Hopp til innhold

Det kan bli et kanonår for rypejakta i sør

Rapporter om mange og store rypekull og masse lemen gir jegerne håp etter flere magre år.

Rypejakt i Hattfjelldal

Det kan bli bra med rype i år, men fagfolk advarer jegerne mot å ta ut for mye.

Foto: Snorre Nicolaisen

– For en gangs skyld kan jeg si at det ser virkelig bra ut. Det ble rapportert om mye stamfugl i vår, og de som går i fjellet er ser mange og store rypekull. I tillegg virker kyllingene store og sterke.

Espen Farstad, NJFF

Espen Farstad, NJFF

Foto: NJFF

Espen Farstad, som er informasjonssjef i Norges Jeger og Fiskerforbund, snakker med mange jegere og fjellfolk, og tilbakemeldingene for store deler av Sør-Norge er ganske entydige.

Og det gjelder ikke bare i rypefjellet, også for skogsfugl er rapportene de samme – store kull, og stor fugl.

– Men jeg må legge til at takseringen av terrengene ikke er ferdig. Da får vi det endelige svaret. Det jeg sier nå er basert på foreløpige meldinger, og egne erfaringer. Det vil naturligvis bli en del lokale variasjoner, men alt i alt ser det meget bra ut, sier Farstad.

Selv har han hytte i Flå i Hallingdal. Der har han vært ute noen turer med fiskestanga i sommer, og det han selv har sett bekrefter bildet.

Bekrefter trenden

Også de som forsker på rype sier det ser ut som trenden med stadig færre ryper i fjellet kan være over.

– På kort sikt er den i alle fall det. Det er jo sånn med disse hønsefuglene at det varierer veldig mye fra år til år. Nå har det vært snakk om en langtids nedadgående trend de siste 30 åra for rype, men i år og også i fjor ser det ut til å ha vært en oppgang, sier Torfinn Jaren, doktorgradsstipendiat ved Høgskolen i Hedmark, til NRK.

Les også:

Rypetellingen er i gang

Rypejakt

Det er dette jegerne ser frem til.

Foto: Erik Veigård / Scanpix

De fleste steder telles rypene hvert år før jaktstart. Denne takseringen foregår med fuglehund på faste linjer i terrenget, som er de samme fra år til år. Bestand og jaktkvoter bestemmes ut fra disse tellingene.

På Hardangervidda var bestanden elendig i fjor, men nå viser takseringene en rypebestand i sterk bedring.

– I helgen gikk vi fire av seks takseringslinjer i Øvre Numedal fjellstyres område, og vi fant sju rypekull, med til sammen 44 kyllinger langs disse fire linjene. I fjor fant vi ingen, sier fjelloppsynsmann Hans Jørgen Jahren.

Han mener det er et veldig bra resultat, og at det ser lovende ut.

– Jeg har vært urolig for rypebestanden, men det er gledelig å se at rypa viser evne til å komme tilbake, sier han.

Nok stamfugl?

Kjell Mykkeltvedt.

Miljøvernleder i Hol kommune, Kjell Mykkeltvedt sier rypetakseringen starter i disse dager, og at alle venter med stor spenning på resultatene.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Miljøvernleder i Hol kommune Kjell Mykkeltvedt, bekrefter at det er observert store rypekull i fjellområdene rundt Geilo, og er betinget optimist fora rypejakta.

– Selv om vi ser store kull, så er det spennende om det har vært nok stamfugl til at bestanden kan ha tatt seg skikkelig opp. Det hjelper ikke med gode forhold hvis det ikke finnes voksen fugl som kan legge egg, sier han.

Han mener det kan bli et bra år, men at det nok vil være langt igjen til de virkelig gode rypeårene man kunne oppleve tidligere.

Flere magre år

Det er mange jegere som følges spent med på hvordan rapportene er, og som håper på at det skal løsne litt.

– Det har vært to veldig magre år for rypa i det meste av Sør-Norge. 2012 var helt katastrofalt, mens det var ørlite bedre i fjor. Mange steder har det vært sterke begrensninger og kvoter, og det har nok bidratt til at det tar seg opp, sier Espen Farstad

Likevel advarer han jegerne om å ta ut for mye.

– De fleste av oss som jakter er nok først og fremst ute etter opplevelsen, å se hunden jobbe, og se fugl. Det er ikke så nøye hvor mye som havner i sekken. De såkalte kjøttjegerne er nok i mindretall, fastslår han.

Les også: – Rypebestanden er halvert

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lemenår utenom det vanlige

Lemen

Mange steder i Sør-Norge er det uvanlig mye lemen.

Foto: Gunn Nyborg / NRK

Han mener det er flere faktorer som bidrar at rype- og skogsfuglbestanden tar seg opp.

– Det ser ut til å være et lemenår utenom det vanlige i år. Du skal ikke gå mye i fjellet for å se det. Da er kyllingene mindre utsatt for rovdyr, som kan spise seg mette på gnagere, Dessuten er det lite rovdyr i utgangspunktet, forteller han.

I tillegg kommer det at det har vært en fantastisk vår og sommer, så fuglen har hatt mye å spise, både av insekter og bær.

– Det er rett og slett tommelen opp i år. Vi jegere har mye å glede oss til, fastslår Farstad.