Hopp til innhold

Inviterer Dalai Lama til Sápmi

Regjeringen vil ikke møte Tibets åndelige leder, men det vil Sametinget. Sametingspresident Aili Keskitalo har bedt om audiens (se intervjuet).

Sametingspresident Aili Keskitalo vil møte Dalai Lama.

Johan Vasara

Johan Vasara (Ap).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Jeg vil vurdere å invitere ham til Sápmi for å vise hvordan forholdene har utviklet seg her, sier Keskitalo til NRK.

(Se video lenger ned i saken!)

– Det er naturlig for Sametinget å be om et møte med Dalai Lama siden han allerede har meldt sin ankomst til Norge i mai. Når han først er på Norgesbesøk, så vil det også være på sin plass å invitere ham til Sametinget i Karasjok. I år er det 25 år siden han første gang besøkte Sametinget, og dette vil være en fin måte for oss å vise vår støtte til ham og Tibet, sier sametingsrepresentant Johan Vasara.

Det som får Vasara til å reagere er det faktum at den norske regjeringen ikke ønsker å møte Dalai Lama når han kommer til Norge i mai.

– Norske regjeringer har tidligere støttet Dalai Lama og tibetanernes kamp mot kinesisk undertrykkelse. Jeg merker meg at regjeringen har endret syn og at de prioriterer økonomisk fortjeneste i handelen med Kina i stedet for menneskerettigheter og å påpeke brudd på menneskerettigheter som skjer i Tibet, påpeker Vasara.

Sametingsrådet har sendt invitasjon

Sametingsrådet har allerede sendt et brev til representanter for Dalai Lama, der sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) ber om audiens Tibets åndelige leder under hans opphold i Norge.

Aili Keskitalo bovde Dalai Lama Sápmái.

«I år feirer Sametinget 25 år. Det er samtidig 25 år siden Hans Hellighet Dalai Lama besøkte Sametinget for første gang i Karasjok i desember 1989. Vi husker fortsatt besøket med glede som en særdeles viktig hendelse», skriver Keskitalo i sitt brev.

I brevet forklarer sametingspresidenten at «Hans Hellighet Dalai Lama er det første utenlandske statsoverhodet som noen gang har besøkt Sametinget».

– Dette gav det nylig åpnede samiske parlamentet mye positiv oppmerksomhet fra både nasjonal og internasjonal presse, forklarer Keskitalo.

Keskitalo uttrykker at Sametinget er alvorlig bekymret for situasjonen i Tibet, og i årenes løp har det også kommet en rekke utspill fra Sametinget om dette.

Sametingspresidenten har ennå ikke fått noe svar på sitt brev fra de som står Dalai Lama nær.

Børge Brendes hodepine

Dalai Lama kommer på norgesbesøk i mai. Dette er blitt en delikat sak for regjeringen.

I sin iver etter å reparere det dårlige forholdet til Kina, kan den komme til å fornærme en fredsprisvinner og norgesvenn.

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende (H).

Foto: Erlend Aas

Da det ble kjent at Tibets åndelige leder, fredsprisvinner Dalai Lama kommer på norgesbesøk 7.-10. mai, utløste det kinesisk raseri.

– Kina er resolutt mot alle land som tar imot Dalai Lama, sa Hua Chunying, en talskvinne for kinesiske myndigheter, da nyheten sprakk før jul.

Kina ønsker at Norge skal si unnskyld for å ha fornærmet dem gjennom å gi Nobels fredspris til aktivisten Liu Xiaobo i 2010.

I de tre årene som har gått, har forholdet vært iskaldt. Politiske besøk er avlyst, norske bedrifter blir møtt med en kald skulder fra kinesisk hold, og kulturarrangementer er lagt på is.

25 år siden fredsprisen

Dalai Lama er en av Kinas fremste kritikere etter at stormakten okkuperte landet hans for over 60 år siden. Kina er verdens nest største økonomi og straffer alle Tibet-venner økonomisk og med utestenging.

I år er det 25 år siden Dalai Lama fikk fredsprisen, og det ønsker Nobelinstituttet å markere. Invitasjonen til å komme til Norge er det Det Norske Nobelinstituttet, Den norske Tibetkomiteen og Karma Tashi Ling buddhistsamfunn som står bak.

14. desember 1989 fikk Dalai Lama kjøre med rein på elveisen i Karasjok.

Dalai Lama iført pesk, skinnlue, skjerf, bellinger og skaller kjørte med rein for første gang i sitt liv da han besøkte Karasjok i 1989. Reporter er Magne Ove Varsi.

I forbindelse med mottagelsen av fredsprisen i desember 1989 var Dalai Lama også på besøk i Sametinget i Karasjok. Da fikk Tibets åndelige leder blant annet prøve å kjøre rein på elveisen i bitende kulde.

– Dalai Lama er et forbilde for hele verden. Han har alltid med fredelige midler kjempet for at hans folk skal oppnå bedre menneskelige rettigheter. Det er de samme idealene som Sametinget står for, forklarer Johan Vasara.


Korte nyheter

  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK
  • Odne ávvuduvvo kveanaid giellabeaivi

    Odne ávvuduvvo kveainaid giellabeaivi, kväänin kielipäivä, miehtá riikka.

    Beaivi dollo muitun dasa go kveanagiella almmolaččat dohkkehuvvui giellan cuoŋománu 26. beivve jagis 2005.

    Det kvenske flagget, kvenflagget
    Foto: Anders Fehn / NRK
  • Unnit ohcit oahpaheaddjiohppui - eambbosat háliidit buohccedivššárin

    9077 ohcci leat bidjan Romssa universitehta oahpuid bajimussii čavčča ohčamušain.

    Dan čájehit «Samordna opptak» logut.

    Áibmojohtalus, psykologiija, paramedisiidna, riektediehta ja medisiidna leat ain dat bivnnumus oahput.

    Ohcit buohccedivššárohppui leat lassánan 13,1 proseanttain.

    Ohciidlohku oahpaheaddjiohppui njiedjá. Romssa universitehtas lea njiedjan 14 proseanttain diimmá ektui.