Hopp til innhold

Har du fått «pinjemunn»?

De «uekte» kinesiske pinjekjernene kan gi en metallsmak i munnen. Deretter kan du miste smakssansen. Pinjekjernene selges også i Norge.

Pinjekjerner

Du kan få «pinjemunn» av å spise kinesiske pinjekjerner.

Foto: Colourbox

Etter flere episoder med det danskene kaller «pinjemunn» har de trukket alle kinesiske pinjekjerner fra markedet.

Det var i sommer at forbrukere i Danmark og resten av Europa opplevde at de fikk en metallsmak i munnen og mistet smakssansen midlertidig etter å ha spist pinjekjerner, skriver Politiken på sine sider

Selger kinesiske pinjekjerner

Nøtteprodusenten Nøttekongen forteller at de hørte om denne problemstillingen for en stund siden, men har selv ikke fått noen henvendelser om dette fra sine kunder.

- Det er ikke pinjekjerner vi selger mest av, men vi selger omlag 2000 kilo årlig. Våre pinjekjerner er hovedsakelig kinesiske, sier Finn Messel, markedssjef hos Nøttekongen, til NRK.no.

Nøttekongen importerer sine pinjekjerner gjennom agenter i England og Nederland, og alt de tar inn har vanlige sertifikater.

Kjenner til «pinjemunn»


- Brynild Gruppen importerer pinjekjerner fra Kina, hvilket vi har gjort gjennom mange år. Vi ble mot slutten av 2009 gjort kjent med at enkelte varianter pinjekjerner kunne resultere i såkalt «pinjemunn», sier Karsten F. Hansen
Administrerende direktør i Brynhildgruppentil NRK.no.

Brynhildgruppen eier nøtteprodusenten Den lille nøttefabrikken.

Som følge av denne innsikten endret de våren 2010 pinjekjerneart til en art som ikke skal resultere i «pinjemunn».

- I følge Mattilsynet er det ikke dokumentert at «pinjemunn» representerer noen helseskaderisiko, hvilket Brynild Gruppen har lagt til grunn i denne sammenheng. Den Lille Nøttefabrikken har ikke mottatt noen forbrukerreklamasjoner knyttet til produkter med pinjekjerner siden vi endret pinjekjerneart, forteller han.

Hansen legger til at før endringen mottok de enkelte forbrukerreklamasjoner relatert til symptomer på «pinjemunn».

Har du kjent metallsmak eller mistet smakssansen etter å ha spist pinjekjerner? Send oss en e-post!

Produsentenes ansvar

I september i fjor la Mattilsynet ut en melding på sine sider hvor de oppfordret folk som har opplevd smaksforstyrrelser etter å ha spist pinjekjerner om å ta kontakt med virksomheten der produktene ble kjøpt, eller kontakte leverandøren av de aktuelle pinjekjernene.

Til tross for at Danmark nå fjerner de kinesiske pinjekjernene fra sine butikkhyller, er det i Norge virksomhetene som er ansvarlig for å sikre at pinjekjernene de omsetter er i samsvar med kravene til næringsmidler.

Også i Norge

Bama opplyser at økt etterspørsel etter pinjekjerner på verdensmarkedet gjorde at prisen gikk kraftig opp. Kina hadde stort sett hele det Europeiske markedet på pinjekjerner.

Det som skjedde var at kineserne blandet en annen sort pinjekjerner sammen med ordinære pinjekjerner, som ga denne metallsmaken.

- De gjorde det for å opprettholde prisen på en dårligere kvalitet, men ødela hele markedet sitt, opplyser Hanne Linnert, informasjonssjef i Bama, til NRK.no.

Hun forteller videre at de sluttet å importere kinesiske pinjekjerner etter dette, og nå importerer de bare italienske pinjekjerner.

- Kineserne sendte denne spesialblandingen ut på markedet i fjor høst og utover vinteren, og vi trakk alle kinesiske pinjekjerner fra markedet i april da dette ble avslørt. Det ble rapportert inn kryssallergi som følge av de kinesiske pinjekjernene også i Norge, avslutter hun.

Les også: Vær din egen vaktbikkje

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)