Hopp til innhold

Ny landbruksminister arver reinkjøtt-skandalen

Landbruksdepartementet anmelder konkurs-bedrift til Økokrim. Ber politiet vurdere om det skjedde et grovt bedrageri i selskapet som skulle kjøpe og selge reinkjøtt i Norge.

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum (t.h.) ble ny landbruksminister i juni i år. Tidligere minister Lars Peder Brekk hadde godt innblikk i historien om selskapet Boalvvir.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Landbruksministeren er selvsagt informert om anmeldelsen, sier departementsråd Leif Forsell til NRK.

Det er svært sjelden departementet velger å politi-anmelde et selskap. To år etter at selskapet Boalvvir ble slått konkurs , skjer altså dette. Bakgrunnen er et lån på to millioner kroner som Boalvvir fikk av Reindriftens Utviklingsfond (RUF) i desember 2006.

Her finner du alt om bakgrunnen

– Grovt bedrageri

«Gjennom å fortie selskapets reelle økonomiske situasjon ble Reindriftens Utviklingsfond lurt til å utbetale lånebeløpet.», skriver bostyrer Per S. Johannessen i sluttredegjørelsen til Indre Finnmark tingrett.

«Det er således bostyrets vurdering at forholdet er et grovt bedrageri, beløpets størrelse tatt i betraktning.», konkluderer bostyreren med.

– Det er på bakgrunn av rapporten som bostyrer har utarbeidet at selskapet anmeldes. Han har vurdert det som har foregått, og konkluderer med at det er grov utroskap, ser departementsråden i Landbruksdepartementet.

Forsell ønsker ikke å gå i detalj om hva departementet skriver i anmeldelsen.

– Den er i stor grad basert på bostyrets rapport, sier han til NRK.

Tidligere styreleder i fengsel

Da reinkjøttselskapet Boalvvir ble startet i 2004, og da selskapet fikk lånet på to millioner kroner, var Robert Hermansen styreleder.

Den tidligere direktøren i Store Norske Spitsbergen Kulkompani soner nå en korrupsjonsdom. Hermansen ble i fjor høst dømt til to års fengsel for å ha mottatt et lån på fire millioner kroner.

– Han ønsker ikke å kommentere anmeldelsen, sier advokat Frode Sulland til NRK.

– Uforstående

Da reinkjøttselskapet Boalvvir søkte og fikk innvilget lånet på to milliioner kroner var Elle Merete Omma daglig leder.

– Jeg stiller meg uforstående til de påstandene som er kommet fra Per S. Johannessen og Landbruksdepartementet. Jeg har hele tiden spilt med åpne kort, og ser frem til å forklare meg for rette instans. Det er den mest hensiktsmessige prosessen i denne saken. Jeg har ingen ting å skjule, sier Omma til NRK.

Hun understreker at hun uttaler seg på vegne av seg selv.

– Forøvrig synes jeg at denne prosessen har vært litt merkelig til nå. Verken Per S. Johannessen eller Landbruksdepartementet har tatt kontakt med meg for å få fram min side av saken, sier Elle Merete Omma.

I trøbbel fra dag en

Selskapet Boalvvir ble etablert av reineiere hovedsaklig fra Vest Finnmark i 2004. Formålet var å få fart i salget av reinkjøtt, og at fortjenesten i større grad skulle gå til reineierne selv.

Men allerede fra starten ble det brukt adskillig mer penger enn det selskapet hadde til rådighet. Midlene det disponerte, kom hovedsaklig fra staten.

NRK avdekket allerede før det aktuelle lånet på to millioner kroner ble gitt i oktober 2006, at Boalvvir slet økonomisk.

Innrømmet feilvurdering

Etter at konkursen omsider var et faktum i 2010, innrømmet Ottar Befring at Reindriftens utviklingsfond (RUF) burde ha sjekket situasjonen i Boalvvir bedre. Befring var leder for fondet.

– Da trodde vi at det skulle gå bra, men det viser seg at våre forhåpninger ble gjort til skamme, sa Befring til NRK.

Bare et av medlemmene i RUF-styret sa nei til lånet: Mariann Wollmann Magga.

– Jeg vil si at flertallet vurderte feil, sa hun til NRK i juli for to år siden.

Tidligere landbruksminister Lars Peder Brekk var godt informert om det som skjedde med Boalvvir. Nå har den nye landbruksministeren Trygve Slagsvold Vedum (Sp) overtatt reinkjøttskandalen.

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.