Han er en av mange finske studenter som i perioder sliter med dårlig økonomi og da er eneste mulighet å dykke i søppel etter mat, oftest søppelcontainere som butikker hiver hiver utgått mat i.
– Maten er spiselig
Biologistudenten Valtteri Hyöky finner mye god mat når han "dykker" etter matrester i søppelcontainere og alt er gratis, som mange andre også har funnet ut er en god måte å skaffe seg mat på.
Mye av maten disse studentene, kastes fordi "best før" datoen eller "siste forbruksdag" er passert.
– Når vi spiser denne maten er det jo på en måte bra for miljøet også, når det blir mindre søppel som kastes, mener Hyöky.
Kan finne hva som helst
Først når butikkene stenger på kvelden, sykler Valtteri Hyöky sammen med sine venner til butikkene. Flere plastikkposer er med. Ofte håper de at ikke andre er på jakt i søppelcontainerne, før de kommer seg dit.
Om ingen andre er der, åpnes søppelcontainerne og de starter sine dykk etter spiselig mat.
– Egentlig kan man jo finne hva som helst i disse containerne om man har tur, forklarer han.
Mat folk ikke kjøper
Hva finner du i disse containerne?
Hyöky tenker seg litt om, men så kommer svaret.
– Jeg kan ofte finne god og brukbar mat som butikkene ikke har fått solgt, som fenikkel, som kan være ukjent for mange vanlige handlende, derfor må butikkene kvitte seg med disse varene.
Han mener maten er helt ok, det eneste er datoen på varer som gjør at de blir tatt ut av hyllene og havner i søppelcontainerne.
Mye av maten er innpakket, grønnsaker og frukt kan vaskes, derfor har ikke Valtteri Hyöky noen problemer med å spise og bruke maten han finner.
Best om vinteren
I søppelcontainere finner biologistudenten kjeks, godter, saft, kjøtt- og fiskeprodukter, helt brukbare produkter som er kasztet fordi embalasjen har gått opp eller andre grunner.
– Når man har virkelig tur, dukker det opp øl som er utgått på dato under søppeldykkingen, ler studenten.
Den beste tiden for de finske studentene som leter etter mat i søppelcontainere, det er på vinteren.
– Du kan jo bare tenke deg hvordan kjøtt og fisk i søppelcontainere blir når det er varmt, derfor holder ferskvare seg bedre på vinteren når man henter varer og kan legge det direkte i fryseren eller kjøleskapet, forklarer biologistudenten Valtteri Hyöky.