Hopp til innhold

Døde etter bruk av «slankemiddel»

Et uvanlig virkningsfullt men svært helsefarlig «slankemiddel» har for første gang tatt liv i Norge. Legemiddelverket frykter at flere brukere kan bli livstruende syke.

Piller

60 mennesker har mistet livet etter inntak av tabletter med dinitrofenol. Likevel øker bruken, også i Norge. (Illustrasjonsbilde)

Foto: DAVID MCNEW / AFP

Dinitrofenol, populært kalt DNP, brukes vanligvis av kjemisk industri i produksjonen av blant annet insektmidler, sprengstoff og pigment. Men stadig flere enkeltpersoner bruker det nå som slankemiddel. Det er direkte livsfarlig, lyder advarselen fra Legemiddelverket.

Steinar Madsen

Legemiddelverkets fagdirektør Steinar Madsen frykter for helsa til folk som slanker seg med DNP.

Foto: Statens legemiddelverk

Omtrent 60 mennesker har så langt mistet livet internasjonalt etter DNP-bruk. Og én av dem er en nordmann.

– Allerede på 1930-tallet ble det oppdaget at stoffet fungerer som et ufattelig effektivt slankemiddel. Kroppens varmeproduksjon kobles fra muskelbruken, slik at musklene produserer masse varme nesten som en radiator. Dermed brennes det av svært mye fett selv om man sitter helt stille i sofaen, forteller medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

– Problemet er at kroppstemperaturen stiger kraftig hvis man får i seg dette stoffet. Det er svært farlig. Temperaturen kan raskt komme opp i 42–43 grader, og da risikerer man å dø. Nå har dette dessverre skjedd med en person i Norge, sier Madsen til NRK.no.

Han forteller at en DNP-bruker mistet hele 28 kilo kroppsvekt på bare fire uker.

– Dinitrofenol er antageligvis det mest effektive slankemiddelet som finnes. Men det er også det desiderte farligste, sier han.

– Tegnene på forgiftning er kraftig svette, høy feber, muskelsmerter, kramper, lever- og nyresvikt, hjerterytmeforstyrrelser og i verste fall hjertestans, forteller Madsen.

Ikke på dopingslistene

I flere år har DNP blitt brukt av enkelte i den uorganiserte delen av det norske kroppsbyggermiljøet, som pulver eller i tabletter. Begrunnelsen er et ønske om rask slanking av fettet som bygger seg opp ved bruk av anabole steroider, ifølge Steinar Madsen.

– Stoffet står ikke på dopinglistene, og er heller ikke registrert som legemiddel i Norge. Ettersom bruken ser ut til å øke, vil vi nå be Antidoping Norge vurdere et forbud mot DNP, forteller han.

Hittil er det registrert omtrent 60 dødsfall rundt omkring i verden etter bruk av DNP. Noen av dem i Sverige, der det siste av tre ofre i løpet av bare ett år var en 44 år gammel kvinne.

– Dinitrofenol brukt som slankemiddel er et økende problem i flere europeiske land. Dessverre er det ikke helt ualminnelig i Norge heller. Vi frykter at flere kan bli syke eller miste livet, og går derfor ut med en sterk advarsel mot dette stoffet. Etter det vi vet, er internett den vanligste markedsplassen, sier Madsen.

– Det vil være livsfarlig hvis for eksempel folk med anoreksi skulle begynne å bruke dette som slankemiddel, understreker han.

Foruten dødsfall kan DNP også medføre grå stær i øynene, og redusert stoffskifte på grunn av forandringer i skjoldbruskkjertelen. Pustebesvær og forstyrrelser i hjerterytmen er også et velkjent problem blant brukere.

LES OGSÅ:

Avgjøres internasjonalt

Per Wiik Johansen

– Et livsfarlig stoff med potensielt fatale helsemessige konsekvenser, sier Per Wiik Johansen i Antidoping Norge.

Foto: NRK

Antidoping Norge kommer nå til å kontakte det internasjonale antidoping-byåret WADA (World Anti Doping Agency) om dette problemet.

– Vi vil rådføre oss med WADA om hvorvidt stoffet bør implementeres på dopingslisten. Norge kan ikke vedta et forbud på egen hånd, sier medisinsk sjef Per Wiik Johansen i Antidoping Norge til NRK.no.

Ett av problemene som krever en avklaring er at stoffet dinitrofenol ikke direkte tilhører noen av dopinglistenes grupper. Et eventuelt forbud vil med andre ord bety en noe utvidet definisjon av begrepet doping.

– Samtidig skal vi legge ut informasjon på vår hjemmeside om risikoen ved DNP-bruk. Dette er et livsfarlig stoff med potensielt fatale helsemessige konsekvenser, som oftest for unge mennesker, sier Wiik Johansen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)