Hopp til innhold

Blodposer inneholder giftig stoff

Landets blodbanker bruker blodposer med et stoff som kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader. Og det kommer de til å fortsette å gjøre.

Blodpose (Illustrasjonsfoto)

Blodposene inneholder et giftig stoff som er forbudt i leker og sminke. Leger og bioingeniører etterlyser mer forskning om hvordan ftalatene smitter over på blod.

Foto: Alexander Schulz / SCHULZ/MAXPPP/MAXPPP TEAMSHOOT

De meste brukte blodposene inneholder det giftige ftalatet DEHP.

DEHP er et plastmykgjørende stoff som er betegnet som giftig, klassifisert som reproduksjonsskadelig og forbudt i leketøy og kosmetikk. Men i blodposer er DEHP tillatt.

Stoffet er imidlertid tillatt i blodposene som brukes av alle blodbankene i landet, skriver fagbladet Bioingeniøren. Og det skal heller ikke være noen planer om å bytte til andre blodposer.

Sårbart for barn

Marianne Hanneborg Aas, som er spesialist i barnesykdommer og overlege ved barneavdelingen i Vestre Viken HF, understreker til Bioingeniøren at vi vet lite om hvilke doser som er farlige for den enkelte.

Noen grupper, som små barn, gravide, dialyse- og kreftpasienter, er særlig sårbare. Hun minner om at barn har dårligere nedbrytningsevne enn voksne, og at nedbrytningsproduktene som dannes i barn er mer skadelige enn hos voksne.

– I helsetjenesten er det jo slik at de aller sykeste får mest behandling, og dermed eksponeres mest for de farlige stoffene. På barneavdelingen har vi de minste og svakeste pasientene, og vi utsetter dem for en miljøgift vi ikke har oversikt over, sier Hanneborg Aas til fagbladet.

De andre posene lukter vondt

I høst utlyses for første gang et nasjonalt anbud for blodposer, men Helseforetakenes innkjøpsservice har landet på at det ikke skal stilles krav om blodposer uten DEHP, selv om disse finnes på markedet.

Årsaken er at alternativene skal ha andre negative egenskaper, for eksempel vond lukt.

Vil ikke forby

Norske myndigheter, og EU, har forbudt ftalatet DEHP i leketøy og kosmetikk.

Men det giftige stoffet vil fremdeles være å finne i medisinsk utstyr, sier Marit Endresen, sjef for Helsedirektoratets avdeling for medisinsk utstyr og legemiddel til Bioingeniøren.

Hun forklarer at for enkelte medisinske produkter er det avgjørende at de er ekstremt myke og fleksible. Per i dag finnes det ikke fullgode erstatninger for ftalat som mykgjører.

– Hensynet til optimal pasientbehandling veier da tyngre enn hensynet til eventuell forekomst av ftalater, fastslår Endresen overfor Bioingeniøren.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)