Antall anmeldelser av reseptforfalskning øker kraftig. På få år er antallet anmeldte forfalskninger fordoblet.
På landsbasis har tallet steget fra 244 anmeldelser i 2005, til 642 i 2009. Og i Rogaland Politidistrikt har økningen fra 2009 til 2010 vært på hele 54,5 prosent.
Om dette skyldes at de ansatte på apotekene er blitt flinkere til å oppdage forfalskninger, eller om omfanget av reseptforfalskninger øker, er fagsjef i Apotekforeningen Hilde Ariansen usikker på.
- Det er for lett å forfalske resepter på sterke, vanedannende medikamenter, mener Ariansen.
- LES OGSÅ:
Fikk Paralgin forte på hjemmelaget resept
For å teste hvor lett det er å forfalske resepter, bestemte NRK Puls seg for å gjøre et forsøk.
NRK-reporter Sophie Lund Aaserud fikk kjøpe sterke medisiner på hjemmelaget resept.
Foto: Anders Leines / NRKFor faktum er at det ikke finnes formelle krav til hvordan en resept på B-preparater skal se ut. B-preparater er sovemedisiner, beroligende og sterke smertestillende medikamenter.
Nederst på alle resepter står legens identitetsnummer. Har du dette nummeret, kan du i teorien skrive ut resepter til deg selv, så lenge du i tillegg undertegner med legens signatur.
Vi tok et helt vanlig A4-ark og skrev ut en resept på to pakker Paralgin forte, som er sterke smertestillende medisiner. Så skrev vi under med en leges navn og identitetsnummer. Vi valgte oss ut et tilfeldig apotek der vi leverte den hjemmelagede resepten.
Ti minutter senere sto vi med to pakker Paralgin forte i hånden.
Like etter ”svindelen” ble det aktuelle apoteket informert om at Puls hadde gjennomført en reseptforfalskning.
- Les også:
SE INNSLAGET FRA PULS HER:
NRKs reporter fikk to pakker Paralgin forte på falsk resept.
- Kreativiteten blomstrer
Reseptforfalskning er en alvorlig kriminell handling, som kan straffes med ubetinget fengsel og bøter.
En løsning som kunne forhindret dette, nemlig elektroniske resepter, skal etter hvert innføres i hele landet. I Sverige har e-resepter gjort forfalskning umulig.
Men Helsedirektoratet tror vi må vente helt til 2013 før ordningen er innført i i Norge.
På Fyrstikktorget apotek fortviler apoteker Eivind Vefring over situasjonen. I en egen perm arkiverer han alle falske resepter apoteket avslører.
- Vi ser gjentatte forsøk hele tiden, forteller han.
Apoteker Eivind Vefring synes dette burde vært på plass for lenge siden.
Foto: Anders Leines / NRKVefring forteller at kreativiteten blomstrer i desperasjon etter å skaffe seg sterke medikamenter.
- Det er veldig mange forskjellige metoder folk bruker. Alt fra stjålne legestempler, til fargekopimaskiner. Det finnes jo nettsteder med oppskrifter for hvordan forfalske en resept, og hvor folk deler erfaringer om hvordan de går frem, forteller apotekeren.
Les også:
- Burde innført e-resept
At en innføring av e-resept kan ligge flere år frem i tid, gjør apoteker Vefring oppgitt.
- Dette burde vært på plass for mange år siden. Vi ser gjentatte forsøk hele tiden. Til og med på dopapir kan man skrive resept, avslutter han.
- Test deg selv: