Hopp til innhold

Nå får 600.000 elektroniske resepter

I dag får også Oslos befolkning tilgang på elektroniske resepter. Dermed slipper over 80 prosent av befolkningen papirresepter når de skal ha medisin.

Legemiddel

4,4 millioner elektroniske resepter er skrevet ut siden det første pilotprosjektet startet i 2010.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Et drøyt år etter at e-reseptene ble tatt i bruk i de første fylkene kan endelig hovedstadens beboere benytte den elektroniske resepten.

I dag får over 600.000 mennesker muligheten til å hente ut medisiner uten å ha med seg noe annet enn legitimasjon, hvis de har fått forskrevet en e-resept.

– Dette sikrer at både pasienter og legere får en tryggere og enklere hverdag, sier Anne-Lise Härter, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

– Færre feil og misforståelser

Anne-Lise Härter, Avdelingsdirektør i Heldirektoratet. Foto: Helsedirektoratet

Anne-Lise Härter lover en enklere hverdag for både pasienter og leger.

Foto: Helsedirektoratet

Oslo er det 13. fylket hvor e-reseptene blir tatt i bruk, og ifølge Härter vil dette gi færre feilmedisineringer og mindre sjanser for reseptforfalskning.

– Når legen skriver en elektronisk resept har hun alltid oppdatert informasjon om medisinene tilgjengelig, og hun må fylle ut alle relevante felter med informasjon. Dermed blir det færre misforståelser, og færre feil knyttet til medisinbruk.

Ved å oppgi fødselsnummer eller navn og fødselsdato kan du fra i dag hente ut medisiner i et hvilket som helst Oslo-apotek, ved å bruke en elektronisk resept.

– Du vil også kunne bruke gamle papirresepter til de går ut på dato på vanlig måte, forklarer Härter.

Noen uker før alle er på nett

I alt 4,4 millioner resepter har blitt sendt gjennom e-reseptsystemet siden det første pilotprosjektet ble satt i gang i 2010. Reseptene blir lagret i en sentral database, og kan hentes ut på et hvilket som helst apotek eller bandasjist i områdene som har innført e-resept.

– Det er et viktig ledd i samhandlingen mellom leger og apotek. Med tiden skal alle få tilgang til det samme systemet, og de kan kommunisere seg imellom.

Ifølge Härter vil det enkelte legekontor kobles til databasen fortløpende, så det kan enda ta noen dager før du før elektroniske resepter hos din Oslo-lege. Men i løpet av noen uker skal alle legene være på nett.

Du kan også få en oversikt over dine egne resepter ved å gå inn på tjenesten Mine resepter. Ordningen krever at du legitimerer deg med smartkort eller en USB-pinne, noe som kan koste mange hundre kroner.

I disse fylkene blir e-resepten innført fremover

I disse fylkene blir e-resepten innført fremover
Fylke og kommune

Dato

Akershus

13/11/12

​Buskerud: alle kommuner

15/1/13

Vestfold: Hof, Holmestrand, Lardal, Sande, Svelvik

15/1/13

Telemark: Notodden, Hjartdal

15/1/13

​Østfold: alle kommuner

5/2/13

​Hedmark: alle kommuner

19/2/13

Oppland: alle kommuner

12/3/13

​Sogn og Fjordane: alle kommuner

19/3/13

– Ingen svindelforsøk

Terje Wistner

Terje Wistner forteller om fornøyde apotek over hele landet.

Foto: Apotekforeningen

Et av de største ankepunktene mot de tradisjonelle papirreseptene har vært at de enkelt kan forfalskes, noe NRK viste i 2011.

Terje Wistner, direktør teknologi og e-helse i Apotekforeningen, forteller at det nye systemet har levd opp til forventningene.

– Erfaringene fra vår side har vært veldig gode, og vi har stort sett bare fått positive tilbakemeldinger fra apotekene.

Det er bare leger som kan legge inn resepter i databasen, noe som minsker mulighetene for falske resepter betraktelig, sier Wistner. Deretter er det opp til farmasøytene ved apotekene å forsikre seg om at de ikke utleverer medisin til noen som ikke skal ha det.

– Dette finnes det gode rutiner for. Jeg har ikke hørt om forsøk på å hente ut medisiner som egentlig tilhører noen andre, sier Wistner til NRK.no.

Vil ikke tilbake til papir

De første e-reseptene i Norge ble skrevet ut i 2010, i det som den gang var pilotkommunen Os. Sveinung Gangstø, lege ved Os allmennpraksis, ble intervjuet av NRK i forbindelse med innføringen. Etter to år med resepter på nett er han godt fornøyd med.

– Jeg kan ikke tenke meg å gå tilbake til den tiden hvor vi skrev resepter på papir, sier han til NRK.no

Han forteller at de hadde enkelte utfordringer siden de var det første legekontoret som tok i bruk ny teknologi, men at systemet i dag fungerer som det skal.

– Det er en stor fordel at vi får en bedre oversikt over hva pasienten får av medikamenter. Vi kan gå inn og se om pasientene har hentet ut medisinene sine. Vi har også mulighet til å se om andre leger har skrevet ut medisiner til pasientene, så sant de ikke motsetter seg slik deling.

Siden Gangstø ikke lenger skriver resepter på papir, så får pasientene i utgangspunktet ikke med seg noe hjem. Dette har han løst ved å skrive ut en oversikt over den enkeltes resepter hvis de ber om det.

– Særlig enkelte eldre savner et papir å forholde seg til, men da skriver vi gjerne ute en oppdatert liste. På den måten får de noe håndfast å holde i. Men selv de eldre har begynt å venne seg til e-reseptene, sier Gangstø.

Apotek

Sveinung Gangstø var en av de første legene i landet som brukte e-resept.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)