Hopp til innhold

Ny CD etter 11 år

11 år etter den forrige CD-utgivelsen kommer Sančuari ut med ny CD nå.

Svein Egil Oskal og Heaika Hætta i Sančuari

Svein Egil Oskal og Heaika Hætta i Sančuari

Foto: Åse Pulk/NRK

Den samiske gruppa Sančuari har nylig gitt ut CDen "Gállábártnit". Det skulle gå hele 11 år siden forrige CD, men nå ser alt lyst ut for lanseringen av 14 joiker innpakket i populærmusikalsk uttrykk.

Tredje CD like før 30 års jubileum

– Det var morsomt at vi klarte å lage én CD til før vi blir for gamle. Vi begynte jo i 1984 og om to år har vi 30 års jubileum. Vi er stolte av produktet, og ser med glede til å møte publikum på konsertene framover, sier Heaika Hætta og Svein Egil Oskal i Sančuari.

Deres første CD kom i 1997. Neste CD kom ut fire år etter og nå etter 11 år igjen kommer den tredje CDen.

– Det er lang tid og mange har nok begynt å glemme oss. Og den yngste generasjonen kjenner vel ikke til oss i det hele tatt.

«Gállábartnit»

«Gállábartnit» er navnet på CDen og det er også det samiske navnet på de tre stjernene som utgjør Orions belte. I den samiske mytologien er «Gállábártnit» resultatet av solsønnens frierferd i jettenes land - de tre sønnene - som ble opphavet til det samiske folket.

– Gállábártnit er det samiske folkets stolthet - som ofte kommer til uttrykk på konsertene våre. Følelsen av at vårt folk er "davvieatnama searamusat ja fávrrumusat", som betyr at "vi er de beste og de vakreste her nord", - slik Gállábartnit var.

Joiker

De fleste joikene på denne CDen er laget av bandets egne medlemmer og dedikert til enkeltpersoner. Men ikke alle er det.

– Vi byr på en musikalsk reise i Sápmi - slik det har vært og slik det er.

Som ved tidligere utgivelser har det vært et musikalsk samarbeid med flere musikere og produsenter både i Norge og Sverige, som Jan Dahlqvist, Kjetil Dalland (Mari Boine Band) og Roger Ludvigsen.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK