Hopp til innhold

Alle vil ha en bit av Finnmarksløpet

Seertallene på NRK 1 er stigende og nær en halv million mennesker så sendingen fra finnmarksløpet på mandag. Kombinasjonen villmark, friluftsliv og konkurranse er akkuat det nordmenn vil ha.

Anna Dorthea Yri

SAMHOLD: Alta-jenta Anna Dorthea Yri ble nummer 31 på FL-500. Hun var årets yngste kjører.

Foto: Morten Brox / Finnmarksløpet

For bare få år siden hadde få trodd at hundekjøring på Finnmarksvidda skulle samle en halv million TV-seere. NRK 1 hadde 478.000 seere og en markedsandel på 32,5 % mandagens sending fra Finnmarksløpet. Redaksjonssjef i NRK TV-sporten og prosjektleder for NRKs dekning av Finnmarksløpet, Per Jordal, mener de gode seertallene viser at de har skapt et konsept som TV-seerne vil ha.

Professor Eivind Skille

Professor, Eivind Skille, var tilstede da 18 år gamle Anna Dorthea Yri kom i mål.

Foto: Dmitry Sharomov / Finnmarksløpet

- Vi ser en voksende interesse for idretter hvor konkurranse kombineres med opplevelser. Finnmarksløpet gir andre opplevelser til TV-seerne, og de gode seertallene gir oss inspirasjon til å satse videre med produktet, sier Per Jordal til Finnmarksløpet.

Inneholder alle de riktige elementene

Professor i idrettssosiologi Eivind Skille ved Høgskolen i Hedmark har forsket på idrettsarrangement. Han mener en beinhard konkurranse gjennom Norges eneste villmark har alle ingredienser for å lykkes.

– Det er trolig en kombinasjon av flere årsaker til at Finnmarksløpet er blitt så populært. Mange har en fascinasjon for dyr og natur. Omsorgen for hundene som kjørerne viser og ekstreme idrettsprestasjoner er en annen faktor. Forskning viser i tillegg at det ekstreme blir stadig mer populært, sier professoren.

Mer profesjonelle arrangement

Professoren ser at arrangementer i samme størrelse som Finnmarksløpet blir stadig mer profesjonelle og mer bevisst på mediearbeidet og formidlingen.

– Det ligger en lang historie bak Finnmarksløpet, og det må ikke undervurderes. Samtidig har arrangøren tatt formidlingen på alvor, og det er nok ikke tilfeldig at NRK velger å bruke så store ressurser på et hundeløp i Finnmark, klargjør Skille.

Enorme treningsmengder

På mange måter lever Lars Monsen og de andre hundekjørerne i Finnmarksløpet ut drømmene til mange nordmenn. Mange lever nok med et ønske om å gjennomføre nettopp et slik løp.

Finnmarkslopet world championship 2015.From Tana bru to Kirkenes.

Her er et hundespann på vei fra Tana bru til Kirkenes.

Foto: Morten Brox / Finnmarksløpet

– Realiteten er likevel at det ligger et enormt arbeid bak prestasjonene. Få bruker så mye tid på å trene utøverne sine som hundekjørerne på dette nivået. Etter hva jeg forstår er det vanlig å bruke 50-60 timer i uka på å trene hundene, påpeker Skille.

Siste nytt fra Finnmarksløpet

  • Vant pris som beste førstegangskjører

    Petter Karlsson fra Sverige vant den 1200 kilometer lange distansen i Finnmarksløpet i år. Han fikk også naturlig nok prisen for beste utenlandske kjører.

    Karlsson fikk i tillegg årets veterinærpris.

    Det var norgesmesterskap i langdistanse hundekjøring åpen klasse i år under Finnmarksløpet. Her fikk Niklas Rogne, som ble nummer to år, tittelen som norgesmester og gullmedalje. Roger Dahl fikk sølv NM og Roger Fossøy fikk bronse i NM.

    Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski (bildet). Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet.

    Prisen for beste handler gikk til Kenneth Nilsen og Marius Søberg som var handlere for Kathrine Søberg.

    Red lantern, eller siste kjører inn, ble finske Aki Holch.

    I 600 kilometerklassen gikk Årets handler-prisen til Ingvild Baugstø Almås og Hans-Petter Almås, som var handlere for sin datter Tuva Almås.

    Årets sportsmanship-pris gikk til Jason Fuller.

    Nina W. Vollen vant årets veterinærpris i denne klassen.

    Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski. Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet. Her med premien og familien i målområdet i Alta.
    Foto: Marit Leinan Abrahamsen / Finnmarksløpet
  • Førstegangskjører fra Stabbursnes på 7. plass

    Bernt A. Henriksen (bildet) fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.

    Henriksen fra Stabbursnes kjørte hunder fra Team Lyrek sin kennel i Alta.

    Det var svenske Petter Karlsson som vant distansen foran Niklas Rogne og Alta-kjøreren Roger Dahl.

    Alta-kjørerne Roger Fossøy og Maria Hernetkoski ble nummer 4 og 5.

    Ossi Kaltti ble beste finske kjører på en 6. plass.

    Superveteran Stein Håvard Fjestad ble nummer 8, mens Sven-Erik Gullbekk ble nummer 9.

    Kathrine Søberg, britiske Ben Marsden, Jo Jøldal, Hedda Mosleth og finske Aki Holch tok de siste plassene i årets utgave av Finnmarksløpets lengste distanse.

    Bernt A. Henriksen fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.
    Foto: Marthe Nyvoll / Finnmarksløpet