Hopp til innhold

Vil la finnmarkingene kjøre til multemyra

Miljøvernminister Erik Solheim vil la finnmarkingene bruke barmarkskjøretøy til jakt og multeplukking. Det lovet han i dag da han møtte ordførerne i de fem samiske kommunene i Finnmark .

Erik Solheim (f.v.), Inger Katrine Juuso, Frank Ingilæ og Klemet Erland Hætta

Miljøvernminister Erik Solheim møtte ordførerne i de samiske kommunene i Finnmark. Her sammen med ordfører i Nesseby Inger Katrine Juuso, ordfører i Tana Frank Ingilæ og ordfører i Kautokeino, Klemet Erland Hætta.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Ordførerne i Karasjok, Kautokeino, Nesseby, Porsanger og Tana hadde i dag tatt turen til Oslo for å treffe miljøvernminister Erik Solheim. Det de ønsket å diskutere var behovet for motorisert ferdsel i utmark.

Miljøvernministeren tok seg tid til å høre på hva ordførerne hadde å si. Etter møtet sa han dette:

– Det ordførerne og jeg var enige om, det er at vi må få et system hvor det er mulighet til å bruke dem i jakt, molteplukking eller ting som det er viktig for folk å få gjort. Men samtidig sånn at vi hindrer at det sprer seg ut i Finnmarksnaturen, og hindrer at vi får mange dype varige spor i naturen.

Arbeidsgruppe ser på saken

Solheim fortalte også at Miljøverndepartementet har satt i gang et arbeid med å undersøke hvordan man skal regulere barmarkskjøringen i Finnmark slik at innbyggerne fortsatt skal kunne høste av naturen.

Erik Solheim (f.h.), Klemet Erland Hætta og Kjell H. Sæther

Miljøvernministeren serverte både kaffe og gode nyheter til de samiske ordførerne.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Vi har nå et prosjekt som ser helt spesielt på hvordan vi skal få til et regelverk som kan ha bred oppslutning i Finnmark. Det vil være et regelverk som er restriktivt, skal ikke kunne brukes til alt mulig, men samtidig gir mulighet for folk å bruke det i tradisjonell næring og i tradisjonell del av livet sitt, sier Solheim.

– Betyr det her at du har imøtekommet kravene fra ordførerne?

– Dette har vært et lyttemøte, der ordførerne i de fem kommunene alle har lagt fram sine synspunkter. Kommunene er heller ikke like, det er nyanser til det de sier, men det har vært veldig nyttig å lytte til det de har på hjertet, sier Solheim.

Fornøyd ordfører

Ordfører i Tana, Frank Ingilæ var fornøyd etter møtet.

– Jeg opplevde en miljøvernminster som tok tid til å lytte til oss og det budskapet vi hadde. Jeg er egentlig fornøyd med responsen vi fikk fra han, sier Ingilæ.

Ingilæ håper at den prosessen som er satt i gang av miljøverndepartementet med en arbeidsgruppe vil avdekke at det faktisk er et stort behov for at innbyggerne i Finnmark skal kunne komme seg ut i naturen.

Håper på utsatt rettsak

Tana kommune er tidligere ilagt et forelegg på 360.000 kroner for brudd på motorferdselloven. Forelegget er ikke vedtatt, og saken skal opp for Indre- Finnmark tingrett.

Ingilæ forteller at de også tok opp denne saken med miljøvernministeren.

– Selvfølgelig var vi innom det temaet. Nå er det veldig vanskelig for miljøvernministeren å gripe inn i rettslige prosesser. Samtidig tror jeg det er veldig viktig å få til en pause i forhold til en rettsak, for en rettsak er ikke nødvendig på det nåværende tidspunkt, spesielt ikke når miljøverndepartementet har en arbeidsgruppe som jobber med samme problematikk, sier Ingilæ som nå håper at rettsaken mot kommunen blir utsatt.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK