Hopp til innhold

Færre fiender har gitt flere ryper

Rypebestanden er på vei opp etter sterk nedgang i fjor. Men det er ikke fritt fram for jegerne.

Havner denne rype i gryta i år?

Fjorårets jakt ga det magreste utbytte av ryper som noen gang er registrert. 120 000 ryper var nesten en halvering fra året før.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

Jegere over store deler av landet kan glede seg over at rypebestanden øker.

– Nesten alle våre terreng har oppgang i år. Etter det begredelige fjoråret skulle det mye til at vi ikke fikk en oppgang, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog til NRK.no.

Rypejakta starter 10. september. Rundt halvparten av landets rypejegere jakter på statsgrunn, der jakta bestyres av enten Statskog eller lokale fjellstyrer.

Dårlig fjorår

Fjorårets jakt ga det magreste utbytte av ryper som noen gang er registrert. 120 000 ryper var nesten en halvering fra året før. Men nå ser det bedre ut.

– Oppgangen er såpass grei at det balanserer dette, sier Breisjøberget.

Han forklarer det dårlige fjoråret med at rovdyr tok godt for seg av rypebestanden.

– Vi hadde en krasj i smågnagerbestanden i fjor. Rev og andre rovdyr måtte lete opp kyllinger. Det gikk hardt ut over rypebestanden, sier jaktsjefen.

Selv om de spiste mye rype har rovdyrene vært gjennom en mager tid, mener Breisjøberget.

– Matfatet ble så lite at det ble tøft å være rev i vinter. Jeg tror mange ungrever har død, og det har ført til at mindre rype blir tatt av rovdyr. Jeg tror det er fasiten, sier han.

– Blir ikke jaktbonanza

– Betyr denne økningen at jegerne kan skyte ut mye rype?

– Nei, det gjør det ikke. Vi vil fortsatt ha dagskvoter. Men det er bare for å være på den sikre siden, at vi forvalter dette på den bærekraftig måte, sier Breisjøberget.

Han ønsker jegerne også i år vil vise måtehold.

– Vi vil fortsatt være strikte med dagskvoter. Vi håper de heller kan ta uttaket på ungfugl, og la den voksne fuglen være, sier jaktsjefen.

Lite rovdyr

– År med mye smågnagere gir ofte mye rype, er det det vi ser nå?

– Nei, det er ikke det. Det er lite lemen og andre smågnagere. Rovdyrene er et år på etterskudd, rovfuglene har få kyllinger og reven få unger, sier Breisjøberget.

Statskog har telt rypebestanden i terrenget i hele landet, bortsett fra Finnmark hvor det er Finnmarkseiendomen som eier grunnen Statskog tidligere eide.

– Vi teller fra Agder-fylkene i sør til Troms i nord. Det er jevnt over en god økning, selv om det er enkelte områder som sliter, sier jaktsjefen.

Tellingen blir gjort av flere hundre medlemmer i lokale jakt- og fiskeforeninger som går fire kilometer rett frem i terrenget. Med hjelp av hund registrerer de hvor mange ryper og rypekyllinger de treffer på.

(artikkelen fortsetter under)

Hønsehauk fortærer en rype

I år har det vært færre rovdyr som har tatt for seg av rypene, mener Jo Inge Breisjøberget.

Foto: Oddvar Moa

Slik er rypebestanden i ditt fylke:

Troms og Ofoten:

Generell oppgang i Troms, særlig i indre og nordlige deler av fylker er det mer rype enn i fjor. I sør er det mer varierende med noen områder uten økning fra fjoråret.

Både i indre og ytre deler av Troms blir dagskvoten per jeger to liryper og tre fjellryper per dag pluss en skogsfugl per dag. For skogsfugl er brunfuglene fredet. Ingen sesongkvote i Troms.

Nordland:

På Helgeland har bestanden vokst, men nordover fra Saltfjellet er det ikke like bra. Her har bestanden i stor grad stått på stedet hvil.

Det er felles kvote for fylket i år: Tre ryper og en skogsfugl per dag for hver jeger, men med freding av brunfugl. Sesongkvoten er på tolv ryper uavhengig av art, for skogsfugl er den fire fugl per jeger. Etter jul er dagskvoten to ryper uansett art.

I forsøkskommunene Vefsn, Grane og Hattfjelldal vil det være begrensning i antall jegere som slipper til i hvert enkelte jaktfelt per dag, men feltene blir ikke, som tidligere år, stengt etter at det er jaktet et visst antall dager.

Trøndelag:

I Namsskogan har bestanden økt svakt. I samarbeid med fjellstyret er kvoten satt på fire ryper (maks av disse kan være liryper) og en skogsfugl per dag.

I Bangdalen er det oppgang i bestanden økt fra i fjor. Kvoten er satt på to liryper og en skogsfugl. Brunfugl er fortsatt fredet.

I Hjerkinn- og Drivstuutmålet sør i Oppdal kommune er det en kraftig økning både i antall kyllinger og voksen fugl. Kvoten er tre ryper per jeger per dag.

På Kongsvold er det funnet lite fugl, og det vil bli en meget begrenset jakt å forsøksområdet Kongsvold i år.

Det er bare svak oppgang i Femundsmarka. Kvotene kan finnes på inatur.no.

Østlandet:

Her melder Statskog om en markert oppgang i sine terreng. Både i Fulufjellet, Drevfjellet, Ljørdalen og Varaldskogen er det funnet mer rype enn i fjor.

For Østlandet kan du finne kvotene på inatur.no

Sørlandet:

Her er resultatet mer blandet. Oppgang i Njardheim, men tilbakegang på Gjerstad. Også her er kvotene tilgjengelig på inatur.no.

Alle kvotene gjelder fram til nyttår og kan bli endret i løpet av jakta.

Kilde til alle tallene er Statskog. De opplyser at de opererer med 90 prosent sikkerhet på tallene.

Rype skutt i høstfjellet

Rype skutt i høstfjellet.

Foto: Veigård, Erik / SCANPIX