PH-verdi brukes ofte som mål for skade på tennene: Jo lavere pH, jo surere er drikken og jo større skade gjør det for tennene.
– Alt som er under 4,5 er surt og kan føre til oppløsning av tannemaljen, informerer Aida Mulic.
Hun er stipendiat ved Det odontologiske fakultet på Universitetet i Oslo og har spesialisert seg på erosjoner, syreskader i tennene.
– Det er ikke kullsyren, men sitronsyren – som tilsettes for å gi den friske smaken – som er skadelig for tennene, sier hun.
Denne sitronsyren fører til at pH-verdien synker, noe som igjen kan føre til syreskader.
– Vann med smak som er tilsatt sitronsyre er mer skadelig enn fosforsyren som vi for eksempel finner i Cola og Cola light, legger hun til.
Les også: Tannlege fraråder bleking av tenner
– Uheldig at det kalles vann
Flaskevann uten smak har høyere pH-verdi enn flaskevann som er tilsatt smak, og er derfor ikke skadelig for tennene i like stor grad som flaskevann med smak.
– PH-verdien faller drastisk i flaskevann som er tilsatt smak. Det er uheldig at det kalles vann, for da tenker man gjerne at det er bedre enn brus, men det er det nødvendigvis ikke, opplyser Aida Mulic.
Hun får støtte fra ernæringsrådgiver ved Nofima, Ida Synnøve Grini.
– Det er individuelt hvordan tennene reagerer på smakstilsetningene. I flaskevann hvor det ikke er tilsatt noe smak, er pH-verdien ganske nøytral, og det vil derfor ikke skade tennene.
– Men flaskevann som er tilsatt smak, kan derimot være svært uheldig for tennene, sier ernæringsrådgiveren.
Sukkerfri brus er også skadelig
Selv om sukkerfri brus ikke inneholder sukker, er den likevel sur og skadelig for tennene.
– Man kan unngå hull ved å blant annet satse på sukkerfrie produkter, men når det gjelder syreskader, er de like skadelige som sukkerholdige drikker, opplyser Mulic.
- NB! Problemer med tennene? Det kan være tannbørsten sin feil
Bryggeriforeningen: – Et ubetydelig problem
– Det er helt riktig at vann med smak har en viss syrlighetsgrad, og at det er stoffer i det som kan skade tannemaljen, men det er likevel et sunnere alternativ enn de fleste andre drikkevarene, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.
Han ser ingen grunn til å advare mot produktet.
– Det er et helt marginalt problem; det er jo vann. Det blir meningsløst å advare mot det, siden flaskevann har så mange andre helsebringende fordeler.
Nome sier likevel at om man har problemer med tennene, skal man selvfølgelig ikke bøtte i seg ubegrensede mengder.
– Hvis du er bekymret for tennene, vil flaskevann uten smak kunne være et bedre alternativ, legger han til.
På nettsiden til Bryggeri- og Drikkevareforeningen kan du lese mer om pH-verdien i de ulike smakene på flaskevannet.