Hopp til innhold

Slik beskjærer du treet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

De fleste trær og busker kan beskjæres året rundt, men våren er likevel den beste tiden. Her er noen gode tips som hjelper deg i gang.

Akkurat nå er busker, hekker og trær lettest tilgjengelige. Bladverket har ennå ikke sprunget ut, og snøen er på vikende front.

- Og så er det hyggelig å endelig være ute i hagen igjen. Tiden er med andre ord kommet for beskjæring, sier gartner Tom Egeberg Hvål i Sandefjord, også kjent som Grønn Glede -gartneren i NRK.

Tom Egeberg Hvål

Gartner Tom Egeberg Hvål.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Beskjæring og uttynning fremmer ny vekst, men hindrer også at plantene ikke brer seg ukontrollert. Å fjerne gamle greiner gjør at trær og busker lever lengre.

Med noen få unntak kan de fleste trær og busker med fordel beskjæres når våren er i anmarsj.

Mest praktisk nå

Noen vekster skal man riktignok være forsiktig med å beskjære før varmen har satt seg. Noen rosebusker kan for eksempel være utsatt.

- Men som oftest er våren den mest praktiske årstiden, forteller Hvål.

- Den største feilen er å kappe for mye av gamle trær. Noen gyver løs på gamle epletrær med motorsag, og kutter i vei. Da kan treet få store sårflater og mange nyskudd som krever mye ekstra arbeid, sier gartneren.

Pryd eller nytte?

- Men kanskje det gamle treet har like mye prydverdi som nytteverdi? Hvis fasongen er det viktigste, trengs det ikke mye beskjæring, forteller Hvål.

Stikkordene er pyramidefasong og fine sider. - Tynn ut såpass at lyset kommer til i trekrona, og skjær vekk kryssende greiner som kan skade hverandre. Du trenger ikke fjerne mye om gangen, beskjæringen av slike trær kan gjerne fordeles over et par – tre år.

- Og nye små frukttrær har sjelden behov for beskjæring det første året. Men heng gjerne litt vekt varsomt på greinene slik at de vender nedover. Da vil treet lettere bærer frukt, lyder gartnerens råd.

Busk og hekk

Eplehekk

En hekk kan ha mange fasonger. Her en eplehekk.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Tuja brabant var lenge en svært populær hekk i Norge. Dette er en kraftig og hurtigvoksende plante.

- Men du må være flink til å beskjære den, sier Hvål. - Både toppskudd og sideskudd bør fjernes. Klipp nå, og gjenta ved St. Hans-tider.

Gartneren minner også om at brabanten skal ha godt med næring. Gjødsler du for lite, blir den gusten i fargen.

Vil du ha en tujahekk som krever mindre stell enn dette, kan ett alternativ være tuja smaragd, som har en fin og slank form.

Før tujaen ble populær, var lindhekk utbredt i Norge fram til 1980-tallet. Den har fortsatt sine tilhengere, men kan lett ta overhånd og må derfor beskjæres kraftig.

- Gjerne en grovbeskjæring nesten helt inn til stammen. Hvis man også gjødsler godt, kommer det raskt mange nye skudd, sier Hvål.

LES OGSÅ:

Bøk og pil

Beskjæring 2

Beskjæring forlenger vekstenes levetid.

Foto: Eivind Aabakken

Bøk kan også være velegnet som hekk. Men selv synes gartneren at flettet pil er ekstra spennende.

- Enkelte planteskoler selger den som ferdig metervare på rull. Det er bare å sette den i jorda og la den vokse. Det må gjøres nå på våren, forteller han.

- En artig vri kan være å kombinere pil med gjerdeelementer, eføy og villvin. Da kan man få en flott hekk som ikke krever mye beskjæring.

- Pil kan for eksempel flettes sammen med dødt kvistmateriale, før man lar klatreplantene dekke det til. Slike løsninger er i ferd med å bli en ny trend til erstatning for impregnerte tregjerder, mener Hvål.

Duftende hekk

Syriner er av de mest populære duftende hekkene. Gartner Hvål deler begeistringen, men advarer mot for kraftig beskjæring.

- Vridde greiner kan være flotte i seg selv, mener han. - Hvis du må fjerne noe på grunn av høyde eller alder, prøv da å nøye deg med én grein i året. La det gå tid mellom hver beskjæring. Syrinen gjør seg egentlig best hvis den får være som den er.

- Har du et godt råd for all type beskjæring om våren?

- Ja, på prydbukser generelt er det ikke nødvendig med mye beskjæring for å gjøre en foryngelse. Bytt ut tre – fire gamle greiner hver vår, og la de nye bli stående.

- Husk også at noen vekster er vårblomstrende. La dem blomstre ferdig før du tar greinene, sier Tom Egeberg Hvål.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)