Hopp til innhold

Sápmi hevder seg stadig dårligere

Samiske langrennsløpere har hevdet seg dårligere og dårligere i Arctic Winter Games (AWG) siden de første gang deltok i 2004.

Ski, Arctic Winter Games AWG 2012

Sápmi hadde påmeldt 24 langrennsløpere til årets AWG. Flere av disse gjorde det veldig bra.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg tror jo at vi kunne ha stilt et enda sterkere lag om vi hadde hatt en litt annen uttaksprosedyre. Det sier smøresjef i Sápmis langrennstropp, Trond Sandelin.

Sandelin mener det blir feil å velge hele langrennstroppen allerede ett år før de arktiske vinterlekene arrangeres og at en annen uttaksprosedyre kunne ha gitt flere samiske medaljer.

23 medaljer i 2004

De arktiske vinterlekene er blitt arrangert annet hvert år siden 1970 og er et idretts- og kulturtilbud for arktisk ungdom.

Trond Sandelin

Team Sápmis smøresjef, Trond Sandelin.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Under årets leker i Whitehorse, Yukon, Canada, deltok 2000 utøvere og ledere fra ni forskjellige arktiske regioner. Det konkurreres i 22 forskjellige idrettsgrener. Sápmi deltar bare i innendørs fotball og i langrenn.

Sápmi deltok for første gang i 2004. Da ble det 23 medaljer (6 gull, 10 sølv og 7 bronsje). To år etter ble det 21 medaljer (5 gull, 6 sølv og 10 bronse) på den samiske troppen. 2008: 16 medaljer (5 gull, 5 sølv og 6 bronse). 2010: 10 medaljer (3 gull, 5 sølv og 2 bronse). Årets medaljefangst på de samiske utøverne var 13 medaljer (4 gull, 4 sølv og 5 bronse).

Uttatt ett år før AWG

De samiske deltakerne til årets langrennslag ble tatt ut i slutten av mars 2011 i forbindelse med Samemesterskapet på ski i Skånland. Det vil si ett år før årets Arctic Winter Games.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Noen av løperne som stilte til start i AWG hadde et heller drålig treningsgrunnlag og var i betraktelig dårligere form enn de var da de ble tatt ut. I noen klasser var det også løpere som satt igjen hjemme i Sápmi, som for tiden presterer på et høyere nivå enn de som bar det samiske flagget på brystet i Whitehorse.

Derfor foreslår Sandelin at i fremtiden bør man velge løpere så nært opp til mesterskapet som overhode mulig.

– Det må jo være en slags ordning som gjør at man så nært opp til reisen som mulig kan plukke ut dem som er i best form, sier Sandelin.

Jan Erik Reinås

Jan Erik Reinås er også med i smøreteamet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Den samiske deltakelsen i AWG koster mer enn 1 million kroner og det er Samisk idrettsting som vedtar uttakskriteriene for deltakelse i AWG.

Jan Erik Reinås var også en del av smøreteamet, og han mener at idrettstinget snarest må se på uttakskriteriene og endre dem.

– Ved neste idrettsting må det gå an å forandre på de kriteriene for ettertiden, mener Reinås.

– Vi prøver noe nytt

Leder for den samiske AWG-troppen, Berit Ranveig Nilssen, sier at Samenes idrettsforbund (SIF) tidlig uttak av langrennstroppen er en forsøksordning.

Berit Ranveig Nilssen

Lederen for AWG Sápmi Berit Ranveig Nilssen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Tidligere har vi valgt langrennsløperne på høsten, men da klaget foreldrene over at både barna og foreldrene fikk altfor liten tid til forberedelser. Derfor valgte vi i år å prøve ut en ordning med tidlig uttak av troppen, forklarer Nilssen.

Nilssen opplyser at Samenes idrettsforbund snart vil ha en oppsummering og en vurdering av hele opplegget i forbindelse med årets AWG.

– Under denne oppsummeringen vil blant annet de oppnådde resultatene og uttakskriteriene bli et av temaene, forklarer Berit Ranveig Nilssen.

I Arctic Winter Games er det snakk om barne- og ungdomsidrett. Er oppnådde resultater viktig for Samenes idrettsforbund?

– Ja, det er det. De samiske deltakerne er jo valgt på grunnlag av oppnådde resultater. Det er også stort å få oppleve at samiske utøvere tar gull og får høre «Samefolkets sang» spilt av under medaljeseremonien. Det gir både meg og utøverne en fantastisk god følelese. Det blir vel nesten det samme som OL-utøvere får oppleve når de vinner, sier Berit Ranveig Nilssen.

Team Sápmi fotball, Arctic Winter Games 2012

Fotballspillerne på Team Sápmi ble tatt ut i desember i fjor. I år ble det gull på laget.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK
  • Sametinget besøker pitesamisk område

    Tirsdag 6. og onsdag 7. mai skal Sametinget reise rundt i pitesamisk område i Nordland og ha dialogmøter med pitesamiske institusjoner for å høre mer om hvilke utfordringer de har.

    Sametingsråd Maja Kristine Jåma skal sammen med politisk rådgiver Nils Ante Eira besøke Dållågádden Villmarkscamp i Tollådalen i Beiarn, Adde Zetterquist Kunstgalleri og Nordland nasjonalparksenter på Storjord i Saltdal og bedriften til Margareth og Lennart Ranbergs fra Moen, og ha dialogmøter med Torill og Knut Sivertsen og styret i Salto Bihtesamiid Searvi/Salten Pitesamiske Forening.

    De skal også ha møter med pitesamisk senter Duoddara ráfe, Saltfjell reinprodukter, ordfører i Fauske Marlen Rendall Berg (Sp), foreningen Pitesamisk Museum, Duokta reinbeitedistrikt og Ballvatn reinbeitedistrikt.

    Pitesamiske bygninger ved Nordland nasjonalparksenter
    Foto: Sander Andersen / NRK
  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK