Hopp til innhold

Nå kommer hverdagen

Kystaksjonens markering i Oslo sist helg var etter forutsetningene vellykket. De fikk fremføre sitt budskap utenfor Stortinget, og fikk også deler av hovedstadspressen med på å omtale grunnlaget for det dype engasjementet som ble vist.

Torsk for torsk med Kyrre Brun
Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Ikke før hadde flyet med Kystaksjonen lettet fra Gardermoen, og de siste hutrende stortingsrepresentantene kommet seg bak dokumenthaugene på kontorene

Per Klemetsen Hætta

sine, så ble arenaen overtatt av gigantene som Kystaksjonen i realiteten står mot: Fiskeri-og havbruksnæringens landsforening, Fiskebåtredernes forbund og LO.

Dette er interesseforeninger med en innflytelsessfære som rekker langt inn i partistrukturer og byråkrati. Legg så til Aker-konsernets innflytelse i Arbeiderpartiet, så begynner dimensjonene som Kystaksjonen skal bryne seg på å fremtre tydelig. Det er ikke småtterier. Ingen skal være i tvil om at de nå intensiverer sitt engasjement for nettopp å hindre det Kystaksjonen legger opp til av store endringer i fiskeripolitikken.

Det er ikke store forskjellene mellom de store partiene på Stortinget i hvilken fiskeripolitikk som skal føres. Ja, spørsmålet om evigvarende kvoter er der – og den er viktig nok. Men Kystaksjonens kravliste vil ikke møte ensidig gehør blant de store partiene.

Fiskeriministeren har igangsatt et kartleggingsprosjekt som i praksis er et selvgranskningprosjekt med et forventet resultat, og i alle de store partiene letes det nå etter kjøttbein – eller i dette tilfelle tørrfisk – som kan kastes ut i et forsøk på å få det til å se ut som kravene fra Kystaksjonen blir møtt.

I realiteten vil vi nok se at fiskeripolitikken fortsetter omtrent i de samme sporene som tidligere. Den romantiske retorikken om lys i husene langs kysten vil leve lenge enda, men etterhvert vil man tvinges til å diskutere hvilket regime fiskerne og fiskeriet skal leve under. For de som virkelig ønsker en endring i fiskeripolitikken er det nok en skuffelse å høre hvilket standpunkt LO i Finnmark nå flagger. Argumentene de hører fra LO sin side er akkurat de samme som de hørte da optimismen rådet langs kysten da Kjell Inge Røkke kom som en frelser. Illusjonene braste den gang, og LO sitt standpunkt gir oss et bilde av hvilke enorme utfordringer Kystaksjonen, og alle andre som ønsker endringer, vil møte.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK