Ta knekken på iberiasneglen!

Det er bare 20 år siden de første iberiasneglene ble oppdaget i Norge. Siden da har de spredt seg til hele kysten og skapt store problemer for tusenvis av hageeiere. Men gode råd behøver ikke være dyre!

Iberiasnegl
Foto: Berit Roald / Scanpix

Se reportasjen her: Tips mot iberiasnegler

Den kom opprinnelig fra sørvest i Europa, men har nå spredt seg til mesteparten av kontinentet. Og i Norge vandrer den videre fra kysten og innover i landet.

Iberiasneglen, også kalt iberiaskogsnegle, mordersnegle eller brunsnegle, er ikke spesielt kresen i matveien. Den spiser opp mye av vekstene den kommer over.

Men nytte- og prydplanter smaker åpenbart ekstra godt og er lettere fordøyelig enn ville vekster. Sneglen foretrekker slik kost hvis den kan velge, og kan dermed gjøre stor skade på velholdte privathager og offentlige uterom i nærheten av bebyggelse.

Nesten altetende

Bønner, margeritter, jordbær, liljer, salater og stemorsblomst tilhører sneglenes favoritter. Begonia, geranium, rhododendron og roser er mindre populært. Busker og aromatiske planter er heller ikke det mest utsatte. Unge planter er mest aktuelle for angrep.

Den fryktede sneglen kan bli nærmere 15 centimeter lang, og opptrer gjerne i store flokker. Problemet er ikke bare at de jafser i seg store mengder prydplanter og avlinger.

Sneglene skiller også ut mye slim som gjør at mange andre dyr ikke spiser dem. Dermed har sneglene ofte "markedet" for seg selv.

Vær observant!

Mordersneglen sprer seg utrolig effektivt når den først slår til. Det kan være nok at én snegle henger med når man kjøper en potte med blomster. Sneglene kan også krype opp på biler og få effektiv skyss til nye og hittil urørte områder.

Tallet på fortvilte hageeiere er etterhvert blitt ganske stort. Hvis hagen først er angrepet av iberiaskogsnegler kan det virke som en nesten umulig oppgave å bli kvitt dem igjen.

Steinhauger, åpne komposter og generelt rask og rot kombinert med ugress er perfekte steder for snegler som vil slå seg ned. Det kan du i hvert fall gjøre noe med! En lys, luftig og tørr hage er et godt utgangspunkt.

Statlig innsats

Så stort er problemet blitt at også den norske stat nå har erklært krig mot iberiaskogsneglene. I forrige uke lanserte landbruksminister Terje Riis-Johansen en nasjonal dugnad for å redusere bestanden.

Det mangler ikke på gode råd om hvordan man bekjemper og etterhvert kvitter seg med sneglene. Folk sverger til alt fra plantevernmidler til manuell fjerning - med etterfølgende drukning i saltvann - av ett og ett individ. Eksperter FBI har snakket med sverger til slik håndplukking.

Vil du vite mer om bekjempelse av iberiaskogsnegler har Grønn Hverdag samlet gode råd på nettet , og det nye nettstedet Snegledugnaden gir svar på det meste du ellers måtte ønske å vite.

Har du gode råd mot iberiaskogsnegler? Skriv i vårt kommentarfelt under!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.