Hopp til innhold

Øker ikke grensa for registrering i momsregisteret

Grensa for registrering i merverdiavgifts-registeret beholdes på 50 000 kroner. – Det synes jeg er kjempebra, sier leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund Ellinor Marita Jåma.

Enige - tross alt

Stortingstoppene enige om budsjettforlik. Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik, KrF parlamentariske leder Knut Arild Hareide og Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Regjeringen foreslo i sitt statsbudsjettforslag å heve omsetningsgrensen for registrering i merverdiavgiftsregisteret fra 50.000 kroner til 150.000 kroner, men Venstre og Krf har nå fått gjennomslag for at denne grensa ikke økes.

– Har hatt problemer å nå 50.000

Ellinor Marita Jåma

Leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund Ellinor Marita Jåma

Foto: Vaino Rensberg / NRK

Norske Reindriftssamers Landsforbund skrev sammen med Bondelaget, Akademikerne, Norges Fiskarlag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag et brev til Stortingets finanskomité. I brevet sier organisasjonene at tredobling av beløpsgrensen for mva-registrering svekker muligheten for verdiskaping i norsk næringsliv .

– Jeg er veldig glad for at det var en endring på forslaget og at det ikke ble økt til 150.000. Det ville fått konsekvenser for reindrifta. Det er enkelte som rett og slett har utfordringer også med 50.000 kroners-grensa. Vi har tidligere hatt unntak også fra 50.000 kroners-grensa fordi det er reineiere som har hatt så store tap til rovdyr og ikke hatt muligheter til å kunne oppnå 50.000-kroners-grensa. Vi ser på det som veldig positivt også for dem som er i etableringsfasen, sier Jåma.

Jåma sier at forslaget om å øke grensa til 50.000 kroner har skapt veldig mye usikkerhet.

– Det er snakk om investeringer og sånne ting. Det å beholde den på 50.000 gjør at flesteparten som er i reindrifta fortsatt kan stå i momsregisteret.

– Ville rammet hardt

Å stoppe forslaget om økning av mva-grensa har hatt høyeste prioritet i Bondelagets arbeid med statsbudsjettet. Leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes synes det er gledelig at Venstre og Krf fikk gjennomslag for at grensa ikke økes. Bondelaget har sammen med andre organisasjoner påpekt hvilke negative konsekvenser Regjeringens forslag ville fått.

Leiar i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag

Foto: Norges Bondelag

– Dette er viktig for mange småbedrifter langs hele bredden av norsk næringsliv. Det er likevel en kjensgjerning at en økning av momsgrensen ville rammet landbruket særlig hardt.

– Gode nyheter for småbedrifter

Bartnes sier at det at forslaget nå er trukket, gjør at 50 000 små foretak ikke får økte utgifter.

– Dette er gode nyheter for småbedrifter og norsk matproduksjon, sier Bartnes, og legger til at det er viktig at det er en lav terskel for å etablere bedrifter i Norge.

En økning i momsgrensa ville gjort at næringsdrivende med under 150 000 kr i årlig omsetning, ville blitt betraktet som hobby-næringsdrivende.

– Det ville betydd at de måtte betale moms av alle sine kjøp og investeringer knyttet til virksomheten. En ny PC og en ny traktor ville kostet denne bonden 25 prosent mer.

Duojárat reagerte

Også duodji-organisasjonen Sámiid Duodji har gått imot en heving av momsgrensen. Landsstyret til organisasjonen sendte et brev til sametingsrådet om saken og hvordan dette ville kunne påvirke næringsavtalen.

«Regjeringens forslag får oss som hovedorganisasjon for duodje i Norge til å reagere kraftig. Dette vil medføre stor usikkerhet for duodjebedrifter som i dag har omsetning mellom kr 50.000-150.000. Konsekvensene av dette forslaget vil gjøre at mange duodjeutøvere vil ha for liten omsetning i 2015 til å oppfylle omsetningskravet til driftstøtteordningen i næringsavtalen for duodje.»

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK