Hopp til innhold

– Rystende hets mot samejente

Her blir samejenta Eli forsøkt påtent. Se sjokkvideoen fra overvåkingskameraet.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Her blir den unge jenta forsøkt påtent av personen som står bak henne.

Kari Helene Partapuoli

Dette er en sak som må tas på alvor på toppnivå, sier Partapuoli i Antirasistisk senter.

Foto: NRK

Dette er en veldig grov sak, og Kari Helene Partapuoli fra Antirasistisk Senter reagerer sterkt på at en samejente ble forsøkt påtent på grunn av etnisitet.

– Jeg er glad for at hun har politianmeldt saken, og at hun er så åpen om dette, og forteller om det som har skjedd, sier Partapuoli.

I det siste har vi fått flere og flere henvendelser fra den samiske befolkningen fra nord, og det er bra at folk nå står fram, mener Partapuoli. Hun håper at det kan føre med seg noe positivt.

Statsministeren og likestillingsministeren må ta ansvar når det gjelder angrep på personer bare fordi de er samer, mener Antirasistisk Senter.

Prøvde å tenne på jakka hennes

Det var sist torsdag at Karasjok-jenta Eli Anne Nystad (23) ble hånet og forsøkt påtent av en gjeng med gutter på utestedet «Downtown» i Trondheim sentrum. Hun holdt på å forlate utestedet, og sto å ventet på en venninne da trakasseringen skjedde.

Det hele startet med at gjengen gjorde narr av dialekten hennes, og trakasseringen eskalerte da de forsto at hun var samisk.

Eli Anne Nystad.

Eli Anne Nystad (23).

Foto: Privat

– En av guttene, som står bak meg, forsøker flere ganger å tenne på pelskragen i jakka mi med en lighter. Alle gangene kveler han selv flammene, men jeg tenker med gru på hva som kunne ha skjedd dersom jakka hadde blitt antent på alvor, sier hun.

De hånet og knuffet henne i alle retninger. Men det skulle bli verre.

– Plutselig tar en av guttene tak i meg og løfter meg rett opp for så å slippe meg rett ned, slik at jeg faller ned på asfalten, forteller Nystad.

Nystad har tenkt å ta affære overfor de som utsatte henne for denne hetsingen natt til fredag, og hun anmelder saken.

– Et nasjonalt ansvar

– Jeg hører stadig om at mange opplever at man blir joiket etter, og at man får negative kommentarer hvis man er synlig samisk, forteller Partapuoli.

Dette er et nasjonalt ansvar på regjeringsnivå, og da er det både statsminister og likestillingsminister som må ta ansvar, uttrykker Partapuoli klart. Dette er en sak som må tas på alvor på toppnivå.

Hun har de siste årene jobbet med å sette seg inn i problematikken og samehatet mange opplever. Partapuoli har også vært i kontakt med Sametinget for å få klarhet i problemet.

Partapuoli ser nå at dette er et mye større problem enn først antatt, og at dette er noe de ikke har tatt på alvor før.

– Hatefulle ytringer er uakseptabelt

Sametingets visepresident Laila Susanne Vars (Árja) sier hun er rystet over det som har skjedd.

Laila Susanne Vars

Visepresident Laila Susanne Vars (Árja).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Hatefulle ytringer og vold er uakseptabelt uansett hvilken begrunnelse man har for å komme med slike ytringer og utøve voldelige handlinger. Det skal ikke være slik at «såpass må en tåle når man er same», understreker Vars.

Visepresident Vars fordømmer rasistiske handlinger og berømmer de som står fram med sine historier.

Sametingsrådet har allerede vært i kontakt med Antirasistisk Senter og ønsker nå å se på mulighetene for mer samarbeid i bekjempelsen av den såkalte hverdagsrasismen som mange samer opplever.

– Rasisme forsvinner ikke av seg selv, og Sametingsrådet har tatt opp med Regjeringen at vi er bekymret for at det er såpass mange samer som opplever diskriminering og rasisme i Norge i dag. Vi har foreslått tiltak, særlig innenfor opplæring og informasjonsarbeid. Vi mener det er viktig at omverdenen får vite om hverdagsrasismen, og media spiller en viktig rolle, sier Vars.

Korte nyheter

  • Kvalifiserte seg til UKMs landsfestival med duodjeutstilling

    Loga sámegillii.

    Anna Kalvåg og Isak Øvrevoll har kvalifisert seg til å delta på UKMs landsfestival med hver sin duodjeutstilling.

    Det skriver Hamarøy kulturskole på sine sider. I alt fire elever fra Hamarøy kulturskole har kvalifisert seg til landsfestivalen.

    Ingebjørg Jakobsen ja Julia Paulsen kvalifiserte seg til Bodø med sin egneskrevne låt «Glømte ting».

    – Vi gratulerer stort, og er veldig stolt av dere, skriver kulturskolen.

    Landsfestivalen arrangeres i Bodø 21.-25. juni, og hele 500 ungdommer har alle gått videre fra sine fylkesfestivaler og møtes i Bodø i juni.

    UKM fylkesmønstring, Isak Øvrevoll, Anna Kalvåg
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Beassaba UKM riikkafestiválii duodječájáhusain

    Les på norsk.

    Anna Kalvåg ja Isak Øvrevoll beassaba UKM riikkafestiválii goabbat duodječájáhusain.

    Dan čállá Hábmera kulturskuvla iežaset siidduin. Oktiibuot njeallje oahppi Hábmera kulturskuvllas besset riikkafestiválii.

    Ingebjørg Jakobsen ja Julia Paulsen beassaba gis Bådåddjoi sudno lávlagiin «Glømte ting».

    – Mii sávvat didjiide ollu lihku, ja leat hui rámis dinguin, čállá kulturskuvla.

    Riikkafestivála lágiduvvo Bådådjos geassemánu 21.-25. b. Olles 500 nuorat besse viidásabbot iežaset fylkkafestiválain, ja besset deaivvadit Bådådjos geassemánus.

    UKM fylkesmønstring, Isak Øvrevoll, Anna Kalvåg
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Sluttet å drikke for over et år siden

    Loga sámegillii.

    Henning Anti sluttet å drikke for over et år siden.

    – Venner var redde for at jeg skulle dø av all festingen, forteller han i podkasten Gozuid alde. Se hele episoden i tekstet versjon her.

    Brannfakler, tabuer og løse kanoner. Ella Marie Hætta Isaksen og Sajje Solbakk sprenger grensene for hva som er lov å snakke om i Sápmi.

    Henning Anti sluttet å drikke for over et år siden. - Venner var redde for at jeg skulle dø av all festingen.