Hopp til innhold

Én times legebesøk - tre dagers reise

Innstramming av pasientreiseordningen gjør at pasienter fra Kautokeino kan risikere en tre dagers reise for en én times legebesøk.

Marit Kristine Hætta Sara

Marit Kristine Hætta Sara er ikke fornøyd med den nye ordningen med pasienttransporten mellom Kautokeino og Hammerfest, og mener det beste hadde vært og fått sykehus i Alta.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Hvis en pasient fra Kautokeino har legetime i Hammerfest på en tirsdag eller torsdag, kan vedkommende nå risikere å måtte være på reisefot i opptil tre dager. Dette er fordi Finnmarkssykehuset nå har strammet inn praksisen med å bevilge taxi til pasienttransport.

Fortsatt er det slik at pasienter som har medisinsk behov for taxi vil få det dekket i henhold til regelverket. Pasienter som derimot kan benytte seg av vanlig rutetransport, som i dette tilfellet er buss, vil det ikke bli dekket noen utgifter til taxi.

Fikk beskjed om å ta buss som går dagen før

Marit Kristine Hætta Sara er en av mange fra Kautokeino som har behov for sykehusbesøk i Hammerfest. Hun synes ikke noe om den nye ordningen, og forteller at hun fikk time i Hammerfest i dag tirsdag. Siden hun ikke hadde rekvisisjon, eller medisinsk behov for å ta taxi til Hammerfest, fikk hun beskjed om at hun måtte ta bussen.

Siden bussen ikke går fra Kautokeino på tirsdager, men på mandager, vil det si at hun hadde måttet reist dagen før med buss fra Kautokeino til Alta. Deretter med buss fra Alta til Hammerfest på tirsdagsmorgen. Og siden bussen fra Hammerfest til Alta går ganske tidlig på dagen, ville hun ikke rukket å bli ferdig hos legen før bussen var gått. Det vil si hun måtte ha ventet i Hammerfest til dagen etterpå for å kunne reise med neste buss.

Haik med taxi – usikker løsning

En mulighet er at man kan vente og se om det tilfeldigvis går en taxi til Hammerfest fra Kautokeino som ikke er full, da kan man få haike med den. Men dette er en veldig usikker løsning.

– Jeg synes at tilbudet slik det er blitt nå er skikkelig dårlig. Og jeg tror heller ikke de egentlig sparer så mye penger på det, for overnattingene som kommer i stedet koster også, sier Hætta Sara.

Å kjøre selv er også en mulighet, men i denne sammenhengen er det ikke alltid at det er et alternativ.

– I mitt tilfelle kunne jeg nok kjørt selv hvis det ikke fantes andre muligheter, men det er nok også mange som blir nødt til å avbestille legetimen da de ikke har mulighet, eller kan kjøre selv, sier hun.

– Finner som oftest en løsning

Kommunikasjonsrådgiver ved Finnmarkssykehuset Eilert Sundt sier at når det gjelder pasienter i Kautokeino spesielt, så har de en avtale om at det går maxitaxi med pasienter mellom Kautokeino og Hammerfest nesten daglig.

Den er først og fremst beregnet for pasienter med medisinsk behov for transport med taxi, men hvis det er ledige plasser i den så kan den fylles andre pasienter som ellers hadde måttet ta buss.

«Det betyr at vi nesten alltid finner en løsning for pasientene, og det vil være bare i veldig sjeldne unntakstilfeller at noen trenger å overnatte både før og etter legetimen i Hammerfest», skriver Sundt.

– Vi ser at vi har brukt mye penger på taxi, og vi ønsker å ha mer penger å bruke først og fremst på behandling av pasientene, sier Sundt.

Derfor har de vært nødt til å stramme inn praksisen og begynne å følge regelverket som sier at pasientene har krav på dekking av billigste rutegående transport til behandlingsstedet.

– Men selvfølgelig er det slik at de som av medisinske grunner har behov for å få direkte transport med taxi etter henvisning av lege eller jordmor vil fortsatt få det, forteller han.

Han anbefaler folk å ta kontakt med sykehuset og eventuelt be om og flyttet legetimen til en dag med bedre transportmuligheter hvis man skulle være uheldig å få time på en tirsdag eller torsdag, som er de dagene bussen ikke kjører den ruta.

Synes sykehus i Alta hadde vært best

Marit Kristine Hætta Sara var heldig og fikk ordnet skyss til Hammerfest, selv om det lenge så usikkert ut. Men hun er langt ifra fornøyd med situasjonen.

– Dette er for dårlig, vi bor tross alt i velferdsstaten Norge, sier hun oppgitt.

De som bor i Kautokeino er de i hele landet som har lengst vei til sykehus, med en gjennomsnitts kjøretid på 4 timer. I tillegg kommer eventuelt venting på neste buss, pluss overnatting i noen tilfeller. Hun har én hilsen til Helse Finnmark og Finnmarkssykehusene.

– Flytt sykehuset til Alta. Da blir det mye kortere vei for mange, og lettere å komme seg til legetimen, sier hun.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK