Hopp til innhold

Storaksjon mot alternative behandlere

Én av fem alternative behandlere lover mer enn de har lov til på sine nettsider. Det avslører en aksjon fra Helsetilsynet og Forbrukerombudet.

Alternativ behandling

I en aksjon rettet mot norske alternative behandlere fant Statens helsetilsyn og Forbrukerombudet store feil ved hva norske behandlere lover på til sine kunder.

Foto: www.colourbox.com

– Vi er bekymret for at alternative behandlere kan gi råd som ikke er i tråd med pasienters sikkerhet, sier fagsjef Anne Myhr i Statens helsetilsyn.

I en storaksjon rettet mot norske alternative behandlere fant Helsetilsynet og Forbrukerombudet store feil og ulovligheter hos norske behandleres nettsider.

Over hundre nettsider ble sjekket i kontrollaksjonen. Målet var å avdekke uforsvarlig bruk av påstander om effektiv virkning mot konkrete sykdommer og lidelser.

I etterkant har de to tilsynsmaktene fulgt opp til sammen 19 saker om ulovlig markedsføring.

Anne Myhr

Fagsjef i Statens helsetilsyn Anne Myhr.

Foto: Guro Thune Sundklakk, Eldreombudet

– Mest alvorlig er påstander om behandling av alvorlig sykdommer. Aksjonen avdekket også flere tilfeller hvor behandlerne undergraver anerkjente medisinfaglige behandlingsopplegg ved å hevde at disse ikke har effekt, sier Myhr.

I undersøkelsen ble det blant annet avdekket flere brudd på forskrift for markedsføring av alternative behandlere. For eksempel påsto enkelte utøvere at de kunne behandle alvorlige sykdommer som kreft.

Også alternative behandlere som er helsepersonell, ble vurdert ut fra helsepersonellovens paragraf 13.

Krever sterkere vern

Forbrukerombudet og Statens helsetilsyn deler på tilsynet med markedsføring av alternativ behandling.

Forbrukerombudet fører tilsyn med forskrift om markedsføring av alternativ behandling, mens Statens helsetilsyn fører tilsyn med helsepersonell som utøver den alternative behandlingen.

Gry Nergård

Forbrukerombud Gry Nergård

Foto: Forbrukerombudet

Også Forbrukerombudet reagerer sterkt på funnene som ble avdekket og krever nå endringer i dagens regelverk knyttet til alternativ behandling.

– Veldig få er klar over forskjellene mellom alternativ behandling og det ordinære helsevesenet. Alternative behandlere kan i prinsippet i dag gjøre som de vil, så lenge de ikke bryter strafferettslige bestemmelser, sier forbrukerombud Gry Nergård, og legger til:

– Forbrukerne må ha et sterkere vern.

Én av seks helsekroner

Stadig flere nordmenn bruker alternative behandlere for å kurere sykdommer. Faktisk har bruken økt med 50 prosent de siste ti årene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det finnes nå over 200 behandlingsformer og hver sjette helsekrone går til alternativ behandling.

Aksjonen avdekket også flere tilfeller hvor de alternative behandlerne undergraver anerkjente medisinfaglige behandlingsopplegg ved å hevde at disse ikke har effekt.

– Det at folk har ulike alternative behandlingsformer å velge mellom er vi ikke bekymret for. Det som bekymrer oss er dem som lurer eller misbruker personer i veldig sårbare situasjoner til å bruke alternativ behandling som kan gi falske forhåpninger. Det er ikke riktig, sier Anne Myhr i Statens helsetilsyn.

– Kunne brukt tiden bedre

Gunn Hild Lem er enken etter Steinar Lem, miljøverner, forfatter og mangeårig talsmann for Fremtiden i våre hender. I 2009 døde Lem kort tid etter han fikk en alvorlig kreftdiagnose.

I kveldens episode av Forbrukerinspektøren på NRK1 forteller hun om hvordan familien ble kontaktet av flere behandlere etter at Steinar Lem gikk ut i offentligheten med sin sykdom.

– Vi fikk veldig mange henvendelser på mail og telefoner fra tilbydere som vil tjene på Steinars sykdom, forteller Lem.

Alt fra spesielle dietter, pulver og blomkål fra Mexico var noen av tilbudene familien ble servert.

Gunn Hild Lem

Gunn Hild Lem

Og noen ting prøvde de. Blant annet var de hos en healer i England, dessuten prøvde Lem flere kurer som angivelig skulle virke.

– Vi hadde blitt fortalt at akupunktur kunne lindre kvalme og tenkte at det var relativt harmløst. For alt som kan lindre smerte er bra. Men han akupunktøren fikk jeg veldig lite tillit til han fordi han lovet gull og grønne skoger og full helbredelse, sier Lem.

Det tok to måneder fra de familien fikk vite at Steinar Lem var syk til han døde.

– Det gikk veldig fort. Når jeg ser tilbake på det stresset, og det jaget vi hadde på den tiden, i en kamp som kanskje var dømt helt fra starten av, så tenker jeg at den siste tiden kunne vært brukt mye bedre.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)