Hopp til innhold

Skoletapernes forkjemper har gått av

Ola Ødegaard har vært en av forkjemperne for samiske internatbarn. Nå har 72-åringen gått av etter nesten 22 år som generalsekretær i stiftelsen Rettferd for taperne.

Ola Ødegaard, Generalsekretær Rettferd for taperne

Ola Ødegaard går av med pensjon neste vinter. Frem til da skal han fortsatt være aktiv i stiftelsen som han selv grunnla.

Foto: ARKIV MORTEN HVAL / Scanpix

72-åringen har nå i november gått av som generalsekretær i Stiftelsen Rettferd for taperne, som han selv grunnla i 1993.

Ødegaard har vært en tydelig forkjemper for at internatbarna i Finnmark skal få erstatning for lidelsene de ble påført da de bodde på skoleinternat. Stiftelsen har også blant annet engasjert seg i saker som gjelder de som har vært utsatt for seksuelle overgrep, feilplassering i barnehjem, skolehjem og fosterhjem, de med tapt skolegang, internatbarna og Kysthospitalbarna.

De tidligere internatbarna har kjempet for oppreisning fordi de mener at de ble utsatt for overgrep, mishandling, tapt skolegang og rasistisk mobbing under statens omsorg. Å plassere samiske barn i skoleinternat hvor samisk var forbudt, var en del av statens offisielle fornorskingspolitikk.

Stiftelsen opplyser i en pressemelding at Ødegaard skal fortsette som rådgiver i stiftelsen i halv stilling frem til 1. oktober 2015, da han går av med pensjon.

– Ødegaard har nedlagt et kjempearbeid for stiftelsen, sier styreleder Arne Mellerud om generalsekretæren som nå takker av.

Ola Ødegaard og Ivar Utsi

De har begge vonde erfaringer fra sin skoletid. Ola Ødegaard ble plassert på skolehjem for evneveike og Ivar Utsi ble plassert i internat. De fikk møte Kongen i 2013 for å fortelle om egne erfaringer fra skoletida. Utsi minnes at han ble kledd naken og plassert i en kjeller da han snakket samisk på internatet som barn.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Bakgrunn fra PR og kommunikasjon

Tor Bernhard Slaathaug (35) fra Tønsberg har nå tatt over som generalsekretær. Han har utdanning innen sosiologi og kristendomsfag, og har til nå arbeidet som prosjektleder og daglig leder innen rekruttering.

Ola Ødegaard sier i en pressemelding at PR- og kommunikasjonserfaringen til sin etterfølger vil være nyttig i sin nye rolle som generalsekretær.

– Han er den personen vi ønsket oss og han har en bred erfaring som taperforeningen vil ha stor nytte og glede av, sier Ødegaard.

Stiftelsen Rettferd for taperne har per i dag fem ansatte og holder til på Dokka.

Korte nyheter

  • Australias bidrag tar urfolkskultur og -språk til Eurovision 2024

    Den elektroniske musikkduoen Electric Fields skal representere Australia på Eurovision Song Contest 2024 i Malmö, Sverige.

    Duoen består av Zaachariaha Fielding og Michael Ross, og de skal fremføre deres nye sang, «One Milkali (One Blood)», som inneholder det Yankunytjatjara-aboriginalspråket.

    Electric Fields er kjent for sin unike blanding av moderne elektronisk sjel og gammel urfolkskultur, og synger på Pitjantjatjara, Yankunytjara og engelsk.

    For Fielding er det å synge på et urfolksspråk i Eurovision en mulighet til å hedre hans arv og utfordre historiske fortellinger rundt urfolk i Australia.

    Electric Fields søker å gjøre en varig innvirkning med deres budskap om enhet, aksept og kulturell stolthet, skriver nettstedet bwtribal.com.

  • 840.000 kroner til seks forskjellige tiltak i Tysfjorden

    Det er klart hvilke lag og foreninger i Tysfjorden og Hamarøy kommune, som er motta­kerne av VinnVind-midler 2024.

    400.000 kroner tildeles Sørfjordfjellet tur- og hyttelag til bygging av ny hytte ved Kjerringvatnet, 40.000 kroner tildeles Kjøpsvik pensjonistforening for sommeraktiviteter for de eldre i Kjøpsvik, 70.000 kroner tildeles Måske Dåjma/Musken Aktivitet for den lulesamiske uken Måskeståhkusa, 130.000 kroner tildeles Hellemobotn Grunneierlag for oppgradering av gamme, 110.000 kroner tildeles Trivsel i bygda for nærmiljøanlegg med badstue og 90.000 kroner tildeles Lokalhistorielaget for produksjon av årsbok for Tysfjord

    VinnVind-midlene deles årlig ut av Sørfjord Vindpark AS, som eies av Energy Infra­structure Partners (EIP) og Fortum.

    – Det er gledelig å se hvordan VinnVind-midlene brukes til et så bredt spekter av formål, som alle er rettet mot utvikling og aktiviteter i nærområdet. Vi er stolte av å kunne si at Sørfjord vindpark bringer både positiv og fornybar energi til området, sier Marika Aaltonen, Head of Asset Management i Fortum, som i tillegg til å være på eiersiden også har ansvar for driften av vindparken.

    Sørfjord Vindpark ble fullført og satt i drift i 2020. Vindparken består av 23 vindturbiner som ligger på toppen av et fjell i Sørfjorden i Tysfjorden i Hamarøy kommune i Nordland fylke.

    Fotballbanen der Hellmocupen spilles
    Foto: Privat
  • 1,3 millioner til samisk satsning

    Hamarøy kommunes skoleprosjekt «Vi e her/Mij lip dáppe», Vesterålen og omegn sameforenings prosjekt om kofte for samer i Vesterålen og omegn og Hemnes Kunstforenings prosjekt om formidling av samisk samtidskunst er blant de 14 prosjektene som får støtte i årets første tildeling fra Nordland fylkeskommune under tilskuddsordningen «Samisk satsning».

    Tilskuddsordningen er et av virkemidlene for å fremme og bevare, samt videreutvikle samiske språk, kultur og samfunnsliv i Nordland. Målet er å sikre sterke samiske miljøer i hele Nordland, også innenfor kunst- og kultur.

    Prioriterte satsingsområder i 2024 er språkprosjekter for de minste samiske språkene (sør-, lule-, pite- og umesamisk), arrangementer rundt 6. februar og tiltak for samiske barn og unge.

    De fem nye Hamarøyskolenes forestilling «Vi e her/Mij lip dáppe» november 2018, ett år før sammenslåing av kommunene Tysfjord vest og Hamarøy.
    Foto: Elena Junie Paulsen/PRIVAT