Hopp til innhold

Vil ikke være lillebror

Pitesamisk senter sier nei til forslaget fra sametingsrådet om at Duoddara ráfe - pitesamisk senter i Beiarn - skal slås sammen med Árran - lulesamisk senter i Tysfjord.

Árran - lulesamisk senter

Pitesamisk senter er redd for å bli en lillebror til Árran - lulesamisk senter

Foto: Harrieth Aira / NRK

Styreleder for stiftelsen Duoddara ráfe, Finn Strand, frykter at pitesamene vil bli "lillebroren" ved en sammenslåing, og at "storebror" Árran vil få den største gevinsten.

Styreleder v/Pitesamisk senter, Finn Strand

Styreleder v/Duoddara ráfe -Pitesamisk senter, Finn Strand

Foto: Privat

Det er i forbindelse med sametingsrådets institusjonsmelding som nylig ble lagt fram, at rådet går inn for at Árran - lulesamisk senter og Duoddara ráfe - pitesamisk senter skal slås sammen til én enhet.

Hør : Sier nei til sammenslåing

Samarbeid ja - sammenslåing nei

Finn Strand skryter av det gode samarbeidet med Árran blant annet om etablering av et pitesamisk museum lokalisert til det pitesamiske området.

– Vi har et godt samarbeid med Árran og det vil vi fortsatt ha, men utover det tror jeg ikke vi har så mye å vinne ved å slå oss sammen med Árran. Da tror jeg at storebror Árran kommer til å ta den største gevinsten her. Vi pitesamer i Beiarn er jo en liten gruppe, men vi er i høyeste grad levende og oppadgående, sier Strand.

Strand er kritisk til at sametingsrådet ikke i forkant har vært i dialog med dem om denne saken.

– Jeg har ikke fått noe skriv fra Sametinget, så jeg har lite å forholde meg til. Jeg vet ikke hva sametingsrådet mener skulle være fordelene ved en sammenslåing. Det må de være snill å komme fram med, sier Stand.

Vil samarbeide over grensen

I stedet for å foreslå sammenslåing mellom pitesamisk og lulesamisk senter, ønsker styrelederen for det pitesamiske senteret at sametingsrådet retter oppmerksomhet mot det grenseoverskridende samarbeidet som pitesamene på norsk og svensk side har inngått.

– Det er ikke det at vi ikke skal ha et godt samarbeid med Árran og lulesamene for all del, men jeg mener vi også skal rette blikket over grensen til pitesamene i Arjeplog, sier Strand.

Tone finnesen, styrelder v/Árran - lulesamisk senter

Tone Finnesen, styreleder v/Árran - lulesamisk senter

Foto: Harrieth Aira / NRK

Lulesamisk senter - avventende

Lulesamene jubler heller ikke over forslaget. Styreleder ved Árran - lulesamisk senter, Tone Finnesen stiller seg avventende til forslaget.

– Jeg er ikke så veldig fornøyd med at det foreslås at vi skal sammenslås nå. Det er fordi vi ikke har hørt om dette eller fått drøftet dette før institusjonsmeldingen ble lagt fram, sier Finnesen.

Hun mener det er vanskelig å vurdere fordeler og bakdeler ved en sammenslåing.

– Forslaget er ikke er analysert og har ikke vært oppe til noen form for vurdering. Árran har heller ikke fått drøftet saken med Pitesamisk hus, sier Finnesen.

Styrelederen understreker at institusjonene selv må fortelle hva man ønsker. Hun etterlyser en høring.

Kan det nye navnet bli Árran - Duoddara ráfe?

Dersom pitesamisk senter slås sammen med lulesamisk senter innebærer det at navnet til Árran må endres.

Sametingsrådet skriver at "det vil innebære at Árran både i navn og virksomhet må ha en videre kulturell og geografisk profil enn hva det har i dag".

Men Tone Finnesen vil absolutt ikke høre snakk om noen navneendring for Árran, for eksempel til Árran - Duoddara ráfe.

– Árran har et etablert navn, og personlig vil ikke jeg som styreleder anbefale at Árrans navn skal endres. Det er en lang prosess som ikke har vært vurdert, sier Finnesen.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK