Hopp til innhold

- Påfallende mange skader med Septocain

– Det er påfallende hvor ofte Septocain har vært benyttet når nerveskader har oppstått ved operasjon i munnen, sier professor. Selv har han helt sluttet å bruke legemiddelet i sin praksis

Septocain og Heike

Heike Schmidtko har vært bedøvet i snart to måneder etter bruk av Septocain. - Jeg blir redd når jeg leser om andre der det ikke har gått ut, sier hun.

Foto: Erlend Lånke Solbu / Scanpix / NRK

Hans R Haanæs

Hans R. Haanæs er professor i Odontologi og privatpraktiserende tannlege. Han er en av flere norske tannleger som har sluttet å bruke Septocain.

Foto: Universitetet i Oslo
Heike Schmidtko

Heike Schmidtko er fortsatt bedøvet, to måneder etter at hun skulle fjerne en visdomstann. - Det er hårreisende at man ikke blir informert om bivirkningene, sier hun.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK
Pernille Harg

Seniorrådgiver i Legemiddelverket, Pernille Harg, sier at de avventer EUs nye konklusjoner vedrørende Septocain før de avgjør hvorvidt de skal komme med nye anbefalinger vedrørende produktet.

Foto: Farmaceutene.no

NRK.no skrev tirsdag om Åse Galdal Osmundsen som fortsatt er bedøvet, fire år etter at hun opererte ut en visdomstann og ble bedøvet med Septocain som inneholder virkemiddelet Articain.

Les også: Fortsatt bedøvet - fire år etter

– Påfallende

Hans R. Haanæs er tidligere professor ved Odontologisk fakultet på Universitetet i Oslo. Han har siden 90-tallet tilbudt laserbehandling for personer med nerveskader og har derfor vært i kontakt med flere hundre med nerveskader etter operasjoner i munnen.

– Av flere hundre nerveskader har Septocain vært inne i bildet påfallende mange ganger, sier Haanæs til NRK.no.

– Jeg har ikke gjort noen offisielle undersøkelser på dette, men det er en følelse jeg har. Det er indikasjoner på at det ikke er gunstig å bruke Septocain, sier han.

Haanæs understreker at det er dyp bedøvelse som ledningsanestesi med Septocain som er problematisk, ikke lokalbedøvelse.

Dansk forskning har flere ganger vist økt risiko ved bruk av Septocain som ledningsanestesi. Det samme har amerikansk og kanadisk forskning. Noe av forskningen har imidlertid vært beskyldt for dårlig metode / kvalitet. Dette gjelder ikke nedenstående nye forskning på Septocain.

Fil: Dansk forskning på Articain

Sluttet å bruke det

Haanæs driver i dag som privat tannlege noen dager i uka og har sluttet å bruke Septocain selv.

– Vi sluttet å bruke det, for jeg har som sagt en følelse av at her er det noe som ikke er helt bra. Men det har vært markedsført som et godt og effektivt legemiddel, og jeg har inntrykk av at mange tannleger bruker det uten å være klar over bivirkningene, sier han.

– Importøren liker naturligvis ikke at vi går ut med dette, men Xylocain og Adrenalin fungerer akkurat like bra - det kan jeg si med sikkerhet.

Som NRK skrev tirsdag, har Septocain i dag en markedsandel på 50 prosent.

Les også: Visdomstanna gir mer plage enn viten

– Redd

Heike Schmidtko skulle fjerne en visdomstann i begynnelsen av september. To måneder senere er hun fortsatt bedøvet.

– Tannlegen bad meg ta vitamin B og sa at det kom til å gå over, men jeg blir jo redd når jeg leser om andre som fortsatt er bedøvet etter fire år, sier hun til NRK.no.

– Det kjennes ut som når armen har sovnet og blodet kommer tilbake - det prikker og stikker hele tiden, og jeg har også metallsmak i munnen. Jeg har faktisk begynt å vende meg litt til det, men jeg tenker på det hele tiden.

Schmidtko sier at hun synes det er hårreisende at man ikke blir informert om bivirkningene og får bestemme bedøvelsesmiddel selv.

Her skriver danske Politiken om Septocain

– Lærestedene anbefaler Septocain

NRK.no har også vært i kontakt med et titalls andre som sliter med de samme bivirkningene etter bedøvelse med Septocain. For noen har laserbehandling vært til hjelp.

Flere tannleger har opplyst at de selv har sluttet å bruke bedøvelsesmiddelet dypt nede i munnen (som ledningsanestesi).

– Vi sluttet med Septocain ved årsskiftet 09/10 etter å ha registrert noen bekymringsmeldinger angående produktet, sier Per Asphaug ved Tannlege Asphaug i Oppdal til NRK.no.

Han har selv opplevd at bedøvelsen ikke gikk ut på en pasient.

– Grunnen til at så mange i Norge tok i bruk Septocain rundt ett år før det var at klassikeren Xylocain forsvant fra markedet, og lærestedene anbefalte Septocain. Faktisk blir Septocain fortsatt anbefalt i kurssammenheng.

Her kan du lese en tannleges innleg i Tannlegetidende

Venter på EU

I 2006 var legemiddelet oppe til vurdering i EU, men det ble da konkludert med at det ikke var grunnlag for å endre instruksene for bruken av det. Det ble da påpekt at skadene kunne skyldes annet enn anestesien, for eksempel nålestikket.

Nå underbygger ny forskning at Septocain i seg selv innebærer økt risiko, og det danske Legemiddelverket har bedt om en ekstra sikkerhetsgjennomgang og vil ha EU til å vurdere Septocain igjen.

– Den europeiske gjennomgangen vil avgjøre om det er grunnlag for å fjerne legemiddelet fra markedet eller spesifisere nærmere hva slags bruk det er egnet til, sier seniorrådgiver i det norske Legemiddelverket, Pernille Harg til NRK.no.

–- Vi har kun fått to meldinger om varige nervebivirkninger av Septocain de siste fem årene, sier hun.

Harg understreker at de er klar over at det forekommer en underrapportering av bivirkninger fra leger og tannleger, uten at hun kan si noe mer om hva årsaken til dette er.

Les også: Den skjulte tannsykdommen

- Alvorlige hendelser er sjeldne

Den norske importøren av Septocain, Denamed AS, understreker at hendelser med Articain-baserte produkter tilhører sjeldenheten.

– Som et ansvarlig dental farmasøytisk selskap, overvåker Septodont, produsenten av vår articaine bedøvelse, alle bivirkningshendelser knyttet til bruk av sine produkter gjennom et farmako-årvåkenhet system. Denne overvåkingen, samt danske helsemyndigheter, har vist at hendelser med articain-baserte produkter er svært sjeldne - og alvorlige hendelser er enda sjeldnere, sier daglig leder i Denamed, Ragnar Pettersson til NRK.no.

– Articaine brukes av tannleger over hele verden. De siste årene har Septodont sitt articaine produktsalg vist sterk vekst. Dette illustrerer hvor mange tannleger som er overbevist av effekten, sikkerheten og påliteligheten av Articain, sier Pettersson.

Pettersson fremhever forøvrig at Denamed som importør forholder seg til legemiddelmyndighetene og at Denameds produkter er godkjent av det norske Legemiddelverket.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)