Hopp til innhold

– Herre min! Akkurat! Åja, sånn! Vann-vittig! Jeg døøøøøøøøør!

Dagligtalen vår renner over med fyllord. Alle har vi såkalte språklige vaner, eller uvaner, som kan være vanskelig å bli kvitt. Hvorfor snakker vi egentlig slik?

Språklige uvaner

Når Mona Basma ler høyt utbryter hun ofte «jeg døøøøøøøør», men torsdag gikk hun likevel fullt levende rundt i Vadsø.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Når Mona Basma i Vadsø synes noe er morsomt, så roper hun ut:

«Vann-vittig! Det er helt vann-vittig!»

Når jeg ler skikkelig godt, så utbryter jeg: «Jeg døøøøøøøøør»!

– Jeg er veldig fornøyd med disse ordene. Det er flerbruksord til flere situasjoner. Jeg har aldri forsøkt å slutte, sier Mona.

– Sjarmerende

Språklige uvaner

Monica Malin, Vadsø.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

– Ei venninne av meg og mannen sier «ja» og er enig i noe som blir sagt, og så lager de etterpå en pustelyd. Den kommer regelmessig, og er både irriterende og sjarmerende, forteller vadsøværingen Monica Malin.

Automatikk

Språklige uvaner

Marthe Krumsvik, Vadsø.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

– Lillesøstera mi snakker gjerne som dette: «Han bare, hun bare, de bare, alle bare ...», forteller Marthe Krumsvik, som ikke legger skjul på at også hun har uvaner:

– Jeg har en tendens til å si «å ja sånn». Jeg tror jeg har det fra eksen min. Han snakket slik da han pratet i telefonen.

– Mennesker er laget slik at vi automatiserer det vi gjør. Vi liker å legge til vaner. Fordelen med vaner er at man slipper å tenke, og slipper å bruke tid når man gjør det man er vant med, forklarer psykolog Rolf Lindgren.

Vanskelig å kvitte seg med

Språklige uvaner

Britt Sylvia Brønnes

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Også er det ofte sånn, at det er lettere for andre å påpeke språklige uvaner. Britt Sylvia Brønnes forteller at barnebarna er ekstra flinke.

– Jeg stadig sier «herre min». Jeg sier det uansett – om det passer eller ikke, forteller hun.

Da får hun beskjed fra barnebarna.

– Jeg har aldri prøvd å bli kvitt det. Det kommer jeg aldri til å klare heller, sier Britt Sylvia.

Du blir vurdert ut fra språket

Men kanskje burde både Britt Sylvia og andre være mer obs på sine språklige uvaner. Psykologen Rolf Lindgren fastslår at mennesker vil dømme hverandre ut fra språket vi bruker.

– Man blir vurdert ut fra språk og språkføring. Bruker man mye fyllord, blir det sett på som rart. Eventuelt kan man bli sett på som litt for ivrig, sier han.

Som innflytter i Finnmark har Mona Basma, hun som «døøøøøøør», bitt seg merke i at mange finnmarkinger har bannskapsord i vokabularet.

– Det tyder nok på et dårlig ordforråd, ler hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark