fra butikken til deg. De fleste forretningene er fleksible og imøtekommende når det er snakk om julegaver, og tillater bytting noen dager inn i det nye året. Men uten byttelapp kan du ikke kreve å få bytte.

– Derfor bør du be om en byttelapp hvis du er usikker på om gaven faller i smak eller har riktig størrelse, lyder rådet fra direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

– Men da er viktig at mottakeren sjekker datoen på byttelappen, sier hun til NRK.no.

Som oftest får man en byttelapp når man ber om det. Og mange butikker tilbyr byttelappen uoppfordret. Da kan mottakeren være sikker på at bytting er greit hvis det skjer innen byttefristen, som kan variere fra butikk til butikk.

– Det hender at byttelappen ikke kan brukes på salg, eller at du ikke får pengene tilbake hvis du ikke finner noe som passer, sier Flønes.

Bytter ikke sprit

Ida Brenden Engholt

– Frykten for metanol er grunnen til at vi ikke bytter brennevin, sier Ida Brenden Engholt i Vinmonopolet.

Foto: Svein Strand / Vinmonopolet

Vin, øl og alkoholfri drikke fra Vinmonopolet kan byttes uten kvittering eller byttelapp.

– Det er en av fordelene med et monopol. Så lenge vi har tilsvarende varer i sortimentet vårt, bytter vi uten å kreve kvittering, sier polets informasjonskonsulent Ida Brenden Engholt.

Men gir du en flaske konjakk i gave til en person som heller vil ha vin eller alkoholfritt, kan den ikke byttes.

– Vi bytter aldri brennevin. Begrunnelsen er at det skal være helt trygt å handle hos oss, sier Engholt.

Forbudet mot retur av sprit ble innført etter den forrige runden med metanolforgiftning i Norge for ti år siden . – Men det er fortsatt mange kunder som ikke vet dette, sier hun.

– Men brennevin som har en åpenbar kvalitetsfeil, ødelagt kork eller en sprekk i flaska, kan man selvsagt reklamere på, legger hun til.

– Ta vare på kvitteringen

Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet

Med byttelapp og kvittering skal det gå greit å bytte de fleste typer julegaver, sier Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no / Forbrukerrådet

Byttelapp er altså smart når man kjøper gaver i vanlige butikker.

– Med kvitteringen i tillegg har du et ekstra bevis på kjøpet dersom den du gir gaven til ønsker å bytte. De fleste butikker er fleksible rett etter jul, så normalt går det greit, sier Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Hun minner om at det ofte ikke er bytterett på undertøy, hygieniske artikler og varer som er spesielt ømfintlige.

– Dette er det som regel opplyst om i butikken, eller på pakka. Av hygieniske grunner må undertøy som skal byttes være plombert i butikken, sier hun.

Angrefrist på nettet

I motsetning til butikkvarer, har man angrerett på det meste som kjøpes på nettet, enten det er snakk om julegaver eller ellers i året.

– Når du handler i nettbutikker, skal du få med et ferdig utfylt angreskjema. Da har du to ukers angrefrist, forteller Flønes.

– Hvis nettbutikken ikke har fylt ut angreskjemaet, forlenges angrefristen til tre måneder. Og dersom du ikke får noe skjema i det hele tatt, har du angrerett i et helt år, sier hun.

Les mer om angreretten på Forbrukerrådets nettsider.

Vil du bytte en julegave som er kjøpt fra en nettbutikk som har fulgt reglene, bør du med andre ord huske å bytte innen to uker fra den datoen gaven ble kjøpt.

Se flere råd om bytte- og angrerett hos Forbrukerrådet.

Julegaver for 22,5 milliarder

Nordmenn planla å kjøpe gaver denne julen for 22,5 milliarder kroner, i følge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB. Mange av disse gavene falt ikke i smak, passet ikke eller var feil størrelse.

– Skal du bytte, gjør det så fort som mulig, oppfordrer forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Varen som skal byttes må være ubrukt og uskadet, slik at selgeren uten problemer kan legge den fram til nytt salg.

– Hvis varen er pakket ut og emballasjen er skadet, kan det være nok til at selgeren nekter å la deg bytte. Dette gjelder selv om du har en byttelapp på varen, presiserer Sandmæl.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)