Hopp til innhold

- Jogging gjør hjernen større

Et område i hjernen som er involvert i hukommelsen og evnen til å lære nye ting, kan bli mye større hvis du knytter på deg joggeskoene.

En mann på joggetur rundt Sognsvann i Oslo

Trening kan gjøre senteret som har med hukommelse og læring større.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Ny, tysk forskning viser at et senter i hjernen, kalt hippocampus, kan stimuleres til ekstrordinær vekst dersom man trener.

Tre eller fire moderate løpeturer i uken er nok, ifølge den danske avisen Politiken. Og resultatet av disse løpeturene er tankevekkende.

Etter bare tre måneder vil volumet i dette senteret i hjernen ha økt med 15 prosent.

En sjøhest i hjernen

Hippocampus, som hjernesenteret heter, har fått sitt latinske navn på grunn av sin sjøhestlignende form. Senteret er involvert i utførelsen av en lang rekke viktige hjernefunksjoner, blant annet hukommelse og ny læring.

– Når hippocampus blir større vil man derfor også forbedre hukommelsen og mulighetene til å lære nye ting. Dette er enda et eksempel på hvor viktig fysisk trening er for at vi skal ha det bra, sier Bente Klarlund Pedersen til Politiken.

Hun er professor i indremedisin ved København universitet og ekspert på sammenhengen mellom mosjon og sunnhet.

Har gjort forsøk med mennesker

Hippocampus mestrer naturlig celledeling og dermed kunsten å vokse seg større. Celledelingen i hippocampus aktiveres av proteinet BDNF. Proteinet produseres av egne celler i hjernen, og dette skjer hele tiden hos alle mennesker.

– Når man trener systematisk stiger hjernens produksjon av BDNF. Det vil igjen si at celledelingen i hippocampus stimuleres i enda større grad, og så vokser hippocampus, sier Pedersen.

Ingen vet sikkert hvorfor trening får hjernen til å produsere mer BDNF. Men Pedersen og hennes kollegaer ved Rigshospitalet i København har nylig bevist det i forsøk med mennesker.

Deltakerne satte seg på sykler i treningsstudioet og tråkket på. Forskerne tok blodprøver før, under og etter treningen og fant ut av BDNF-nivået i blodet steg i takt med syklingen.

Video: Yngvars superøvelse

Video Yngvarøvelsen-030510-pu

Her viser Yngvar deg hvordan du gjør hans favorittøvelse.

Kan også hjelpe mot depresjon

Forskerne har også sett på rollen som proteinet BDNF har i forbindelse med flere sykdomstilstander, som for eksempel langvarig depresjon.

– Er man deprimert vil man som regel kutte ut trening, og det har sin pris når det gjelder produksjonen av BDNF. Det er gjort undersøkelser som viser at mennesker med langvarige depresjoner i de fleste tilfeller produserer vesentlig mindre BDNF enn ikkedeprimerte, sier Pedersen.

– Når man samtidig vet at langvarig depresjon øker risikoen for å utvikle demens, kan man kanskje tenke seg at demens har sammenheng med et lavt BDNF-nivå. Det er ikke bevist, men det er en hypotese jeg kunne tenke meg å se nærmere på, sier Pedersen.

– Nei, hjernen blir ikke for stor

BDNF er ikke den eneste biokjemiske substansen som stimuleres ved løping. Fysisk aktivitet øker også produksjonen av en lang rekke forbindelser som fremmer følelsen av lykke. Dette er stoffer som beta-endorfiner, serotonin og noradrenalin.

Og dersom du ikke knytter på deg joggeskoene og langer ut fordi du er redd for at hippocampus skal bli for stor, så har du ingen ting å frykte.

– Nei, det er naturlige grenser for vekst, sier Pedersen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)