Hopp til innhold

– Flaut at Sametinget ikke svarer

Initiativtakerne bak krigsmonumentet «Muitu - Erindring» i Tana har ventet siden februar på svar på deres søknad til Sametinget.

Noen av initiativtakerne til krigsminnemonumentet

Noen av initiativtakerne sittende på krigsminnemonumentet. På bildet fra venstre: Kjell Anton Ballari, Tanas ordfører Frank M. Ingilæ, leder i Tana Historielag Ingrid S. Rolstad og Elisabeth Erke.

Foto: Frank Ingilæ

Arbeiderpartiet kritiserer sametingsrådet for at de ennå ikke har gitt svar på om de vil bidra med økonomisk støtte til krigsminnemonumentet «Muitu - Erindring» i Ruostefielbmá, som skal avdukes imorgen.

– Dette er nær historie som fortjener større plass både i vår lokale og nasjonale bevissthet, og jeg mener Sametinget kan bidra til å synliggjøre denne delen av krigshistorien blant annet gjennom økonomisk og politisk støtte til krigsmonumentet", sier Arbeiderpartiets parlamentariske leder Vibeke Larsen.

Kostnadsramme på 1,4 millioner kroner

Den totale kostnadsrammen for prosjektet og avdukingen er på cirka 1,4 millioner kroner.

Hittil har de samlet inn totalt 970.000 kroner. Også Sametinget har fått en søknad fra historielaget allerede i februar. Men per dags dato har de ennå ikke fått noe svar fra Sametinget.

De største bidragsyterne er Forsvarsdepartementet med 350.000 kroner, mens Finnmark fylkeskommune, Fylkesmannen og Tana kommune hver har bevilget 100.000 kroner.

– Det er flaut at sametingsrådet ennå ikke har gitt svar på om de vil bidra med økonomisk støtte til krigsminnemonumentet. Samtidig som monumentet minner oss om den dramatiske og sjelsettende krigsvinteren i nord, minner den oss også om stoltheten, pågangsmotet og viljen til å bygge opp samfunnet etter disse livsendrende hendelsene. Dette tilhører også den nære samiske historien og det skulle bare mangle at ikke Sametinget bidrar til "Muitu - Erindring", sier Vibeke Larsen.

Lover ingenting

Sametingsråd Henrik Olsen (NSR) beklager på Sametingets vegne på det sterkeste at det har tatt så lang tid å behandle søknaden.

Henrik Olsen

Sametingsråd, Henrik Olsen.

Foto: Harrieth Aira / NRK

– Det har vært vanskelig å finne ordninger hvor denne søknaden kan passe inn, derfor har den blitt liggende så altfor lenge i systemet, sier Olsen.

Han forteller at Sametinget har allerede bidratt til selve avdukingsarrangementet som er i morgen.

– Ved å gi 50 000 kroner til arrangementet er Sametinget med på finansieringen. og vi ser viktigheten at man i samisk sammenheng også markerer 70 års jubileet. Vi kan dessverre ikke love at vi kommer til å bidra med støtte utover det, men vi skal få søknaden opp på bordet raskt, så den får en sluttbehandling snarlig, sier Olsen.

Avdukingen av krigsminnemonumentet i Ruostefielbmá er i morgen, og plenumsleder Jørn Are Gaski kommer til å være der for å representere Sametinget.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK